Mehmet Şimşek gidici

Bu tahmini daha önce yapmıştık. Ekonomiden sorumlu devlet bakanı Mehmet Şimşek yine deliler köyündeki akıllı rolüne soyunmuş ve Türkiye'de ücretler yüksek demiş. Bakan doğru söylemiş ama bu köyde bu akıllıyı fazla yaşatmazlar. Bakan detaylı verilerle OECD ülkeleri ile kıyaslama yapmış söylediklerini ispat etmek için.

Ama aklın yolu bir. Fazla hesap yapmaya gerek yok.

Sadece işsizlik oranının seviyesi bile ücretlerin yüksekliğine işaret ediyor. Sen pazarda pahalı diye elma almıyorsan şirketler de aptal değil. Maliyet yüksekse fazla eleman istihdam etmiyorlar. Çünkü istihdamın ayrı bir maliyeti, işten çıkarmanın ayrı bir maliyeti var.

Pazarda elmalar satılmazsa fiyatlar akşama doğru iner ve daha çok kişi elma alır. Ama bizdeki abidik gubidik kanun ve kurallarla ne ücretler iner, ne de şirketler mecbur kalmadıkça işe eleman alır.

Bu arada olan satılmayan elmalara oluyor. Elmalar satılmazsa ne olur? Çürür. Bizdekiler de ya Polat Alemdar oluyor, ya tetikçi oluyor, ya da dağa çıkıyor. Bunda şaşılacak birşey yok.

Ek: Gözümüzden kaçmış. Bir akıllı laf da diğer devlet bakanı Nazım Ekren etmiş: (Güneydoğuyu kastediyor) Bölgede işsizlik değil, mesleksizlik var.

Bakalım bu akıllıları bu köyde ne kadar yaşatacaklar?

Ikinci edit: Bir grup geri zekali (pardon zircahil) sozluk yazarinin konu hakkindaki yorumlarini okursaniz deliler koyu ile ne demek istedigimi anlayacaksiniz. Hurriyet'in yorumlarinda bile akilli uslu bir iki yorum cikiyor bazen. Yurdum gencligi ne hale gelmis!

1 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

bakan bazı konusmaları yaparken dinleyenleri, eski işyeri Meryl Linch' tekiler kadar ekonomi biliyor gibi düşünüyor bence.. asıl mesleği siyaset omadığından olsa gerek.. teknik verilerle dediğini desteklemek mümkün, işçinin işverene , net ücret dışındaki masrafından dem vurarak söylediği şeyi desteklemişsiniz. Ancak cümlesinden, ortalama her vatandaş aynı şeyi anladı,ve basın da bunu atlamayıp akşam ahberlerde insanlara sordu, bakan haklı mı diye, sonra ingiliz bir emekliyle röportaj yapıp aylık 3000 YTL ye yakın aldığını söyletti.. Ya bakan dikkatli konusmamış, ya da basın, bakanın konusmasından işine gelen kısmı almış sadece..