Bebek Isimleri Turkce ve Ingilizce

Bebek sahibi olacak kisilerin en cok zaman harcadiklari konularin basinda bebege isim bulunmasi geliyor. Gecenlerde bir yakinim bir kiz cocuk sahibi oldu da oradan biliyorum. Gercekten onemli bir konu mu bu peki?

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Aslina bakarsaniz Turkiye'de bu konu bir miktar onemli, ama Amerika gibi bir cok irkin bir arada yasadigi ulkelerde bu konu cok daha onemli. Neden mi?

Oregon State Universitesinde yapilan bir arastirmanin sonuclari bence ilginc ama sasirtici olmayan sonuclar iceriyor. Apartmanlarini internet uzerinden ilanla kiraya veren ev sahiplerine 1100 kelimelik bir email Patrick McDougall, Tyrell Jackson veya Said Al-Rahman isimleri kullanilarak gonderiliyor. Bilmeyenler icin soyleyelim Patrick McDougal bir Irlandali ismi, basvuruyu yapanin buyuk olasilikla beyaz oldugunu, Tyrell Jackson buyuk olasilikla zenci bir kisiye verilen bir isim ve Said Al-Rahman muhtemelen Arap veya musluman ismi.

Ev sahiplerinin %89'u Patrick'e apartmanin hala kiralanmadigini bildiriyorlar, ayni rakam Said icin %65, Tyrell icin ise %59. Calismanin ilginc sonucu o kadar Arap dusmanligina ragmen zencilerin Araplardan daha beter yaratiklar oldugu konusundaki onyargilar. Beyaz olmak en avantajlisi.

Benzer bir calisma is basvurulari icin de yapilmis ve benzer sonuclar orada da gorulmus. Eger isminiz zenci ismi ise iyi bir okuldan mezun olmaniz bile bir sey ifade etmiyormus.

Amerika'da cocuklara verilen isimlerin istatistikleri SSA tarafindan tutuluyor. Bizim arkadaslar da bebeklerine biraz da bu soylediklerimden etkilenerek Turk ismi (Sezen) vermekten vazgectiler, onun yerine en populer bebek isimleri listesinden bir isim sectiler. Bu ismi soylemeden once sizin tahminlerinizi alayim. Asagida populerlik sirasina gore kiz isimlerini siraladim. Tahmin yapma konusunda iyi iseniz ve Amerikan kulturunu de biraz olsun taniyorsaniz dogru ismi bulma olasiliginizin %5'den cok daha fazla oldugunu belirtmeliyim.

1 Emily
2 Emma
3 Madison
4 Abigail
5 Olivia
6 Isabella
7 Hannah
8 Samantha
9 Ava
10 Ashley
11 Sophia
12 Elizabeth
13 Alexis
14 Grace
15 Sarah
16 Alyssa
17 Mia
18 Natalie
19 Chloe
20 Brianna

Ipucu: Isabella ismi bebegin muhtemelen hispanik-latino asilli oldugunu gosterir mesela. Bu kisiler de ayrimciliga ugrama potansiyeline sahipler. Ote yandan Ava isminin Turkce karsiligi Havva'dir.

14 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Bu alinti Freakonomics kitabinda galiba... Kitaptan bana ilginc gelen diger ornekler, Venkatesh isimli bir grad ogrencinin bir ceteye katilip, butun muhasebe defterlerini elde etmesiydi. Adamlar kayitlarini bir holding ciddiyetinde tutuyorlardi!

Kitapta, sizin de belirttiginiz gibi, cok ilginc ornekler var.

Unknown dedi ki...

Elizabeth

Blog Sahibi dedi ki...

Cevap Elizabeth degil Niyazi Bey.

Adsız dedi ki...

Ben Olivia diyorum. Hem ingilice hem de bizde son zamanlarda moda olan modern isimlere ses uyumu açısından benziyor. Aile Türkiye'ye geldiğinde çevresine ismi Olivya olarak söyleyebilir. Aynı mantıkla Ava, Sarah, Mia isimleri de yakın seçenekler ama tek seçim hakkım varsa Olivia'yı seçiyorum.

Orhan Karaca

Adsız dedi ki...

suzan, melisa diyecegim ama listede yoklar.:)
ne zaman aciklayacaksiniz ekonomix bey?

Adsız dedi ki...

Bu aksam aciklayacagim (siz yarin sabah gorursunuz herhalde).

Ekonomix

Adsız dedi ki...

Ben Grace diyorum, tam beyz ismi. Lars Von Triers in Dogville ve manderlay filmlerinden.Grace Kelly

Adsız dedi ki...

Emily,Madison,Olivia,Samantha,Ashley,
Grace den biri.
Tahminim Samantha veya Olivia

dragut@gmail.com

Adsız dedi ki...

Populerlik sirasina gore 1. sirada olan Emily ismini secerdim. Bu isim ileride siradan dikkat cekmeyen bir isim haline gelecektir.(Onemsiz olmanin onemi) ve ayrimciliga ugrama riski en az olan isim olacaktir.Ancak ben liste disindan Maria veya onun Amerikan versiyonu (Marry galiba) o ismi secerdim. Meryem (Maria) hem biz müslümanlar icin onemli bir isim, hem de hiristiyan dünyasinda ayrimciliga maruz kalmayacak bir isim.

Adsız dedi ki...

yok daha neler..

meltem k.

Adsız dedi ki...

Benim tahminim Sarah -> Serra..

Saygilar
L.A

Adsız dedi ki...

hayatta duyduğum en saçma gerekçeyle yapılan yanlış bir tercih...gönüllü asimilasyon bu...isim bir insanın olduğu şeydir...isim olivia konduysa çocuk ta maalesef olivia olacaktır...

Unknown dedi ki...

Celine ismi hem Turkce icin hem de Ingilizce icin uygun bence. Listeden degil ama olsun..

Unknown dedi ki...

Safiye tabiki