Menkul Kıymetler Nedir? Faşizm nedir? Özel Üniversiteler Devlet Üniversiteleri Türk Bilim Adamı
Benim kendime biçtigim bir numarali misyon Türkiye Cumhuriyeti’nin varligina (bütünlügüne) katkida bulunmak adina elimden geleni ardima koymamak. Sloganim da su: Önce aklini kullanmayi ögren, daha sonra ne istiyorsan ol ! Ister milliyetçi, ister dinci, ister sosyalci, ister kemalist ister baska bir sey. Tasidiginiz kimliklerin beyninizi dondurmasina izin vermiyorsaniz onlarla birlikte yasamaya devam etmenizde sakinca yok. Ama yok eger kimlikleriniz akil tutulmasina yol açiyorsa, onlardan bir an önce kurtulup hem kendinize hem de çevrenizdekilere bir iyilik yapin lütfen.
Peki yazilarimin ana propaganda unsurlari olan genelde kapitalizm, özelde serbest piyasa düzeni, bu misyonunun neresine oturmakta ? Cevap açik; tam göbegine ! Çünkü bütün kurum ve kurallariyla isletilen serbest piyasa düzeninin tutkal vazifesi görebilecegine samimiyetle inaniyorum (bkz.Kapitalizm Vahsi Oldugu Için Güzel). Bunun yaninda, demokrasinin kapitalizmin ayrilmaz bir parçasi olup olmadigini tartismanin abesle istigalden ibaret oldugunun da farkindayim. Söz söyleme hürriyetinin sinirlandigi bizim gibi ülkelerde, kapitalizm çok ihtiyaç duydugu ahlaki temellerin üstüne asla oturtulamaz. AB bizden talep ettigi için degil, bizim siddetle ihtiyacimiz oldugu için demokrasimizi en üst standartlara kavusturmaliyiz.
Blog sitelerinin bana çekici gelen yani, karsilikli diyaloglarla yazarla okuyani yakinlastirmasi. Hatta gerektiginde ikisi yer bile degistirebiliyor. Bu diyalektik süreç her iki taraf için oldukça eglendirici ve de gelistirici olabilir. Ben çok sey bildigimi iddia etmiyor, kendimi yazardan bile saymiyorum. Sunu açikca itiraf etmeliyim; ekonomitürk okuyuculari beni evrimlesmek zorunda birakti. Bu siteye ilk yazi verdigimde yalnizca ‘ahmet’ idim simdi ‘ahmetplus’ oldum. Siz buna kazanç demessiniz de ne dersiniz ?
Ahmet Çavusoglu
3 Aralik 2006
2 Yorum Var.:
Kemalizm aklcidir zaten diyecegim ama ciddiye alinmayacagimdan korkuyorum, ama oyledir.Saydiginiz kimlikler arasinda ekonomik mantiga en yakin olan kimlik Kemalizmdir,cünkü Kemalizmde dogrular verili degildir.Cagdan caga degismeyecek politikalar ve genel gecer dogrular önermez.Kemalizm akilcilik ve ulusculuk zemini uzerinde durur(durmalidir demek daha dogrudur).İktisatta da genel gecer politikalar onermez.1920li ve 1930 lu yillarda birbirinden farkli ekonomik yaklasimlarin benimsenmesi bunun bir ornegidir.( 1923 İzmir İktisat Kongresinde Liberalizm benimsenmistir,1930'larda ise planli devletci bir yaklasim zorunlu olarak hakim olmustur.Ne yazikki neo-Kemalistler bu ikinci yaklasimi Ataturk'un iktisat politikasi olarak algilamislar ve Kemalizm adina bu politikalari savunmuslardir.Gunumuzun Kemalistleri iste bu noktada akil tutulmasi yasamaktadirlar.Maalesef cagdas Kemalistler o kadar muhafazakarlasmislar her turlu yenilige karsi cikar hale gelmislerdir. Kopenhag kriterlerine karsi cikarken, M.Kemal 'in İsvicre Medeni kanunu,Ticaret Kanunu ve İtalya Ceza kanunu direk mevzuatimiza gecirdigini unutmaktadirlar.Serbest pazar ekonomisine karsi cikarken de İzmir İktisat Kongresini anlamamaktadirlar. Ne acidir ki günümüz Kemalistlerinin durumu yazi devrimine karsi cikanlarla aynidir.Bugünlerde herkesin Kemalizmi günah kecisi halini getirdigine uzulerek tanik oluyorum.Bu ozelestiriyi biz kendimiz yaparsak kimse "kemalizm gericidir" diyemez, demeden once
iki defa dusunur.
Tesekkürler,
Benim yaklasimim açik; öncellikle akilli olmayi daha sonra, eger mutlaka bir ihtiyaçsa, bu tür sifatlari (veya kimlikleri)sahiplenmeyi öneriyorum. Siz benim gördügüm kadariyla önce akilli olmayi seçmissiniz. Hal böyle olunca sizin gibi aklini kullanabilen, fakat ayni kimligi paylasma mecburiyetinde hissetmeyenlerle birarada yasayabilirsiniz. Ben birlestirici çerçeveyi serbest piyasa düzeni olarak görüyorum. Çünkü bu düzenin kimliklere göre ayrimcilik yapmayacagina inaniyorum.
selamlar
ahmet çavusoglu
Yorum Gönder