Universiteler Parali Olmali mi?

Bloga soyle gecerken ugradim, bir de baktim ki bugun ziyeretci sayisi 1500'u gecmis, 2000'e dogru gidiyor. Normalde pazartesileri 700-800 kisi ancak ziyaret ederdi. Eskiden Deniz Gokce kosesinde bizim reklamimizi yaptigi zamanlar da ekstradan 200 kisi falan ziyaret ederdi. Ne oldu da birden ziyaretci sayisi 1000 kisi artti diye kendime sormadan edemedim.

Bir de baktim ki sozluk.sourtimes.org'da bize link verilmis. Bu siteyi gunde kac kisi ziyaret ediyor ki, bize 1000 kisi yollayabiliyor? Keske eskiden vaktimizin oldugu zamanlar link verselerdi de yazilarimizi daha cok kisiye ulastirabilseydik. Neyse, tartisilan konu su:

NTVMSNBC'ye gore "Göreve geldikten sonra yaptığı “Bütün yasaklar kalkacak” açıklamasıyla tartışmalara neden olan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin paralı olması gerektiğini söylemis". Sourtimes'daki arkadaslar da yeni YOK baskaninin sozlerini tartisiyorlar. Genel yaklasim "kucuk Amerika oluyoruz, hosegeldin vahsi kapitalizim" seklinde ozetlenebilir. Zaten farkli bir konsensus yaklasim olsaydi ortada, daha bastan ekonomiturk diye bir blog olmazdi.

YOK Baskanini tanimam etmem, onyargili olarak "dinciler tarafindan atandiysa dincidir, hedefi turbani serbest biraktirmaktir" seklinde dusunurum ama onyargilarimin beni yonlendirmesini de buyuk olcude engellemesini bilirim.

Adam dogru soylemis. Ben bu konuda bir yaziyi bundan 14 ay once yazmistim, Yusuf Ziya Ozcan anafikir olarak aynisini soylemis. Bakin o yazida sunlari soyluyorum:

"Ulkemizde ogrencilerden toplanan harclarin universitelerin gelirlerinin sadece %4'unu karsiladigini ogreniyoruz. Daha once sahip olmadigim bir bilgi idi bu. Bugunlerde tartisilan konulardan bir tanesi universite harclarina zam yapilip yapilmamasi. Bu konuda detayli bir analiz yapmayacagim ama soyle genel bir yorum yapmak istiyorum.

Piyasa mekanizmasi herkesin tukettigi urunun karsiligi olan fiyati odemesi esasina dayanir. Devletin vergilendirme sistemi veya uyguladigi tesvikler piyasa fiyatlarinda carpikliklara neden oldugu icin kaynaklarin en etkin sekilde kullanilmasini onler. O yuzden teorik olarak herkes aldigi egitimin karsiligini odemek durumunda olmalidir. Bu acidan bakildiginda harclarin ortalama 25 kat arttirilmasi gerekliligi ortaya cikiyor.

Iyi de harclar Turkiye'de 25 kat arttirilirsa okumak isteyip de okumaya gucu yetmeyecek bir cok kisi universiteye gidemeyecektir. Devletin kuculmesi gerektigini, saglik, sosyal guvenlik (emeklilik) gibi herkesin devletten bekledigi hizmetleri kademeli olarak kisarak devleti kucultmemiz gerektigini daha onceki yazilarimda cok savundum. Oysa egitim konusunda boyle dusunmuyorum. Egitimi saglik ve sosyal guvenlikten ayri tutmamin en onemli nedeni gelecekteki uretkenligi arttiracak olmasidir. Insanlarin emekli olmasini kolaylastiracak politikalar bizim uretkenligimizi azaltan politikalardir mesela.

Benim kafamda olan sistemde universite harclari okulun giderlerine gore belirlenmeli ve devletten universitelere direkt kaynak aktarimi olmamalidir. Bu bahsettigim sistem devlet universiteleri icin gecerli, ozel universiteler harclarini istedikleri sekilde belirleyebilirler. Peki aileler 25 kat artacak harclari nasil odeyecekler? Devletten enflasyon + %2 faizle harc kredisi alarak tabii ki. Ogrenciler mezun olduktan sonra borclarini esnek bir takvime bagli kalarak odeyebileceklerdir. Boylelikle devletin sirtindan buyuk bir yuk kalkmis ve alinan hizmetten faydalananlarin omuzlarina binmis olacaktir.

Dikkatinizi cekmek istedigim bir nokta var. Devlet burada yine yuksek egitimi subvansiyona devam ediyor. Normalde enflasyon (enflasyon nedir?) +%10 civarinda borclanilan ulkemizde ogrenciler dusuk faizlerden borclanarak devletten senede %8 oraninda destek almis olacaklardir."

Eski yaziya giderseniz okuyucu yorumlarini vs. de gorebilirsiniz. Mesele basit. Maliyeti 100 lira olan bir mali 4 liraya satiyor devlet. Millet de siraya girmis almak icin bekliyor. 4 liralik fiyat gercekten abzurd bir fiyat. Benim dedigim gibi fiyati 100 liraya cikarmak yerine 25 veya 50 liraya cikarmak isteseniz bile bu ulkede kiyamet kopar. Ama avantaya alismis vatandas tepki gosterir diye olmasi gerekeni de soylemeyecek degiliz.

Borsa nedir?
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Fraktal nedir?

11 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Bu yaziya cok fena kizacak okurlariniz var Sevgili Ekonomix. Ben de kucuk bir ilave yapayim: Kaliteli insan gucune ihtiyac duyan buyuk firmalar da belki fakir ama zeki ve umut vaat eden gencler icin uygun burslar verirler, burs programlarini cesitlendirirler. Belki bahaneyle okullar da bu tur firmalarin isine yarayacak isgucunu yetistirmek icin programlarini gozden gecirip yenilerler. Ihtiyacimiz olmayan mesleklere insan yetistirmektense, yeni alanlarda, kuresel rekabetle basa cikacak yetenekte isgucu yetistirebiliriz. Belki ha?

Adsız dedi ki...

Yazdiklariniza katiliyorum. Bence universite egitimi ayni zamanda yuksek getirisi olan bir yatirim olarak da degerlendirilmeli. Bunun icin universite egitiminin pahali olmasi normaldir. Asil sorun dusuk gelirli aillelerin cocuklarinin bu yatirimdan yararlanma sansi yaratmaktir. Burda devletin rolude kredi marketlerine erisimi kolaylastirmak ve insanlara eford edilebilir egitim-kredileri sunmaktir.

Özkan D. dedi ki...

bırakın üniversitelerin paralı olmasını,
ülkemizde yıllarca harçların kaldırılması için bile eylemler yaptı öğrenciler.. maalesef ülkemiz insanı henüz devletin ayrı bir cebi olmadığını ve aslında devletin gelirinin bizim vergilerimiz vb olduğunu, kendilerine yapılacak her kıyagın ileride torunu veya cocuguna zararı olacağını düşenemiyor henüz... ancak herşey pratikte olduğu gibi gelişmiyor,
ülkemizde henüz bunu uygulayabilecek cesarette politikacılar yok..
ayrıca insanlar bir şeyden faydalanmak için iki şey vermye razı değildir genelde.. hem yüksek tutarda paralar ödeyip hem de cok yüksek puanlar almak.. tembel insanımızın yapacağı şeyler değil.. zaten paralı üniversitelerin de yaptığı bu, para ödeyecekse,
barajı geçeni alıyorlar üniversiteye.. sadece parası yettiği için iç mimarlık okuyanlar var bir yeteneği olmadığı halde.. vs..
YÖK başkanını da yakında böyle konusturmazlar, hiç tasalanmayın..

mr. brooks dedi ki...

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=1 milyar dolar/%236080645

mr. brooks dedi ki...

adres verdim ama yazilan seyin dogrulugundan emin degilim. bayagi fazla gorundu bana.

Dr.Firma dedi ki...

Ekonomitürk 'ün pazartesi etkisi bizim sitemizede % 20 artış olarak yansımış.

Teşekkür ederiz

laland dedi ki...

parasız egitim isteyenlere adalet anlayislarının ne oldugu sorulmalı.Ahmet'in parasını zorla alıp Mehmet'i okutmak bile baslı basına yanlıs olması gerekirken, Turkiye'de fakirin parasıyla zengin okutuluyor.
Bende devlet universitesinde okuyorum ve ailem dusuk gelirli, ancak egitim parali olsa idi egitimsiz kalacagimi zannetmiyorum. Turkiye'de burs/kredi bulamazsam İngiltere'de okurdum. Orada universite egitimi paralı, devlet isteyene kredi veriyor mezun olduktan sonra ancak 15000 pound gelir elde etmeye basladıgında taksit taksit borcunu oduyorsun. Egitimin kalitesi de ortada zaten.

bu konuda hakkında yararli buldugum yazılar:
http://radikalfikirler.blogspot.com/2008/01/paral-eitim-hakknda-linkler.html

haluk dedi ki...

Ne diyelim Ekonomix abi öğrenciler için zor olcakmış gibi görünsede en rasyoneli budur.

Talha dedi ki...

üniversiteler tabiiki paralı olmalı sayın ekonomix bey de anlatmaya çalışmış ve değindiği noktalrın içini açarcasına açıklamış.amerikaya ya da dünyanın diğer gelişmiş devletleerine bakarsak ünivetsite öğrencilerinin 1 saniye bile boş vakitleri yoktur!ne yapıyorlar diye soracak olursanız hepsi ders çıkışı bir koşuşturmaca etrafında kaçıyorlar ve part time çalıştıkları işlerine gidiyorlar.buna rağmen amerikada herhangi bir mall a girerseniz bir sürü now hiring(eleman aranıyor) ilanınlarını görebilirsiniz.yani insanlar okul paralarını kazanmak için çalışıyorlar.biz ise tembelliğe alıştırıyoruz öğrencilerimizi!aman burs verelim yardım olsun yetişsin çocuk gibilerinden.tamam ilk 1 sene verelim bursumuzu çocuk adapte olsun fakat diğer semelerde bireyin hayata atılmasını öğrenemsi gerekiyor ve bunun içinde yuksek öğrenim ücreti şart gibi duruyor!ben de bir üniversite öğrencisiyim bir çok ülkede bulundum ve ekonomiyi yakından takip etmeye çalışıyorum.ekonomix beye yorumlarında dolayı teşekkür ederim.

TempesT dedi ki...

Krediyi verdin peki nasıl alacaksın? Binlerce üniversite mezunu işsiz var.

laland dedi ki...

Paralı üniversite düzeninde hem öğrenciler para verdikleri için daha bilinçli seçim yapacak, sırf okumuş olmak için üniversiteli olmak yerine gerçekten yapmayı düşündükleri meslek için okuyacaklar. Aynı şekilde üniversiteler de bu işten para kazanacakları için işe yarar eğitim verecek. Tabi bütün bunlar zamanla olacak. Yeni sisteme alışana kadar bir süre bocalama dönemi olabilir.