Piyasayi Suclamak

Deniz Gokce'yi niye sevmedigimi bugun aciklayacagim. Adam surekli optimist, isler bekledigi gibi gitmedigi zaman da baskalarini suclamaya basliyor. Ekonomistler arasinda gorus ayriligi olabilir, ortadaki rakamlari degisik ekonomistler farkli farkli yorumlayabilir. Benim karsi ciktigim bir grubun surekli pozitif, diger bir grubun ise surekli negatif yorumlamasi. Gokce bugunku yazisinda soyle demis:

"Ülkemizde cin ekonomi mühendisleri veya (eğlendirici iktisatçılar), cari açık ve aşırı değerli kur sendromunun, faiz düşürülüp kur yükseltilerek önleneceğini düşünüyorlardı. Bugün ise, hem faiz hem de kuru yükselterek, popülistleri risk ne demektir öğrenmek zorunda bıraktı. İnşallah tüm kontrol kaybedilmez."

Kurlardaki ve faizdeki yukselisin faturasini karamsar yorum yapan iktisatcilara (Iktisat nedir) cikariyor. Bu duruma en iyi cevabi bir Lucescu atasozuyle verebiliriz: "kopekler istedi diye atlar olmez". Yanlis anlasilmasin burada kimseye kopek demek istemiyoruz. Ekonomideki gelismeleri kose yazarlarinin ve yorumcularinin yonlendirdigini dusunmek neredeyse alakasiz iki olay arasinda baglanti kurmak gibi birsey. Bundan 3 ay once borsa 5 ay icerisinde %50 deger kazanirken de bu karamsarlar ayni yorumlari yapiyorlardi, iki sene once borsa 15000 seviyesindeyken de. Simdi mi basarili oldular? Kendinizi kandirmayin sayin Gokce. Turk piyasalarinin kendine gore bir oynakligi var, tum dunya piyasalari dusmeden once bizdeki dusus pek tabii ki rastgele olan asagi yonlu oynakliklardan bir tanesi de olabilir.

Piyasalari suclamayin, piyasa dediginiz sey mactan once herkesin gelip sonuc hakkinda fikir soyledigi yerdir. Piyasada olusan tahmine katilmiyorsaniz, paranizi bastirip karsi tahminde de bulunabilirsiniz. Piyasanin surekli yanilmasi ise sizi urkutmemeli aksine sevindirmelidir cunku siz gercekten hakliysaniz isin sonunda zengin olursunuz.

Biz senenin basindan beri ekonomide islerin yolunda gidecegini, faizlerin dusecegini, ulkeye sermaye girisinin artacagini soyluyoruz. Neticede gelismekte olan piyasalardan sermaye cikisi basladi ("uzmanlarin" dedigi gibi bu gecici de olabilir kalici da) ve hem doviz kuru hem de faizler yukseldi ve bu durumun dogal sonucu olarak borsa da dustu. Kisa vadede yanildik, ama basindan beri kisa vadede ne olacagini bilmedigimizi her firsatta soyluyoruz. Uzun vade de ise olumlu gelismelerin devam edecegini dusunuyoruz, o yuzden onca parayi borsa 40000 uzerindeyken kagitlara yatirdik. Kisa vadede boyle olacagini bilseydik, beklerdik ve borsa tam dip noktasina geldigi anda alirdik.

Ekonomi hakkindaki uzun vadeli goruslerimizi degistirmis degiliz. Kisa vadede de gelismelerin uzun vadeli beklentilerimizle celisen bir sekilde gerceklesmesinden dolayi kimseyi suclamiyoruz, suclayacak bir durum da yok zaten. Adamlar ellerindeki kagitlari ucuza satiyorsa niye suclayayim, tesekkur ederim. Isin sonunda yaniliyorsam da zaten cezasini ben cekerim.

Fraktallar
Fraktal nedir?

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

"Bugün ise, hem faiz hem de kuru yükselterek, popülistleri risk ne demektir öğrenmek zorunda bıraktı" cumlesinin oznesi 'bugün' kelimesi, fiili 'zorunda birakmak'. Nesne ise 'populistler' kelimesi ( Belirtili nesne miydi neydi). Demek istedigim Deniz Bey bence sizin anladiginiz gibi birsey soylemiyor. Bugun yasanilan durumun ve ortaya cikan sonucun 'populistleri' nasil haksiz cikardigini soyluyor bence. Bu durumun onlardan kaynaklandigini soylemiyor kesinlikle. Hizli okuyup yanlis anladiniz sanirim..

Blog Sahibi dedi ki...

Ben bu cumleyi hala cozebilmis degilim, yurtdisinda cok mu zaman geciriyorum ne oluyor!!! Yine de farketmez, bir onceki gunku yazisinda CSFB'nin analisti cocugu azarliyordu "rakamlari uydurup milleti depresyona surukleme" diye.

Megaloman olmaya gerek yok, benim de Deniz Gokce'nin de Bilkent'li hocanin da ne dedigi piyasalar acisindan onemli degil. Kendimizi cok Greenspan gordum canim!! Neticede Salih Neftci olayi cok iyi ozetlemis: "it urur kervan yurur"

Adsız dedi ki...

DenizGokce hakkinda haklisiniz. ama CSFB analistini azarlamakla gayet hakliydi. Bu kadar zor bir sey mi Hazine'nin web sayfasina bakip borclanma rakamlarini gormek. Turkiye'de hazine tahvilleri 6-7 ay'mis. Merak edip baktim. En son Nisan 2001'de nakit borc stokunun vadesi 6.2 ay. Su anda 21.7 ay. Beyefendi durumu 5 sene geriden takip ediyor galiba. Yeni borclanmanin vadesini ise son 3 ay ortalamasi 29 ay.

Karsilastirma yapmaniz icin soyleyeyim Brazilya'da stok vadesi 28 ay, Filipinler'de 35 ay, Meksika'da 37 ay.

Blog Sahibi dedi ki...

Azarlama konusunda hakli da, azarlamasi veya azarlamamasi veya o analistin dogru veya yanlis ifadelerde bulunmasi bizim piyasalarin yonunu etkilemez diyorum. Ulkeye ciddi miktarlarda para sokacak adamlar zaten kendi analizlerini kendileri yaparlar. Haa, arada bu tur analistlere inanip parasini carptiran bir kac kucuk yatirimci gume gidiyor ama o kadari her yerde oluyor.

Adsız dedi ki...

Sayın ekonomix,

Deniz Gökçe'nin piyasa aktörlerini suçlaması ilk defa değil ki. Ben bununla ilgili bir yazıyı daha sizin siteniz kurulmadan önce de yazmıştım. İşte linki: http://iktisatcigozuyle.blogspot.com/2006/01/ego-diyalog.html

Kusura bakmasın da bir liberal olarak piyasa aktörlerini suçlamak hem tutarsızlık hem de dengesizlik örneğidir. Piyasa denilen olgu zaten doğası itibariyle sürekli salınıp durur. Ayrıca politik olgularla karmaşık ilişkilenir ve tekelleşme eğilimi taşır. Genel olarak dünya sistemleri bağlamlı değerlendirirsek kapitalist dünya sistemi dengeye ulaşmak şöyle dursun sürekli dengeden uzaklaşma eğilimi gösterir.