Mucizenin Kahramani Kim?

2006 yilinda butce aciginin milli gelirin %1'nin altina dusmesini Asaf Savas Akat "mucize" olarak nitelemis ve bu "mucizeyi" vergi veren vatandasa atfetmis.

Birincisi butce gerceklesmeleri mucize degildir, anormaldir. Denk butce veya butce fazlasi vermek teorik olarak oldukca basit bir olaydir hatta. Gelirleri arttirir ve giderleri kisarsaniz butce acigini azaltir, belki de fazla vermeye baslarsiniz. Peki bu is bu kadar basitse ulkeler neden butce acigi verirler? Nedeni basit. Vatandas butce fazlasi veren hukumetleri degil, butce acigi veren hukumetleri sever. Vatandas az calisip erken emekli olmak ister, az vergi vermek ister, bedava egitim, saglik, guvenlik, vs. ister. Butce fazlasi verilmesini vatandasa atfetmek yagciliktan baska birsey degildir. Butce acigi verdigimiz zaman vatandasi mi sucluyoruz?

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

Sezar'in hakkini Sezar'a vereceksin. Butce aciginin buyuk miktarda azalmasinin nedeni mevcut hukumettir. Nasil kayitdisinin azaltilamamasi bu hukumetin sucu ise, %1 butce acigi da bu hukumetin basarisidir. Dogruyu soylemedikce bir yere varamayiz. Asaf Savas Akat'in bir ekonomist olarak degeri gozumde her gecen gun gittikce dusuyor, bir muddet sonra yazilarini takip etmemeye baslayacagim. Yanlis tahmin yapmak suc degildir, dogrulari bilip de soylememek suctur.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Gecenlerde bir otobus yolculugunda yanima dusen koylu amcaya hukumeti nasil buldugunu sordum. "Koylu kan agliyor hic para vermiyor" diye basladi amcam, "ama yine de iyi, milletin dag gibi kredi borcu var ziraate. En azindan onlari geri istemiyor" diyerek de bitirdi.