Salih Neftci ve Andy Xie

Salih Neftci basinda beri Turkiye ekonomisinde yapisal degisim olmamistir, eski aliskanliklar devam etmektedir, goreceli iyilesme global likiditenin bir sonucudur diyor. Salih Neftci gibi dusunen Morgan Stanley de Andy Xie isimli Cinli bir ekonomist var, asya uzmani. Bugunku yazisinda (baglanti MS tarafindan kaldirilmis) soyle diyor:

"Global likidite balonu patliyor olabilir. Su an piyasalarda olanlar yeni bir duzeltme hareketi degil. Global varlik fiyatlari normale donene kadar asiri yukselmis bir cok piyasanin %50-70 arasinda deger kaybetmesi olasi. Gelismekte olan piyasalar 2003 yilindan beri %228 yukseldi ve son bir ayda %20 dustu. O yuzden bu dusus daha devede kulak. Gelismekte olan piyasalarda F/K oranlarinin dusuk olmasi hammadde fiyatlarinda olan balon ve dusuk faizlerden dolayiydi, F/K oranini bu iki etkiden ayirdigimiz zaman gelisen piyasalarin Amerika gibi gelismis piyasalardan daha pahali olduklarini goruruz. Ayrica ben 2007 yilinda global bir resesyon (daralma) riskinde artis olduguna inaniyorum."

Gordugunuz uzere Salih Neftci ayilik konusunda Andy Xie'nin eline su dokemez gorunuyor. Cinli adam kurnaz oluyor tabii, resesyonu onceden goruyor, burnu iyi koku aliyor. Goruyor musunuz karamsari? Andy Xie'nin patronu Steven Roach %5'in uzerinde global buyume gerceklesen 2005 yili icin 2004 yilinda resesyon riskini %40 olarak belirlemisti. Andy Xie simdi kalkmis diyor ki Hindistan borsasi 10000'den 4000'e, Turk ve Brezilya borsalari 40000'den 15000'e dusecek diyor. Boyle dangalaklara soylenecek tek soz var: baba ne duruyorsun, tasini taragini evini barkini neyin varsa hepsini sat borsada gelisen piyasalar dusecek diye (short sales yap, call option sat) bahis yap. Birak %70 dusmesin %30 dusse bile emekli olursun. Sanirsiniz ki gok basimiza yikilacak, %70 dusecekmis!!!!

Keske dusse ama olmayacak duaya da amin denmez ki!

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

birsey merak ettim acaba bu analistlerin yorum yaptiklari ulke borsasinda kişisel islem yapmalarina etik bakiliyor mu yada audit firmler de oldugu gibi bi independencelikla ilgili bi duzenleme var mıdır?

Adsız dedi ki...

Adamin gunahini almayalim. Her ne kadar %50 buyuk bir rakam olrak gozukse de (Istanbul borsasinin 45bin'den 22bin'e dususu ne kadar mumkun?) konuya dolar bazinda yaklasirsaniz (mesela endeks 45bin, dolar 1.3 vs. endeks 30bin, dolar 1.6) o kadar da absurd gelmez yazilanlar.

not: parantez icindeki ornekte dusus miktari %85.