Finansal Kriz Nedir, Ne Demektir

Finansal Kriz Nedir: Ogrencilik yillarinda duydugum en kuyruklu yalanlarin basinda "Birinci Dunya Savasinda biz yenilmedik, muttefiklerimiz yenildigi icin yenilmis sayildik." yalani gelir. O zamanlar kafam fazla basmiyordu, ancak uzun yillar sonra gerceklerin farkina varabildim. Neyse, bunlari bir tarafa birakalim da bugunku yazimiza gecelim.

Bilmeyen okurlarimiz icin soyleyelim. Bundan 1 ay once "Bu isler adami sisler" baslikli yazida kriz tahmininde bulunmustuk. Muneccim degiliz, tesadufen tahminimizin uzerinde 2 hafta gecmeden piyasalar dalisa gecti ve son 2 gundur gozlemlediginiz dususler kriz tahminimizi dogru cikarmis oldu.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Standart Sapma

Yalniz bir noktanin altini cizmeden gecemeyecegim. Deniz Gokce uc gundur Paul Krugman'a yukleniyor ve 2002 yilindan beri surekli resesyon tahmini yaptigini ve her seferinde de tahmininin tutmadigini belirtiyor. Burada soylemek istedigi sey "bozuk saat bile gunde iki kere dogru zamani gosterir" sozudur. Oysa bizim icin bu elestiri gecerli degil. Biz gecen sene borsanin %50 artacagi tahmininde bulunmustuk mesela. Bu sene pozisyonumuzu degistirdik, yani piyasayi bir adim onden takip ediyoruz. Farkimiz burada. Sansta yardim etti, hakli ciktik. Bir okuyucumuz su satirlari yazmis:

"Bir ay önce "Türkiyede yakın bir zaman da kriz çıkacak" dediniz .Bırakın Türkiyeyi Dünya sallanıyor. Almanya Dax, 11 eylül 2001 den beri ilk defa böyle sert bir düşüş göstermiş.(-7.16) İmkb de ise hedeflediğiniz 45 000 'in altını bugün gördü.

Sizce bundan sonra neler olabilir ? alım için bir fırsat mı yoksa hala tehlike devam mı ediyor? Öncü hisseler de çok (akbank,garanti,isc....)değer kaybetti.

siz, hisse senetlerini dipte mi alırsınız yoksa hisseler yükseliş trendine girdiği zaman mı?

Ututmadan, bugün ilk defa döviz kurlarında yükseliş,altında düşüş yaşandı.
Bu kadar başarılı tahminleriniz ve bilginizden dolayı sizi tekrar kutlarım."

Bir cok kisi bu sorularin cevabini merak ediyordur. Kisaca herkes icin cevalayalim. Hizla giden trenin onunde durulmaz, ben nereden bileyim ne zaman duracak. Piyasalar yatissin ondan sonra almaya niyetiniz varsa alirsiniz. Piyasalar V cizecek seklinde sizi gaza getirmeye calisanlara da kulak asmayin, V cizecekse git kendin al deyip gecin.

Uzun vadeli ne olur peki?

Bunuda sonraya birakalim, simdi vaktim kalmadi.

9 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

fed ,sürpriz bir şekilde 0.75 baz puan indirdi. bu kısım doğru çıktı.

fakat piyasalar "v" çizmedi. heyecanına yenilenler ne yazık ki kaybetti....

mr. brooks dedi ki...

siz turkiye kaynakli bir kriz cikacagini dusunuyordunuz yanilmiyorsam.

"kriz cikacak dedik, birakin turkiye'yi tum dunyada kriz cikti" demek hic mantikli degil. zaten turkiye'deki durum henuz soylediginiz boyutlara gelmis degil. dolarin 1,5 ytl'yi gorebilecegini soylemistiniz.

bir de deniz gokce krugman'a katilmiyor, iyimser oldugunu yazip duruyor.

ssgn dedi ki...

yazinizi okuduktan sonra, "bu isler adami sisler" baslikli yazinizi tekrar gozden gecirdim. orada Turkiye'de beklediginiz krizin yanlıs MB politikalari ve hukumetin populist uygulamaları nedeniyle cıkacagini soyluyorsunuz. hatta soyle bir cumleniz var: "Haa, kriz ciktiginda bana ABD'yi, kuresel ekonomiyi bahane olarak getirmeyin. Cin'de ve Hindistan'da kuresel ekonomi yok mu? Onlar niye %9-11 arasinda hizlarla buyumeye devam ediyorlar?", oysa bu kriz yurt dısı kaynaklı. sonuc olarak, eger bu dalgalanmayi kriz olarak tanimliyor iseniz bile, bu sizin tahmin ettiğiniz kriz degil.

Blog Sahibi dedi ki...

mr brooks,

yanlis anlamissiniz. zaten quote aldiginiz cumle bana degil, yorum yapan okuyucumuza aittir. turkiye kaynakli kriz cikacak desem "bana ABD'yi, kuresel ekonomiyi bahane olarak getirmeyin" niye diyeyim? Kaldi ki Turkiye gibi dunya ekonomisinde kucuk yeri olan bir ekonomiden dolayi kuresel kriz cikmasini bekledigimi dusunmuyorsunuzdur umarim.

Dolarin 1.5 ytl'yi gormemesi konusuna gelince. Allahtan umut kesilmez, bir gun o da olur!!

Krugman nasil negatif bir bias'e sahip ise Gokce de pozitif bir bias'e sahip. O yuzden ikisinden de yatirim stratejisti olmaz.

Sayin ssgn,

Bana kuresel ekonomideki gelismeleri bahane olarak getirmeyin diyorum, siz getiriyorsunuz!! Benim neden bunu pesinen soyledigimi dusunuyorsunuz?

baglama.g dedi ki...

Türkiye kaynaklı bir kriz icin suan bir gosterge yok bence..bu riskli olan konut piyasası ve bunlarin turev urunleri bizde gelismis durumda degil..bizden bu urunlere yatırım yapanlar da yok bildigim kadarıyla..bizde olası sallantı yalnizca ucuz sermayenin artık gelmemesi seklinde olur...ya da yabancinin tahvil ve bonodan cikmasiyla..bu diyelim ki kurda ve faizde ani cıkısa neden oldu..o durumda suan cok borclu olan ozel sektorun borc yuku artar ve buradan da ekonomik yavaslamaya gider..yani yurtdisi kaynakli bir sallanma bizde sadece aramali ithalatının pahalilanmasi, ve tabiki ozel kesim yatirimlarının azalması seklinde gosterir kendini..tabi ki kur artarsa da ihracatci bundan bir miktar avantaj da elde eder..bankalarimiz eskisinden cok daha saglam..ayrica yapilmasi planlanan ozellestirmeler ve basindan gorulen satin alma ve birlesmeler de iyi gidiyor hala..yani Turkiye kaynakli bir kriz cikarsa bu sadece hukumetin 10000 takla atmasiyla olur..agizlarina yuzlerine bulastirirlarda o baska..goruldugu uzere abd ve ab ulkeleri kriz cokusune izin vermeyecekler..yani ben diyorum ki 2008 dunya icin yavaslama yili olur ama kriz felan dedikleri de birilerinin para kaybetmesinden ibaret olur..o birileri kaybeder digerleri kazanir hersey bir dengeye varir ama kriz cikmaz..su roubini de surekli kriz cigirtkanlıgı yapiyor..2 yildir ayni seyi soyluyorlar..sonra gazeteler de oyle..DOLAR CIKTI..BORSA COKTU felan..dolardan kaybedenler varsa bu ulkede 140 milyar dolar yastik altinda altini olan ve doviz tevdiatlari olanlar var..onlar da kazaniyorlardir iste..tum ekonomiyi etkilemesi icin tum sinyallerin altust olması gerekir..bu da suan yok BENCE!

mr. brooks dedi ki...

ok. "turkiye kaynakli kuresel kriz" seklinde zaten aklimdan gecmedi de,
turkiyenin mali politikalarindan dolayi herhangi bir dis olumsuzluktan diger ulkelere kiyasla daha fazla etkilenecegini dusunuyorsunuz diyebiliriz herhalde.

Allah TL'ye zeval vermesin diyorum.

mr. brooks dedi ki...

bir de soru sorayim, vaktiniz varsa cevaplarsiniz.
subprime krizi konut fiyatlarinda balon oldugunu dogrular mi?
olmamasi gereken yuksek kredi arzindan dolayi...

Investor dedi ki...

Bence faizleri 1'e kadar çekebilirler..Tabiki kademeli olarak...

Farazi dedi ki...

Bakiyorum da ekonomix. Su son siralar populizm yapmaktan baska bir sey yapmiyorsun. Ucuk kacik ve degersiz yazilarin ile kendine haksizlik ediyorsun. Eski seviyene davet ediyorum.

Dost aci soyler ;)