Turist Sayisi

Turizm'de en son turist sayisindaki azalmayi tartisiyorduk. Yakinmaktan hoslanan turizmciler olduk bittik, rezervasyonlar %40 azaldi gibisinden Kucuk Emrah edebiyatina girmislerdi. Biz de bardagin dolu tarafi olan turizm gelirlerindeki artisi onlara gosteriyor ve sonuc hakkinda yorum yapmak icin daha erken oldugunu soyluyorduk. Nitekim Nisan verileri aciklandi. Tahmin edin ne oldu? Turist sayisinda gecen yila kiyasla %1.8 artis yasandi. Demek ki turistler rezervasyonlari iptal edip kendi baslarina geliyorlar!!!

Turk lirasinin son gunlerdeki deger kaybinin surmesi durumunda ulkemize gelen turist sayisinda ve TL cinsinden harcamalarinda onemli artislar olacaktir. Nasil faizler yukseldigi zaman konut kredisine basvuranlarin sayisi azaliyorsa, kur dustugu zaman turizm harcamalari da artar. Ayrica yurtdisina giden parali Turk turistleri de "bu sene de Turkiye'de kalalim" diyebilir cunku disariya cikmak artik daha pahali.

Dun aldigim Marti'lar bugun %10 yukselmis, niye acaba?

Fraktallar
Fraktal nedir?

3 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

sn. ekonomix,
turizm gelirlerinin kaymagini olusturan deniz-günes-kum üclüsünün cekimindeki turistler, gelirde rekor kirdigimiz yillarda, en gec Ocak-Subat'taki rezervasyonlariyla Agustos-Eylül sonuna degin doluluk oranlari hakkinda kimseyi sasirtmayacak ölcüde fikir vermisti. Pek Türkiye'ye özgü olmasa da turizm artik son 7-8 senedir önceden satislarla calisiyor. Belirttiginiz gibi simdiden yorum yapmak zor ancak umutlarin last-minute'lere kaldigi yillarda turizm sezonu pek ic acici gecmemisti. Umarim bu sefer farkli olur. Ancak kurlar yükselince her sey turizmci icin güllük gülistanlik olmadi. Ucak kaldirmak Türk firmalari icin artik daha masrafli oldu. Diger yandan zaten yabanci ucak firmalari (özellikle Almanya'dakiler) Türkiye seferlerini önceki yillara göre bariz bir sekilde azaltmisti.(Dünya Kupasi vs. gibi nedenlerle)
Deniz-Günes-Kum üclüsünün Turizm isletmecileri büyük ölcüde döviz borclanir; islerini(tadilat vs. hatta zaman zaman gida icki alimini dahi) dövizle(özellikle de € ile) yapar. Hedge yapsinlar o zaman diyeceksiniz de daha Türkiye'de finans piyasalarindakilerin ve sanayicilerin dahi o kadar akilli danismanlari yokken turizmciye Hedge dediginizde "bana küfür mü ediyorsun?" der.
(Dogan Görünümlü) Sahin K(ilinc)

Blog Sahibi dedi ki...

Turizmde yapilabilecek cok sey var, (devletin yapabilecegi seylerden bahsetmiyorum) ama dediginiz gibi profesyonel yaklasim gerektiriyor. Sadece hedge konusu degil, buyuk projelerden bahsediyorum. Detaylarina girmeyecegim ama uc kelimeyle ifade edeyim: rus, arap, asyali.

Turk asilli turistleri de hafife almamak lazim, ben her gelisimde ortalama bir avrupali turistin 5 kati para harciyorum mesela. Onceden satislarla gelen turistler genelde high volume low margin turistlerdir; yani turizmciler surumden kazanirlar. Yerli ve turk asilli yabanci turistler ise hem daha fazla harcarlar hem de doviz kurundaki degisimlere daha cabuk tepki verirler.

Ben bu sene turizm gelirlerinin en azindan %5 (reel artis) artmasini bekliyorum. Onemli olan da gelirlerin artmasidir zaten, yoksa bedavaya hizmet verecekseniz ben size 50 milyon turist getireyim.

Adsız dedi ki...

Benim kastettigim de turizm gelirleri zaten. Ancak unutmayalim sürümden kazanildigi zannedilen her sey dahil bes yildizli isletmeler ya da resort'lar doldugunda rekorlar kiriyorduk. Bunun birinci nedeni, bu tür yerleri tercih eden özellikle Bati Avrupa(Almanya, Hollanda vs.) profili her sey dahil de olsa sanildiginin aksine az para birakmaz. Diger nedeni de gercekten cok para birakan turistin turizm geliri icindeki düsük payi. (Acikcasi kaymakli turist ucuzluktan baska hicbir cazibesi olmayan Türkiye'ye gelmiyor.) Kurdan ötürü bir artis olsa bile ben bu artisin sizin öngördügünüz sekilde reel olacagini sanmiyorum. Su anki duruma bakarsak Türkiye'nin müsteri portföyü neredeyse sadece Avrupa.(belirttiginiz cesitlendirmeye katiliyorum - yalniz rus disinda-) Her ne ise; dikkat edilirse kur degisikliklerinden sonra Avrupa'da satilan tatil paketlerinde hicbir degisiklik olmadi ve olmayacak da. Yani kurlar indi diye seyahat acentalari da Türkiye'deki tatil fiyatlarini indirmeyecek. Bunun da en önemli nedenini söyle belirteyim: Rezervasyon döneminde(Ocak Subat) turizm firmalari stratejilerini coktan belirler. O dönemde TL degerli iken artik Türkiye de o kadar ucuz degildi. (yani hicbir cazibesi kalmamisti artik -- tabii Dün. Kup. gibi baska nedenler de var--) Bu durumda firmalar ve havayolu sirketleri Türkiye'ye seferlerini dogal olarak önemli ölcüde azalttilar. Su anda Türkiye'ye oldukca sinirli sayida koltuk bulunabiliyor ve onu da firmalar istenilen fiyattan satiyor. yalniz ucak bileti almak isteseniz bile otelsiz vermek istemiyorlar. Israr ederseniz otelden kazanilacak para da bilet fiyatına ekleniyor ve sonucta charter biletleri bile normal seferlerin üzerine cikiyor. Bu yüzden ucak seferlerinin azligi bu gelirlerin artmasinin önünde en büyük engel.
Türk asilli yabancilara gelince (ki bunlarin da neredeyse hepsi Avrupa'dadir ve bu bilet fiyatlariyla gelinecegini pek sanmiyorum) ve gelseler de artik neredeyse hepsinin yazligi ya da dairesi var ayrica bu kesim de maalesef sizin gibi harcama yapmiyor.
Yani kurlardaki yeni gerceklesmis degisim bana göre turizm acisindan zügürt tesellisi.
Yanlis anlasilmasin Turizmde KDV indirimini de kesinlikle savunmuyorum. Profesyonel yaklasimlara ihtiyac var. Ama icnde bulundugumuz durumun daha kötü olmasinin nedeni de bunun gibi baska sektörlerde de kendini profesyonel sanan kimselerin coklugu.