Teflon ve Kanser

Arastirmacilar teflon tavalarin 680 Fehrenheit'a ulastiklari zaman kansere neden olan bir gaz saldigini bulmuslar. Ne kadar dogrudur yanlistir bilemem ama bence bunu dogru olma olasiligi insanlarin kuresel isinmaya neden olma olasiligindan daha fazladir. Bu nedenle bir yildir evde Teflon kullanmiyorum. Onun yerine celik tencere ve tava kullaniyorum.

Gecenlerde cok daha iyi bir alternatif kesfettim: cast iron (dokme demir) tava. Gittim Walmart'tan $10'a aldim, hayvan gibi agir. Cast iron tava pisirirken disariya demir saliyor, demir iceren yiyeceklerden fazla tuketmiyorsaniz ideal demir kaynagi.

Bu yaziyi yazma nedenim bu degil tabii ki. Konu bu $10'lik hayvan gibi agir tavanin Cin'de imal edilip Amerika'da satilmasi, hem de cok ucuz bir fiyata. Cuneyd Bey

"Cin'e parasinin degerlenmesi tavsiyesinde bulunanlar, ihracata dayali buyumeden ic talebe dayali buyumeye gecilmesini oneriyorlar. Bernanke gecen Aralik'ta demis ki: "In particular, household consumption in China last year was only 38 percent of GDP, down from 45 percent in 2001."

Arbitraj Nedir    Broker Nedir    Altın Yorumları    Portföy Nedir    Petrol Fiyatları    Nükleer Santraller    Sosyalist Nedir

Bu dolar biriktirme olayini surdurulebilir goruyor musunuz?" diye sormuslar.

Birincisi Cin'in ic tuketimi 2001 yilindan itibaren %35 artmis, ekonomi %60 buyudugu icin tuketimin GSYIH'a orani dusmus. O yuzden Cin'de ic talep buyumuyor turunden ifadeler yanlis aslinda. Daha ne kadar buyusun, Allahtan korkun.

Ikincisi, bu durum surdurulebilir mi sorusu. Ne kadar sure surdurulebilir mi? Bence 100 yil boyle devam etmez, ama 10 yil boyle devam edebilir mi? Edebilir. Simdilik alan memnun satan memnun. Ben sahsen Walmart'tan aldigim tavaya $20 vermek istemem, onlar da $10'a satmaya razi olduklari surece almaya da devam ederim. Cinlilerin paralarini ciddi oranlarda revalue edeceklerini dusunmuyorum, "if it ain't broke, don't fix it" yani bozulana kadar devam edelim mantigi icerisindeler. Amerika'da ozellikle tribunlere oynayan politikacilar (Chuck Schumer mesela) Cin ile ticarete engel koyalim, vs. turunden politikalari ortaya atiyorlar. Amerika'da (issizlik giderek dusmesine ve gelirler artmasina ragmen) issizlik artacak seklinde insanlari korkutmaya calisiyorlar. Turkiye'den cok farkli degil anlayacaginiz buradaki durum da.

Neyse, sorumuza tekrar donelim. Kuresel bir duzeltme hareketi olur mu? Kanli mi olur kansiz mi olur? Benim fazla vaktim yok, siz cevap verin, ben de daha sonra yorumlar kismina gereken eklemeleri yaparim.

15 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

TÜFE telekom endeksi sakandalı hakkındaki görüşleriniz nedir?

Adsız dedi ki...

düzeltme hareketi olurmu diye sorduğunuza göre, bozuk bir şeyler var, bu düzeltme olu demektir. Bu bozuk durum ne kadar uzun sürerse düzeltmeside o kadar kanlı olur, ama ne zaman olur derseniz, kimsenin beklemediği zaman ve kimsenin beklemediği sebebten olur derim.
saygılarımla.

Adsız dedi ki...

Ocaktaki bir tava o kadar isinabiliyor muymus ben onu merak ettim. Cok pratik ve yapismiyor diye ben de hep Teflon kullaniyorum. Bir arastirayim, bir sonuca varabilirsem paylasirim sizlerle de...
T'Pol

Adsız dedi ki...

Çin parasını değerlendirse bile enaz 50 yıl daha döviz kazanmaya devam eder. Acaba bu aşırı artan rezervleri nasıl değerlendirecek bu net ihracatçı ülkeler? çok merak ediyorum.(sadece çin'in rezervleri milyar doları geçti)acaba bize gelip gayrımenkul yatırımı yaparlar mı? iyi olurdu tasarruf açığımız yüksek.

Peki ne olacak bu doların hali :-) dolar değer kaybetmeye başlarsa ve bu ülkeler rezervi Euro yada yen biriminden yapmaya başlarsa bu dolarlar ABD ye geri döndüğünde enflasyona sebep olacaktır.

Dolar -dış açıklarından dolayı- çok değer kaybederse uluslararası ödeme birimi fonksiyonunu zedelemiş olur ve yukarıdaki süreç de hızlanır.Muhtemelen dünya ticareti bundan zarar görecektir diye düşünüyorum siz ne dersiniz.

Adsız dedi ki...

Global isinmadan da ayni yazida saka yollu bahsetmen isabet olmus. Aslinda hepsi birbiriyle iliskili.

Su andaki tuketime dayali sistem kesinlikli surdurulebilir (sustainable) degil.

Simdiki sistem ozetle soyle:
1. Cindeki yonetim halkini kopek gibi calistirir (fasist bir rejim).
2. Mallari ABD'ye satar.
3. Ama bu dolarlarla ne yapacagini bilemez. Daha cok satabilmek icin de parasinin degerini baski altinda tutar.
4. Bu paralari cope atamayacagina gore, ABD'den hazine bonosu vs satin alir.

Sozun ozu: Cinliler urettigi kadar tuketseler dunyanin dengesi degisir. O yuzden halki fakir birakarak ve/veya ithalat gucunu de azaltarak tuketimi yavaslatmak zorunda. Birgun Cin bu tavrindan vazgecince hem ABD'nin hem de aslinda dunyanin fisini cekmis olacak.

Cinliler de birgun bisikletten bikacak, kuvette banyo yapmak isteyecek, kisacasi ABD'lilerden cok calistiklari halde niye bir Amerikali kadar tuketmeye hakki olmadigini sorgulayacaklar.
O zaman dunyadaki kaynaklarin 6 milyar insanin ferah icinde yasamasi icin yetersiz oldugunu gorecegiz. 3. Dunya savasi cikacak ya da Cin buna imkan vermeden baska milletlere "hic tuketmeden uretmeyi" ogretecek.

Chef

Adsız dedi ki...

Sn. Chef'e katilmamak mumkun degil. Hakli olarak Cinliler de yasam kalitelerinin artmasini istiyordur. Dunyadaki tum parayi, mali, gidayi esit olarak dagitmaya kalksak, eminim hepimiz ac ve pacavralarla geziyor oluruz. Dunya bu kadar insana artik dar. Gelir dagilimi dengesizligi kucuk bir azinligin bizler gibi yasamasina izin veriyor. Bir suru insansa temiz su bile bulamiyor.
Bu arada, soz verdigim uzere arastirdim. Evet teflon cok yuksek ateste hele ki kizartma vs yapiliyorsa o kadar isiniyormus. Ustelik kaplama da pul pul olup, kalkabiliyor ve yemeklere karisiyormus. Teflonu dusuk ve orta isilarda kullanmak mumkun. Ozellikle tavanin tamami doluysa cok sorun degil.
T'Pol

Cebir Kismiturev dedi ki...

Bu is bu kadar basit mi bilmiyorum ama internet ten buldugum bilgiler ile bir hesap yaptim

65,000,000,000,000.00 USD World GDP / 7,500,000,000 insan =$8,666.67 / kisi bana gayet iyi geldi valla (Turkiye ortalamasindan yuksek)


Yucel

Adsız dedi ki...

Ben de bir bilgi ekleyeyim. Cinin bu yil rezervlerine 400 milyar dolar daha eklemesi gerekiyormus parasini bu sekilde degersiz tutabilmesi icin. 10 yil daha surer mi gercekten acaba?

Cin artik kendi kendini oyle bir noktaya getirmis ki kendisinden cok Amerika icin tasarruf ediyor. Cok ilginc bir durum. Kisirdongu gibi geldi.
Hani halki refah icinde yasayan zengin bir ulke olsa, fakir ulkeleri pazar yaratma amaciyla subvanse eder; anlarim..
Bu kadar tasarrufla Cennetten de arazi almayi mi dusunuyorlar acaba?

cuneydyasin

Adsız dedi ki...

Cüneydyasin'in bu son yorumu Türkiye'de ihracatı desteklemek için kurların yükseltilmesini savunanlara bir ilham verdi mi acaba, çok merak ediyorum.

Tolga

Adsız dedi ki...

Yorumlar ilginc geldi bana, dunya artık yetmiyor, uyansalar filan...uretimde beseri sermaye dedigimiz bisey var, yani kısaca soyle ortalama 1 cinli iscinin ederiyle yani uretime katkısı ile abdlinin ki bir degil.daha acik konusalım, abdli 1 isci yılların getirdigi icsel ve dıssal getiriler sonucunda bugunku refah seviyesine sahip bu 1. 2.si ok cinliler de isteyecek daha yuksek refah ama bu bugun degil ilerde onlarda bugunku abd li bir bireyin beseri sermayesine ulastiginda olacak... 3. onlar bu seviyeye geldiginde abd li bir birey buyuk ihtimalle evinde nanoteknoloji kullanıyor olacak...

Adsız dedi ki...

Sn. Yucel'in hesabi bana hic de iyi gelmedi valla. Turkiye ortalamasindan yuksek olmasina yuksek de su blog sitesinde yazisan bizlerin yasam boyu sahip oldugu ortalamadan eminim cok dusuk. N'olacak simdi? Malum o rakam yillik. Degil mi?

Adsız dedi ki...

Aslında Sayın Yücel'in verdiği rakam Türkiye ortalamasının üzerinde değil. O rakam satınalma gücü paritesine göre hesaplanmış gdp rakamı. Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre hesaplanmış kişi başına gdp rakamı da aşağı yukarı o civarlarda. DPT'nin hazırladığı 2007 Yılı Programı'ndaki verilere göre 2005 gerçekleşmesi 8.141, 2006 tahmini ise 8.959 dolar idi.

Tolga

Adsız dedi ki...

The Economist'te Cin'in bu eldeki rezervleri daha uretken kullanabilmek icin bir fon kuracagini yazan bir makale vardi. Bilemiyorum bu fon reservlerin hepsinimi kullancak ama boyle bir fonun olusumu cok ilginc olacaktir.Norvec'te de petrol gelirlerini isleten bir fon var sanirim.

Avrupa'ninda kismen buyudugu, tuketimin artigi bir ortamda, ABD'deki kucuk capli dususler bile Dunyanin dengesini cok degistirmeyecektir diye dusunulebilir. Kisa vadede cok buyuk bir degisiklik beklememek lagzim. Tek sorun BoJ nin yukselticegi Yen faizleri olabilir.Duzeltme bekleyen ve bundan kar edecek olanlarin bir faiz artisini bahane edecekleri suphesiz.

Cin'in durumu ilgincligini kouryor. Adamlar dunyanin fabrikasi oldular gibi gibi. Cin ve Hindistan (niye sadece Cin'den bahsedilmis onu anlamadim) da belli basli sorunlar ortaya cikmakta bence. Belli egitim gerektiren (muhendislik gibi) isleri ucuza yapacak kimse kalmiyacak zamanla, bu da maaslari artirarak bu iki ulkenin avantajini azalatacaktir diye dusunuyorum, bu sekilde kaynaklar iscililigin daha ucuz oldugu ulkelere kayacaktir. Mesela Vietnam, mesela Banglades (call centerin Hindistan'da olmasindan daha kotu bir durum Banglades'te olmasi bence) gibi. Bu iki ulke egitime ve alt yapiya onem vermezlerse, ve Cin yatirimi bati bolgelerine tasimassa orta vadede buyumesi yavaslar.

Teflon olmayan tavada nasil omlet yapilip nasil pancake yapilir bir bilginiz var mi?


Niyazi

Blog Sahibi dedi ki...

Maple syrup'un bir serving'inde 56 gram carb oldugunu ogrendikten sonra pancake'den uzak duruyorum. Ote yandan yagini biraz fazla koydugunuz zaman yapismadan omlet yapilabiliyor cast iron tavada (kollestrol problemi burada bas gosteriyor).

Steak icin ise cast iron mukemmel.

Adsız dedi ki...

Ben teflonun henuz hayatimiza girmedigi donemleri hatirliyorum. Annem aluminyum tavada yapardi omleti ve hem yagini fazla koyardi hem de yine de yapisirdi omlet:) Teflon tavayi dusuk isida kullanarak pisirmeye devam edecegim ben ama dun aksam eve gidip, tavalara baktim, kaplamasi hosuma gitmeyenleri cope koydum.
T'Pol