Suclu Baskalari

Erdogan' dogalgaza yapilan zammi "fiyati biz belirlemiyoruz" diyerek savunmus. Yanlis soylemis. Her firsatta enerji fiyatlarina mudahale etmeye calisiyorlar. Dogalgaz fiyatlari ne zamandir yukseliyordu, bunlar icerideki fiyatlarin ayarlanmasina izin vermiyorlardi. Tabii simdi bicak kemige dayaninca mecburen fiyatlari biraz yukseltmek durumunda kaldilar.

Ote yandan elektrik fiyatlarini 4-5 sene nominal olarak sabit tuttular. Yani reel olarak dusurduler. Burada da bicak kemige dayandi, fiyatlari arttirmak zorunda kaldilar. Benzin fiyatlarina gelince, bildiginiz gibi dunyanin en pahali benzinini biz oduyoruz. Olmasi gereken de bu. Cari acigin cogunlugu enerji ithalatindan kaynaklaniyor. Durmus Yilmaz ve Zafer Caglayan petrol fiyatlarina care bulana kadar da bu durum devam edecek. Demek ki enerji fiyatlarini hukumet belirliyormus.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Benim asil vurgulamak istedigim bu degil ama. Buradaki yaklasim onemli. Dunyada kontrol edebilecegimiz seyler vardir, kontrol edemeyecegimiz seyler vardir. Siz iki yildir yan gelip yatarsaniz, yan gelip yatmayi birakin populist adimlara imza atarsaniz, disaridaki gelismelerden sikayet etme hakkiniz yoktur.

Kaldi ki disarida faizler duserken, dunya yuksek hizlarla buyurken ve iceriye sermeya yagarken, bunlar "olanlar bizim basarimizdir" diye kasilip kasilip gezinmiyorlar miydi? Simdi isler tersine dondu, durust iseler "suc bizimdir" demeleri gerekir. Ya da gecmiste olanlarin bizimle bir alakasi yoktu, disaridaki gelismelerin bir sonucuydu demeliler.

Yazi gelirse biz kazaniriz, tura gelirse siz kaybedersiniz uyanikligi gostermeye calisiyorlar akillari sira. AKP'nin notunu dusuruyorum. Madem disaridaki gelismelere biz bu kadar duyarliyiz, gecmisteki basarilarin sorumlusu da disaridaki gelismelerdi demek ki!! Eee, o zaman bunlarin politik soytariliklarina neden katlaniyoruz?

8 Yorum Var.:

rdynk dedi ki...

*Ayarlamayı Ekonominin yapmasına izin verilmemesi*

evet elektrikte bunu yaptilar, dogalgazda da.. ekonomiye mudahalenin sonuclarını degerlendirelim...

elektrik ucuz kaldıgı surece, insanlar enerji ihtiyaclarını (ısınma, yemek yapma, fabrikada kullanma v.b.) diger alternatif enerji kaynaklarından cekip, elektrige yonlendirdiler. bir suru elektrik ısıtıcısı satıldı ozellikle su ufo dediklerinden. insanlar acık kalan ampulleri cok umursamadılar, fabrikaya alınan makinanın veya evdeki beyaz esyanın elektirk tuketimi daha az onemsendi...kısaca ekonominin üretim ve tüketim yapısı dogal olarak daha cok elektrik tuketir bir yapıya kaydı.sonuclar...

1. elektrik fiyatlarının yapay olarak dusuk tutuldugu donem boyunca kaynaklar israf edilmiş oldu. gercek nisbi fiyatına sahip olmayan elektrik gereginden fazla tuketildi...

2. fiyat artırımından sonra yapay dusuk fiyata adapte olmus ekonominin tuketim ve uretim yapısının yeni duruma adaptasyonun zorlugu kaynak israfını devam etirdi ve bunun zararlarını daha uzun zamana yaydı.

3. elektirigin gereginden az geri donus saglaması (karlılık) bu sahadaki devletin ve ozel sektorun yatırımlarını daha zor finanse edilir konuma soktu.

4. beklentileri bozdu...bu durum bir bakıma yuzunuze gulen birnin bir anda yuzunuze yumrugu yerlestirmesi gibi bisey!!!

ilk aklıma gelen seyler bunlar..

peki bunun ustune bir de asagıdaki yazıya bakalım..
1970'li yıllardaki petrol bunalımı,artan petrol fiyatları, Demirel'in ben halkıma pahalı benzin kullandırmam acıklaması, avrupada insanlar benzin tuketimlerini kısıp, daha az benzin tuketen bir ekonomik yapıya gecerken, biz de kılını kıpırdatmaya gerek gormeyen ekonomik yapı, artan cari acık, eriyen doviz rezervleri, 5 cente muhtac olma bla bla bla bla...

tanıdık geliyor dimi....
şimdi aynı analizi doviz icin dusunun derim birde..ozellikle sabit kurda doviz fiyatı! bir anda kurların fırlaması filan....

Unknown dedi ki...

rdynk'ın yazısı tam oturmuş,

özellikle 3 numaralı madde, dağıtım özelleştirmelerinin niye hala yapılmadığının da özeti.

işin daha acısı, gizli elektrik subvansiyonuna alışan özel sektörün şimdi daha büyük bir uyum sancısı çekecek olması

ulas dedi ki...

Vay be notu düşürmüş. Helal ya geç kaldın ama ya da dur bir saniye parti kapatılıyor ya temmuzda notu düşersiniz tabi normal...

rdynk, insanlar alışkanlıklarını kısa dönemde kolay kolay değiştirmezler. Bak atalarımızdan gelen yüzyıllara dayanan tasarruf etmeme, müsriflik alışkanlığının devam etmesi gibi bazen uzun dönemde bile... Çünkü mesela, Osmanlı'da mukataa sahibi olurdu insan ölünce miras devlete kalırdı. O zaman tasarrufa ne gerek var.

İnsanlar o infrared teknolojili ısıtıcıları elektrik ucuz olduğundan değil enerjiyi az kullandığından tercih ediyordu. Helal olsun liberallere politiklarınızla yüzyıllık alışkanlıkları kırmaya başladınız. Açlık sınırında yaşama alışkanlığı millete hasıl oldu.

Kaldı ki diğer enerji biçimlerinde dışarı bağımlılık hat safhada...O elektrik de doğalgazla üretiliyor diyeceksin... Nasıl oldu bu iş elektrik üretiminde... doğalgaz lobisi ile ona uygun sizin liberal iş adamlarınız sayesinde...

sorun devletin bütünlüklü bir strateji içerisinde bu destekleri uygulayamamasında, bu sübvansiyonlar bu yüzden güdük kalıyor.

Yenilikçi bir sistem, stratejik sektörlerin belirlenmesi, kamu-üniversite-sanayi işbirliği, doğru düzgün enerji politikası (ürün-tedarik çeşitlemesi), hani sizin bağrındığınız mikro reform politikaları...

Kadir dedi ki...

Başbakanın bu tavırları ciddi manada insanın canını sıkıyor.Ben kendisinden açıkçası şunu beklerdim.Madem elektrik yükseliyor o zaman mum kullanın, işe bisikletle gidin, çamaşırları elde yıkayın.Ama diyemiyor neden ? Pirincin fiyatını yükselten unsur o stokçulardı.Onları hemen bize ihbar edin gibi saçma sözler söylemişti şimdi ise devlet kendi tekelinde tuttugu için bu işlemleri yüksek fiyatlar görüyoruz.Şimdi Tayyip diyemezki devleti bana şikayet edin.Devlet stokçuluktan vazgecsin.

alpine dedi ki...

Borc stokunda Enerji KIT'leri basi cekiyor, hukumetin bana gore prim yapma araci olarak gorup katlettigi ayarlamalar yuzunden. Simdi yarin "Bu KIT'ler cok verimsiz, satalim gitsin" diye 3 kurusa satmaya kalkarlarsa hic sasmamak lazim.

Adsız dedi ki...

Güneydoğuda bulunanlar bilir.Evinde yiyecek ekmeği olmayan vatandaşın evinde klima mevcuttur.Kışın ise elektrikli ısıtıcı her hanenin evinde soba yerine kullanılan alettir.Gerçekte ailenin aylık kazancı elektrik faturasına bile yetmez.Bu bölgedeki kaçak elektrik kamuoyunda bilinenin çok üzerinde olup bu gerçeği sadece resmi görevliler ile bu bölgede bulunanlar biliyor.Sorunun çözümü de yok gibi.Çünkü görevliler de yöre halkından.
Bu boyutta bir kaçak sözkonusu iken konu hakkında yapılan teorik yorumların ne kadar anlamı olduğu tartışılır.

alpine dedi ki...

GuneyDogu'ya elektrik gittigi gunden itibaren kacak kullanim baslamistir. Yani bu yeni bir durum degil. Burada dikkat cekilmek istenen hukumetin cok daha once yansitilmasi gereken fiyat artislarini sumen alti edisi ve bunu bir secim malzemesi olarak kullanisidir. Yani baska bir deyisle KIT'lere gerek borc stoku gerek gorev zarari olarak yansiyan boyle bir operasyon ile bizim paramizla bize hava atmis oluyorlar.

Adsız dedi ki...

Tabi ki güneydoğuda kaçak kullanım olduğunu sağır sultan bile duydu.Benim demek istediğim kaçağın varlığı değil boyutları idi.Gerçek boyutları ile kamuoyuna hiçbir zaman yansıtılmadı.Bu ölçekteki kaçağı önlemeden istediğiniz kadar elektrik fiatlarının enerji yatırımları ile ilişkisi hakkında teorik yorumlar yapın, pek bir anlam ifade etmez.