BOTAŞ ve Petrol Piyasasi ile ilgili bilgi

Herhangi bir işin devlet tarafından nasıl verimsiz hale getirildiğini görmek istiyorsanız BOTAŞ’ın web sitesine bir uğrayın. BOTAŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A. Ş., Türkiye’deki petrol piyasası ile ilgili bilgi toplamak için akla gelebilecek ilk kaynaklardan. En azından ben öyle düşünmüştüm.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı

İnternet çağında olmamız, şirketin de bir web sitesi olması sizin oradan istediğiniz bilgiyi/veriyi alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Siteye giriyorsunuz, veri bulabilmek için önce uzun bir süre dolaşıyorsunuz. Bu sırada şirketin değerlerinin “Değişime ve gelişime açıklık, Çevreye ve insana saygı, Takım çalışmasına olan inanç, Güveninirlik (imla hatası siteye ait), Şeffaflık, Bütünlük, Dinamizm” olduğunu okuyorsunuz. Tabi üst bölümde de Atamızın resmini ve dalgalanan bayrağın yanından petrol boruları da milliyetçi duygularınızı okşuyor. Aslında buraya kadar olan şeyler eleştirilmeyi gerektirecek şeyler değil ama neyse. Uzun bir süre sayfada dolaştıktan sonra “veri” namına bir şey bulamadığınızı fark ediyorsunuz. Sonunda şirketin yıllık raporlarının yayınlandığını görüp oradan bazı verileri elde edebileceğinizi düşünüyorsunuz. Ancak o da ne? Şirketin topu topu 80 sayfalık yıllık raporu (2004) tamı tamına 246 MB. Şaka gibi! Ama öyle! Şimdi “neden en pahalı petrol ve doğal gaz Türkiye’de?” diye sormadan önce bir daha düşünün bakalım!

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Bu mesajı, bilgisayarıma reset attıktan sonra atıyorum size...Uyarı olsun diye söylüyorum ; raporu açmayın sakın! Bilgisayarınız kaldırmıyor, dahası bilgisayarınız kitleniyor! Mecburen yeniden başlatıyorsunuz.

Ama raporda ne olduğunu inanın çok merak ettim.

tersaci dedi ki...

Ben 246MB'yi gördükten sonra raporu indirmedim zaten. Aradığım bilgilerin yüzde 90'ını da wikipedia'dan aldım. Tabi BOTAS'ı kaynak göstermek ayrı, Wikipedia'yı kaynak göstermek ayrı. Ayrıca ben 250MB'a bir saatlik film indirip izlerdim önceden, bunun içinde ne var ben ben de merak ettim. Bu arada 250MB'lık bir pdf (portable! document file!!!) oluşturmaya çalıştım ama beceremedim. Ciddi bir kabiliyet meselesi sanırım.

Adsız dedi ki...

Malum dosyayi yukleyip acmayi basardim (thanks to LAN). Her sayfada farkli ve yuksek cozunurlukte bi resim background olarak kullanilmis, rapor cok şık olmuş ama boyutta boyle olmuş bi de pdf'leyince tabi. İçeriği de gayet bilgilendirici bence eger arastirmaniz ciddiyse acmayi denemelisiniz. Ayrica her sayfa hem turkce hem ingilizce olarak yazilmis.

Adsız dedi ki...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
»