Marmara Iktisat

Bundan yillar once Istanbul'da calismaya basladigim zamanlarda askere gitme vaktim yaklasmisti. Cozum olarak Marmara Universitesi Bahcelievler kampusunde Uluslararasi Kalite Yonetimi masteri yapmayi buldum. Sinifa sinavdan sinava ugrardim, sonucta maksat uzum yemek degil bagciyi dovmekti. Neyse gel zaman git zaman sinavlarin biri haricinde hepsini gectim. Hangisinden mi kaldim? Iktisat. Sinavdan once ders notlarina baktigimda iktisattan baska herseye benzedigini hatirliyorum. Sonra ne oldu bilmiyorum, okuldan atilmisimdir herhalde. Neyse secimler geliyor, bir ogrenci affi daha cikar, belki ben de gider tek ders sinavina girer ve masterimi alirim. Gerci iktisadi hala ayni sekilde ogretiyorlarsa gececegim de supheli ama.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   A Tipi Yatırım Fonu Nedir?   Olasılık nedir?   Dışsallık Nedir

Neyse, nereden nereye. Marmara Universitesinde Iktisat Kulubunun bir sitesi var. Ogrenciler de bir cesit ilan panosu gibi mesaj veya yazi yaziyorlar. Okudugum bir kac yazidan yazilarin "devletci' bir ekonomi bakis acisiyla yazilmis oldugunu gozlemledim. Amerika'daki iktisat departmanlarindan serbest piyasaci ekonomistler cikarken Turkiye'dekilerden devletci ekonomistler cikiyor. Nedense?

Bu arkadaslardan bir tanesi benim yazdigim birinci yazili yoklamayi haber olarak yazmis, sagolsun, sitemizi o linki kullanarak 25 kisi ziyaret etti. Biz de arkadaslarin sitesini haber yaparak karsilik vereyim istedim. Yine de kendi vizelerinde benim sordugum sorulara benzer sorular beklemesinler derim. Hocaniz ne ogretiyorsa onu calisin, devlet yatirimi iyidir diyorsa siz de oyle deyin, gerisinin hic bir onemi yok.

Sinavda basarilar gencler.

Haa, benim askerlik ne oldu diye merak ediyorsaniz soyleyeyim, Nisan 2007'e kadar tecilli ama ben herhalde yine yapmayip bir muddet daha tecil ettirecegim. Goruyor musunuz, askere gitmeyi ertelemek icin doktora bile yaptik. Devlet politikalarinin beklenmeyen sonuclari!!!

Peki niye habire tecil ediyorum? Bu da size baska bir vize sorusu olsun.

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

konu acilmisken ekonomi bolumunden mezun olacak, piyasada calismayi dusunen arkadaslara ne onerirsiniz. Bizim karar veremedigimiz nokta master yada doktora isini hemen mezun olduktan sonra mi yoksa biraz calistiktan sonra mi yapma konusu.

Blog Sahibi dedi ki...

Soru cok genis kapsamli olmus, biraz daha detaya iner misiniz? Ne tur master ve doktora dusunuyorsunuz? Bitirdikten sonra nerede, ne yapmayi planliyorsunuz?
Bunlari biraz acarsaniz belki bir tavsiyede bulunabilirim.

Adsız dedi ki...

Calismak icin seceneklerimiz merkez bankasi basta olmak uzere bazi ozerk kurumlar. Bu konuda 2 farkli tepki var insanlarda. Birisi; Ne isiniz var devlette, hem az para alirsiniz hem o hukumut bu hukumet ugrasmaktan yamulursunuz tarzinda. Digeri de ozelde bir guvenceniz yok ama devlette rahatsiniz seklinde. Bize sorarsaniz, tercih sebebimiz bunlardan birisi degil. Merkez bankasinda calismanin bi ekonomist icin gercekten guzel olacagini dusunuyoruz. Ama aslina bakarsaniz oradan emekli olma niyetinde degiliz. Bu isin kaymagini piyasaya gecerek yemeyi dusunuyoruz:)

Tabi turkiyede cok fazla idealist olamadigimiz icin ozel bankalar& yatirim bolumleri falan da diger secenekler giris icin.

Master tercihi de finans ile ekonomi arasinda olacak. Gerci artik siz de biliyosunuz bicok universitedeki master programlari esneklesmeye basladi. ekonomi doktorasi yaparken belki finans masteri yapmis kadar finans dersi alabiliyo ogrenciler. Fakat ekonomi doktorasiyla ilgili cekincelerimiz de cok fazla akademik olmasi yonunde.

Blog Sahibi dedi ki...

Merkez Bankasi kotu bir tercih degil. Orada calisan cok arkadasim var, bunlarin bir kismi daha sonra Merkez Bankasinin tum masraflarini karsiladigi masterlarini ABD'de yaptilar (sonra zorunlu olarak Merkez bankasinda calisiyorlar tabii ki).

Sirf master yapmis olmak icin master yapmayin derim. Doktoradan ise uzak derim, elinizi verip kolunuzu kurtaramayabilirsiniz.

Turkiye'de kalacak olsaydim benim birinci tercihim yatirim sirketleri olurdu. Bir muddet calistiktan sonra belki uzerine MBA falan yapardim hepsi o.

Yurtdisina gidecekseniz en mantiklisi Ivy League de MBA veya finans doktorasi yapmak. Sonrasinda da burada yasamaya devam etmeniz sart ama yaptiginiz yatirimin karsiligini alabilmeniz icin. (bu yatirimi yapabilecek kadar sermayeniz oldugunu varsayiyorum). ABD'de dandik bir okulda yapacaginiz master ve doktoranin burada size bir faydasi dokunmaz, belki Turkiye'de is bulmanizi kolaylastirir ama payout eder mi bilemem.

Sonucta vereceginiz karar kendi kisiliginizle uyumlu olmali.

Adsız dedi ki...

valla yazılı yoklamayı yapan benim (Gøkberk, Geek United) aslında:)) Bir Marmara İktisat mezunu olarak arkadaşlar şu günlerde vizelerle uğraşıyorken bir de sizinkilere baksınlar istedim. Sitede devletçi görüşe sahip arkadaşlar var ve çoğunlukla o yorumları görüşü temsil eden gazetelerden ve sitelerden destekliyorlar. Bunun dışında okuldaki hocaların görüşleri göz önüne alındığında da devletçi hatta bazı derslerde Marxist bir anlayışla konuların anlatıldığı aşikardır.

Blog Sahibi dedi ki...

Tesekkurler Gokberk!!