Anti-kriz Var mi?

Turkiye piyasalari onemli gelismelere sahne oluyor. Yaklasik 10 gun icerisinde dolar 1.77 YTL seviyelerinden 1.55 YTl seviyesinin altina indi; borsa 31500'den 36500'e yukseldi. Yani borsamiz dolar bazinda 10 gun icerisinde %30 deger kazandi. Piyasalarin atesinin dusmesini birakin kuzey kutbuna dondu. Bi durumda insanin aklina acaba anti-kriz var mi sorusu geliyor. Gosterge faizlerin de %23'den %20 seviyesine dusmesini goz onune alirsak cevabim piyasalarimizda anti-kriz vardir.

Nasil 23 haziran tarihinde "kriz var mi" baslikli yazimizda krizin oldugunu tespit ettiysek bugun de anti-kriz oldugunu tespit ediyoruz. Maalesef kriz cikti diye gobek atan zilgit ceken kose yazarlari simdi cikip da anti-kriz cikti demiyorlar. Anti-kriz ne mi? Islerin beklentilerin cok uzerinde iyi gitmesine anti-kriz denir. Daha 10 gun once ekonomi yonetimini ve Merkez bankasini yerden yere vuruyorlardi, Neftci "bundan sonra borsa duser" diye kosesinden fetva veriyordu.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı

Borsa kisa vadede duser veya cikar, orasini kimse bilemez. Uzun vadede ise nufus artar, ekonomi buyur, ve borsa yukari cikar. Bu kadar basit. O yuzden felaket tahminleri yapanlar senelerce avuclarini yalarlar, ekonomi dogal olarak dususe gectigi zaman ise 3-5 ay "biz size demistik" diye kasinip kasinip gezerler, sonra yine senelerce felaket tellalligi yapmaya ve alay konusu olmaya devam ederler. Bir keresinde bir siir gormustum, zaman kotuye gidiyor, genclerin yaslilara saygisi kalmadi, isler eskisi gibi iyi degil cinsinden bir seyler soyleyen bir siir. Bundan 4000 sene once Misir'da yazilmis. Ne kadar "isabetli" bir siir oldugu simdi daha acikca goruluyordur. Dogrudur, her zaman riskler potansiyel problemler vardir. Ama insanoglu yaraticidir, ve her defasinda bir cozum yolu bulmasini bilmistir. Iste bu yuzden ben karamsar degilim.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Sayın EKONOMIX,

Herkesin yaptığı gibi siz de iki şeyi karıştırıyorsunuz gibi geliyor bana. Evet Türkiye zengin bir ülkedir. İstikbali çok parlaktır. Ancak TC müflis bir işletmedir. Dünyaca ünlü haber ajansı Bloomberg "Türkiye (daha doğrusu TC) moratoryum yolunda" demiş. TÜİK'in büyüme istatitiklerinin doğru olduklarına ne denli inanıyorsam, Bloomberg'in bu haberine de inanıyorum. Biri doğru ise öteki mutlaka yanlış olmak zorunda değildir. Hükümetler ülke ekonomisinden önce "devlet" denen şirketin bütçesinden sorumludurlar. Bugün himayecilik maksadı ile milyarlarca dolarlık kaynak devlet bütçesi by-pass edilerek tüketiciden direkt üreticiye aktarılmaktadır. Gümrük vergi nispetlerinin "revenue maximizing" maksadı ile tespit edildikleri söylenemez. Debdebe-şaaşaa yatırımlarını finanse etmek için aşırı dış borç alınmıştır. Bu borçları ödemek için bir varlık vergisi şarttır. O felaket tellalları bu vergiyi koymaya herkesten çok teşnedirler. Şayet bu dış borçların ödenmesi gerektiğine inanıyorsanız, onlara dost elinizi uzatınız.

Saygılarımla,
Murat Aygen

Blog Sahibi dedi ki...

Murat Bey, Turkiye 5 sene once moratoryum yolunda idi. Eger yeni bir koalisyon hukumeti gelir ve sosyalist politikalara yonelirse Turkiye tekrar moratoryum yoluna girer, yoksa Turkiye en azindan su an icin moratoryum yolunda degildir. Bloomberg'de calisan 5-6 kisi taniyorum, Bloomberg'in haberi verdigi linki gonderirseniz ben de o kisiden analizin detaylarini ogrenebilirim belki.

Varlik vergisine gelince, ulkedeki zaten sig miktarda olan sermayeyi kacirmanin daha kolay yollari var.

Dis borclara gelince, dis borclarin cogunlugu ozel sektor sirketlerine ait, onlar oder odemez ben karismam. Bizim devletin dis borclari ise dusuk faizli cinsten, ve odeyememe gibi bir problemimiz yoktur.

Adsız dedi ki...

Haberin kaynağı sanırım şu:

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=10000086&sid=aXfADzVe2fLA&refer=latin_america

Yayımlayan derginin haberi çarpıtmış olabileceğini peşinen kabul ediyorum. Sayın EKONOMIX'in hepimizi aydınlatmasını bekliyorum.

Saygılarımla,
Murat Aygen

Blog Sahibi dedi ki...

Murat Bey,

Simdi Bloomberg'deki yazida soyle deniyor: Turkiye'nin moratoryum ilan etme olasiligi %3.15'e yukselmis, 2001 yilinda Moratoryum ilan eden Arjantin'in BUGUN moratoryum etme olasiligi ise %3.25 imis. Moratoryum ilan etme olasiligi ile faizler arasinda dogru bir oranti vardir. Yani bu haberde kisaca Turkiye'deki faizler yukseldi deniyor.

Faizlerin yukselmedigi ulke var mi ki? Bu tur haberler Turkiye'deki karamsarlarin carpitmalari icin cok iyi firsatlar sagliyor, bizimkiler de yapilan ortalari aninda gole ceviriyorlar.