Yabanci Dil: Gelecegin Favori Dilleri Ne Olacak

Salih Neftci yatirimcilara verdigi kotu tavsiyelerle yetinmemis, pazar gunu de bu yatirimcilarin cocuklarina tavsiyeler veren yazilar yazmaya baslamis. Normalde laf olsun torba dolsun seklinde yazilar yazdigi icin radarimiza daha once takilmadi ama bu pazar gunu iyice sacmalamis.

Sayin Neftci yazisinda genclere hangi yabanci dilleri ogrenmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Gelecegin dilleri olarak da genclere (kulaklariniza inanamayacaksiniz) Cince ve Ispanyolcayi oneriyor. Cince icin mantigi su: dunyada Cinlilerle yakindan baglantili 2 milyar insan olacak, Cin ekonomisi cok hizli buyuyor, bu yuzden ogrenilmesi en onemli dil Cince olacak. Bundan 20 yil once Japon ekonomisi dunyayi kasip kavururken, Japon otomobilleri televizyonlari walkmanleri teknolojik ustunlugunden dolayi Amerika'yi isgal ederken tum dunya "Hemen Japonca ogrenelim" diyerek dil okullarina mi kostu? Simdi dunyada kac kisi japonca konusuyor? Cinlilerin buyumesi teknoloji uretmelerinden degil, ucuz isciliklerinden.

Swap Nedir    Deflasyon Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Ekonomi Nedir    Enflasyon Nedir

Ikinci favori dili ise Ispanyolca cunku sinirdan kacak giren hispaniklerin katkisiyla Amerika'da hispanik/latino nufusu hizla artiyor. Bu Sayin Neftci icin ispanyolcanin gelecekte en onemli dillerden biri olmasi icin yeter sebep!!! Anam babam Berlin'de dunya kadar Turk yasiyor, bu Turkcenin Berlin'de dominant bir dil olmasi icin yeter sebeb mi? Bundan 80 sene once Italyanlar Amerika'ya gemi yukuyle gocuyorlardi, simdi Amerika'da kac kisi Italyanca konusuyor? Milletin bildigi restorantlardan ogrendigi uc bes tane italyanca kelime, hepsi o. Bundan 50 sene sonra hispanikler de Ingilizce konusan Amerikan toplumunun daha entegre bir parcasi olacaktir.

Kulturel ustunlugun yolu ekonomik ve teknolojik ustunlukten geciyor, bu konuda da Amerika ile yarisabilecek bir ulkeyi ben haritada goremiyorum. O yuzden gencler Ingilizceden sasmasinlar, bir salaklik yapip Cince mince ogrenmeye de kalkmasinlar (bu arada tek bir Cin dili de yok, Cin'in icinde bile adamlar farkli farkli dilleri konusuyorlar)

11 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Süper yakalamışsınız tebrikler :))

Adsız dedi ki...

katılmıyorum görüşlerinize..

bence İspanya geleceğin yıldızı ve İspanyolca da dünya çapında çokça konuşulan bir dil..İmkanım olsa öğrenirim

Çince ile de görüşlerim aynı ama Çince öğrenmek gerçekten zor ve çince öğrenene kadar iki dil öğrenir insan.. :)

Adsız dedi ki...

Salih Bey'e neden rusçayı önermiyorsunuz. Yaz aylarında güney sahillerimizde çok işe yaradığı konuşuluyor. Yatırımcılar için birebir.

Ne yazık ki ben de bilmiyorum.

V.Ayvalı

Burcuk dedi ki...

Guzel yazmissiniz gercekten, ingilizce ogrenmeden direkt baska herhangi bir dile yonelmek gunumuz dunyasinda sacmalik.

Ama bir yandan da artik tek bir yabanci dil de yetmiyor :/ Cindeki is potansiyeli dusunulurse o yonden faydali olabilir ama dediginiz gibi lehce sorunu var, ayni sorun Hindistanda da mevcut mesela. Su anda Avrupa ve Amerikaya rakip gosterilen devletler bunlar ama zor biraz.

Ve de is ekonomideki buyumeyle de bitmiyor, sonucta bir de sektor bazinda hangi ulkenin on plana ciktigi dusunulurse mesela diyelim ki enerji icin Rusca veya Arapca bir tercih olabilir belki:) Boyle dusunmenin sonu yok tabi:)))

(Ispanyolcanin cok eglenceli bir dil oldugunu degistirmiyor tabi bunlar:))

Blog Sahibi dedi ki...

Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan diye bir sozumuz vardir ama bence bos bir soz cunku dil ogrenmenin maliyetini goz onune almiyor. Genelde Turkiye'de insanlar dil ogrenmeye ilkokuldan sonra basliyorlar. Dil ogrenmenin ideal yasi 2-3. Bu donemde cocugun dil ogrenmekle gecirecegi zaman da bosa harcanmis zaman sayilmaz. Oysa hazirlik okuyarak kaybedeceginiz 1 yil gelecekteki kazancinizdan kaybedeceginiz 1 yildir.

metecan dedi ki...

Lise öğrencisiyim ve geleceğin dillerini belirleyen kıstasın geleceğin ekonomisini elini tutan ülkeyle orantılı olacağını düşünüyorum.Belki bu yıl iş hayatına atılıyor olsaydım İngilizce'den sapmamamız gerektiği iyi bir öneri olabilirdi ancak ileriyi görmek gerekiyor.Sürekli gelişmişliğiyle övünen Amerika'nın nüfus ve üretim gücü sayesinde gelişen Çin'i geleceğin rakip olarak gördüğünü söyleyebiliriz.Ekonomi bakımından dünyanın dengesini değiştirmeye hazırlanan Çin'in mezun olduğum yıllarda revaşta olacağını hepimiz görebiliyoruz,ancak kimimiz kendimize itiraf edemiyoruz galiba.Hangi ülke olursa olsun,bilimi insanlığın yararına değil,nüfuzunu büyütmek için kullanan bir ülkenin karşısında her zaman Çin gibi devletler olacaktır,olmalıdır.Elimden Çin'e şapka çıkartıp önünde eğilmekten başka bir şey gelmiyor.Biz ülke olarak bunu başaramamışsak başarmaya çalışanları desteklemeliyiz.Kolay gelsin.

damdaki kemancı dedi ki...

Bir dil öğrencisi olarak Almanca ve İngilizce öğrenmekteyim fakat gelişen dünyamız ve iş imkanın azaldığı toplumumuzda daha fazlası gerektiğinin bilincindeyim...
Öğrenmeyi düşündüğüm diller ise Yunanca ve Rusca .Çünkü dünyada az konuşulan diller ilerde ilgi görüceği düşünülüyor.Ve bu diller belki de sizi diyerlerinden ayıracak en büyük özelliğiniz olacaktır .Fakat bu sölediğim diller özellikle yabancı dil mezunları için zira İngilizce ve Almancayı öğrenmeden pek bir yararı olamazlar tek başına.

TeXeMa dedi ki...

bence cok yanlıs dusunuyorsunuzz.. gelecekteki 3 dil. ingilizceden sonra cince rusca ve hintcedir.. bu adamlar yazılım sektorunde cok hızlı gelisiyor ve bu sektoru onlardan daha iyi bilen bi millet daha yok.. iscilikte ucuz oldugu için butun yazılım sirketleri yatırımı cin ve hindistan uzerine yapıor.(en buyuk ornegi microsoft calısanlarının bir cogu hintlidir) ispanyolca italyanca gibi latin dillerinin bi espirisi kalmadı artık. eger 3. bi dil istiyorsasnız bu rusca cince veya hintce olmalıdır..bunlarıda gec en gecerli dil dunya uzerinde en cok konusulanıdır. cindeki dunyada kimse konusmasa bile cinlilerin kendi nufusu yeter...

TeXeMa dedi ki...

bence cok yanlıs dusunuyorsunuzz.. gelecekteki 3 dil. ingilizceden sonra cince rusca ve hintcedir.. bu adamlar yazılım sektorunde cok hızlı gelisiyor ve bu sektoru onlardan daha iyi bilen bi millet daha yok..(en buyuk ornegi microsoft çalısanlarının bir çogu hintlidir) iscilikte ucuz oldugu için butun herkes yatırımı cin ve hindistan uzerine yapıor. ispanyolca italyanca gibi latin dillerinin bi espirisi kalmadı artık. eger 3. bi dil istiyorsasnız bu rusca cince veya hintce olmalıdır..bunlarıda gec en gecerli dil dunya uzerinde en cok konusulanıdır. cindeki dunyada kimse konusmasa bile cinlilerin kendi nufusu yeter...

TeXeMa dedi ki...

arkadasım ispanyollar hangi sektorde yatırım yapıyor yada kac sektorde adı geciyor. ispanyolcadan bişeyler bekleyen çok yanılır.. dikkat edinn...

SeDA dedi ki...

bnce sn yanılıyorsun cunku ıspanyolca oldukca onemlı bır dıl ve gelecekte de onem tasıyacak olan dıller arasında yerini aldı bile.su an lıse3 yabancı dıl bölumunden okuyorum ve ıngılızce oğrenıyorum,ispanyolcayada basladım.önemlı olmasının yanında zevkli bir dil