Hurşit Güneş Döviz Rezervi Teorisi

Ülkemizdeki köşe yazarı iktisat (Iktisat nedir) profesörleri için çok üzülüyorum. Bazen sırf halkımızı bilinçlendirmek gibi ulvi bir amaç uğruna kendilerine Nobel getirebilecek fikirleri gazete köşelerinde harcıyorlar. Bu fedakarlık karşısında gözlerim yaşarıyor. Misal Hurşit Güneş'in bugünkü yazısı. Hursit Gunes, Merkez Bankası'nın döviz kurlarındaki düşüşe döviz alarak müdahale etmesini istediği yazısında bu konuda geliştirdiği bir kuralı da bize açık ediyor:
Dalgalı kur sisteminde dış açık olduğu sürece döviz rezervleri yetersiz demektir. Bu durumda dış açık ortadan kalkıncaya dek MB'ler döviz alım ihalelerine gitmelidir. Tabii bu, ani döviz çıkışları karşısında MB'nin kayıtsız kalmasını gerektirmez. Çünkü piyasanın belli bir istikrar içinde seyretmesi de MB'nin sorumluluğundadır...
Şu anda MB ihaleyle günde 15 milyon dolar doğrudan, 30 da opsiyonlu olarak toplam 45 milyon dolar döviz satın alıyor. Yani miktar değişmezse (işgünü hesabıyla) yılda 12 milyar dolar çekiliyor. Fakat dış açık 30 milyar olduğuna göre ihale miktarının da bu rakama uyumlaştırılması gerekiyor.
Aman Tanrım, ne muhteşem bir fikir!!! Şimdiye kadar böylesini ne gördüm ne de duydum. Tabii ya, eğer Merkez Bankası her yıl cari açık tutarı kadar döviz alırsa kur düşmez ve ortada cari açık falan da kalmaz.

Fakat Hurşit Bey bu fikrinizi burada harcamaya değer miydi yahu? Keşke bunu bir makale haline getirip American Economic Review falan gibi prestijli bir dergiye gönderseydiniz. Tabii hemen olmaz ama böylece 60-70 yaşlarınıza geldiğinizde Nobel Ekonomi Ödülü'nü almayı da garantilerdiniz. Biz de utanç duymadığımız (malum, Orhan Pamuk'tan milletçe utanıyoruz) Nobel ödüllü bir vatandaşımıza kavuşmuş olurduk.

Yalnız bu arada dünyada en büyük döviz rezervine sahip ülkenin Çin gibi cari işlemler fazlası veren bir ülke olması da kafamı kurcalamıyor değil. Acaba Çin döviz rezervlerini durmadan arttırdığı için mi cari işlemler dengesi fazla veriyor, yoksa cari işlemler dengesi fazla verdiği için mi döviz rezervleri artıyor? Sonra, sonra dünyada cari işlemler dengesi açık veren bir sürü ülke neden böyle rezerv artırarak sorunlarını şipşak çözmüyor? Acaba Türkler kadar akıllı olmadıkları için mi? Hadi Hurşit Güneş Bey, şu makaleyi yazın da hem biz kafamızdaki bu tür sorulardan kurtulalım, hem de şu garibanlar işi öğrenip sorunlarını çözsün. Hadi n'olur hadi...

1 Yorum Var.:

Selçuk YILMAZ dedi ki...

nobellik fikre karşı çıkışınızın nedenlerini açıklayabilirmisiniz? bazı nobellik fikirler olgunlaşma dönemlerinde çokça muhalefet görebilirler. malum, bir fikre olmaz! diyen çoksa, muhtemelen şartlar değişir, ve zamanla olmazlar olur. nice olmazların olduğu bir dünyada yaşıyoruz.