Fikirlerin de piyasasi var. Orada bazen degerleniyor, bazen de dibi boyluyorlar.

Tüccar satin alirken kazanirmis. Yaptigi isin püf noktasi, degerlenme potansiyeli olan bir mali bugünden 'ucuza' almak. Oldukça basit gözüküyor. Yapacaginiz tek sey, yarin degerlenecek olan mallarin hangileri oldugunu saptamak. Fakat bu 'saptama' eylemi göründügünden çok, ama çok daha zor olabilir. Basarili bir tüccar öncelikle çogunluktan 'farkli' düsünebilmeli. Çünkü bir malin ucuz olabilmesi için bugün pesinden kosanlarin sayisi fazla olmayacaktir. Herseye ragmen, hayalgücünü kullanarak mallarina sahip çikma cesaretini gösterebilmeli.

Fikirlerin de piyasasi var. Yazdigimiz yazilarla bu piyasada sizlere 'fikirlerimizi' satiyoruz. Fikirler dönem dönem deger kazaniyor, bir bakiyorsunuz dibi boyluyor. Benim genel bir prensibim var: Size hiç bir zaman DEGERLI, bir baska degisle SIRADAN fikirleri satmaya kalkmayacagim. Benim çikinimda gelecekte DEGERLENECEGINI tahmin ettigim mallar var. Hiç siradan fikrim yok mu ? Elbette var. Benim görüslerimin %99'u baskalarinin da paylastigi seyler. Fakat onlari sizlerle aktarmak zamaninizi bosuna harcamaktan baska bir sey olmaz. Örnek olarak assagidaki tezleri ele alalim:

'Cari açik kirilganlik yaratiyor', 'Yüksek faiz sermaye çeker' veya 'TL nin deger kaybetmesi enfasyon yaratir' gibi..

Diyelimki bu tezler 'dogru' olsun. Siz bunlari birde benim kalemimden okudugunuzda ne kazanmis olacaksiniz ? Hiç birsey. Çünkü benden önce milyonlarcasi bu fikirleri savunmus, mallar simdiden 'asiri' degerlenmis durumda. Sizin görüslerinizi size tekrar satmamin faydasi olmaz. Benim yazilarim her zaman ama her zaman aykirilik içerecektir. Size saygim bunu gerektirir.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar

Bir 'hastaligim' daha var. Sayisi fazla olmayan tezlerimi uzun dönemlerde izlemek. Ister istemez bana rakip duranlarin 'yazilarini' üzerinden bes on sene geçmesine bakmadan tekrar çikarip afise edebiliyorum. Kimse bana kizmasin. Benim tek sansim bu. Çünkü eger çogunluk tersine inaniyorsa 'günes balçikla sivanmaz' teziniz bile kisa vadede oyunbozanlik olarak olarak algilanacaktir.

Açikca ifade etmem gerkirse olgulara, sayilara, grafiklere de kisa vadede itibar etmem. Pozitif oldugu varsayilan bilimlerde bile gözlemcinin konumundan bagimsiz olarak veri toplamak diye bir sey yoktur (Bknz. Atomun Içinde, kuvantumdan kuarka atom biz ve bilgimiz - Ramazan Karakale). Olgulardan bahsederken 'mutlak' seylerden bahsediyor gibiyiz. Bizim görüslerimizin yansimalari da olabilecegi hiç aklimiza gelmez.

Gelecek yil, Mahfi Egilmez'in 24 Aralik 2006 tarihli 'Yüksek Kur, Düsük Faiz' yazisini bu persfektiften bakarak elestirecegim. Mahfi bey kisisel yaklasmadigimi anlayabilecek kalitede bir insandir. Yazisinda çokca paylasilan oldukça degerli fikirleri toplayip özetini çikarmis. Ben aslinda onu degil cogunlugu, baska bir ifadeyle 'siradan fikirleri' sahiplenenleri elestiriyorum. Kimse kizmasin. Bu ülkede genel geçer fikirleri savunmanin da bedeli olacaktir.

Daha sonraki bir dönemde, çok önemli gördügüm 'Hitit Ekonomisi' kitabindan yapacagim alintilara dayanarak bir kaç yaziyi kaleme almak istiyorum. Benim 'önemli' kelimesinden neyi ifade etmeye çalistigimi artik anladiniz. Asla popüler olani degil, yarin degeri anlasilacak olana dikkatinizi toplamak istiyorum. Lütfen bana güvenin ve simdiden Karakale ve Egilmez'in kitaplarindan birer tane edinin.

mutlu yillar, iyi bayramlar.
ahmet çavusoglu

0 Yorum Var.: