En Son Enflasyon Tahmini

Hatirlarsaniz Ekim ayinin basindan beri 2008 enflasyon hedefinin tutturulamayacagini, Merkez Bankasinin hukumete canak tutarak yanlis strateji uyguladigini savunuyorum.

O zamanlar Merkez Bankasinin enflasyon tahmini %3.1 idi. Biz bu hedefi gulunc bulmus, enflasyonun %5'in altinda gerceklesmeyecegini savunmustuk.

Gel zaman git zaman Merkez Bankasi "it osurdu, bit fosurdu" seklinde bahanelerle 2008 yilina ait enflasyon tahminini yukariya cekmeye basladi. Daha 2008 yilinin ilk ayi dolmadan enflasyon tahminini %5.5 olarak revize etmisler. Herhalde iceriden birileri "azar azar yukseltelim enflasyonu kimsenin ruhu duymaz" falan dedi herhalde.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Bence Merkez Bankasinin enflasyon konusunda kredibilitesi kalmamistir. Dort ayda enflasyon tahminlerini 2.3 puandan fazla arttirdilar. Bir de utanmadan 2009 icin %3.7 enflasyon tahmini yapiyorlar. Ufak atin da civcivler de yesin.

4 Yorum Var.:

ulas dedi ki...

Bu kadar seçim ekonomisi uygulaması ve yerel seçimler için yapılacak harcamaları düşününce enflasyonist baskıların artacağı ve bertaraf edilemeyecği görülüyor.

Merkez Bankası'nın yasal bağımsızlığı var peki uygulamada bağımsızlığı ne ölçüde var?

Merkez Bankası'nın kredibilitesi başkanlık seçimlerinde bitmiştir.

Kemal Unakıtan'ın YÖK Başkanı için mikrofonlar açıkken;
-Bürokrat : yeni YÖK başkanının havası değişmiş. Gayet güzel sözler söylüyor?
-Bakan Unakıtan: isterse söylemesin...
-Bürokrat: .... bu ortamdan faydalanıp üniversite reformunu da yaparsak hükümet olarak sayın bakanım çok ciddi başarı olur.
-Bürokrat: 300 milyona yakın üniversitelere iyileşme yapıyoruz yıllık. Gülüp oynasınlar...daha sesleri çıkmaz.... tarifeyi de ufak bir rötuşla geçiştiririz böylece... şeklinde ettiği sözler Merkez Bankası Başkanı'na için acaba neler demektedir diye bizi düşündürüyor.

Ha bu arada gülüp oynuyor musunuz ve ya sesiniz çıkıyor mu?

molgu dedi ki...

kendi adıma Ekonomixten özür diliyorum.
daha önce tahminlerinizi yazdığınız zaman eleştirmiştim, bana hiçte makul gelmemişti.
ama zaman Siz'i haklı çıkardı.

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin molgu,

estagfurullah, amacimiz isabetli (unbiased) analiz yapmak, bagciyi dovmek degil. bugun hakli ciktik, yarin yaniliriz, o yuzden ozur dilemenize gerek yok. keske ben yanilsaydim da ulkemizde enflasyon olmasaydi.

Unknown dedi ki...

"Herhalde iceriden birileri "azar azar yukseltelim enflasyonu kimsenin ruhu duymaz" falan dedi herhalde."

Hic gulecegim yoktu. Ama cok dogru demissin vallahi. Gercekten milletle dalga geciyorlar.