Döviz Rezervi Ne Kadardir?

Bir okuyucumuz döviz rezervi ne kadardirkonusunda aşağıdaki maili göndermiş, paylaşıyorum:

Su haberi gordunuz mu? Turkiye'nin is gazetesi Referans diyor ki:

İspanya'nın yabancı para rezervi mum gibi eridi.

Cari açık oranı gayrısafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 9,5'ine çıkarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaşan İspanya'nın elindeki döviz rezervleri adeta kurudu. Merkez Bankası Banco de Espana'nın elindeki döviz rezervinin 13,2 milyar euroya kadar düştüğü ortaya çıktı. Market Watch haber sitesinin bildirdiğine göre 2002 yılının başında 41.5 milyar dolar olan yabancı döviz rezervinin neredeyse 3'te 2'si erimiş durumda. Bu rakam İspanya'nın sadece 12 günlük ithalat harcamasına denk geliyor....


Şimdi asıl endişe İspanya Merkez Bankası'nın elinde bu denli az döviz rezervinin kaldığı bir dönemde herhangi bir bankacılık krizinin ya da emlak krizinin patlak vermesi halinde ne olacağı. Uzmanlara göre böyle bir durumda Merkez Bankası'nın elinde yaşanacak krizi finanse edebilecek gücü yok. Son yıllarda cari dengesinde sürekli açık veren İspanya'da Merkez Bankası yetkilileri döviz rezervinin neden bu kadar azaldığı konusunda açıklama yapmaktan çekiniyor. Ancak İspanya'nın elindeki dövizi diğer gelişmiş batı ekonomileri arasında en yüksek seviyeye ulaşan cari açığını kapatmak amacıyla kullandığı en güçlü tahminler arasında. ...

Avrupa ülkeleri arasında yabancı para rezervinin kurumaya yüz tuttuğu tek ülke İspanya değil. Yunanistan ve Portekiz'de de aynı sorun yaşanıyor. Buna karşılık Euro Bölgesi'nin toplam rezervlerinde şimdilik bir sorun görünmüyor. Fransa'da toplam döviz rezevi 76 milyar euro iken, Almanya'da bu rakam 86 milyar euro, İtalya'da ise 59.5 milyar euro olarak gösteriliyor.

Yahu Ispanya'nin durumu cok fena. Eger yarin obur gun Ispanya pesetasindan bir kacis olursa yuksek oranda devaluasyon yapmalari gerekecek. Ama durun bir dakika. Artik peseta diye bir sey yok degil mi? Neden? Cunku Ispanya Euro'ya gecti. Euro'nun degerini Ispanya belirlemedigine gore devaluasyon diye bir sey de olamaz. Bre dangalaklar. O zaman MB neden döviz rezervi tutsun. Salak mi herifler? Uzmanlara gore MB'nin elinde doviz rezervi krizi finanse edecek duzeyde kalmamis. Kim o uzmanlar soyleyin de, baska kim sizin gibi cahil gorelim. Siz de doviz fetiszmi var diye milleti de kendileri gibi zannediyorlar. Yunanistan ve Portekiz de rezervleri azaltmis. Allah Allah neden acaba? Almanya'nin ise tam 86 milyar euro rezervi varmis. Vay be. Bozdur bozdur harca. Amerika'nin ne kadar rezervi var onu da soyleyin de bilgimiz olsun.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Dünyada Cari açık-GSMH oranının yüksekliği sıralamasında bizi sollayan yegane ülke olan İspanya'nın durumunun o kadar da kötü olmadığı açık. İspanya'nın arkasında EURO var; yani Almanya var, Fransa var. Aksi olsaydı heralde İspanya için böylesi bir tablo ortaya çıkmazdı.

effendy75