Turizm

Yilin ilk uc ayinda Turkiye'ye gelen turist sayisinda dusus olmus. Butun gazetelerde bunu mansetlerde gormek mumkun, ama kimse acik acik turizm gelirlerinde yilin ilk uc ayinda az da olsa bir artis oldugunu soylemiyor. Bizi asil ilgilendiren turist sayisi degil ki, turizm gelirleri. Isterse turist sayisi yariya insin, turizm gelirlerinde artis oldugu surece problem yok. Ayrica bu sene gelmeyen turist bir daha ki sene gelir. Yilin ilk uc ayinda gelen turist sayisi senelik gelen turist sayisinin sadece %11'ini olusturuyormus. Yani daha macin 10. dakikasi, gol atip one gecmek icin daha cok zaman var.

Hurriyet'te turistlerin kompozisyonuyla ilgili rakamlari gordum:

"Türkiye'nin ağırladığı yabancı turistlerin yüzde 71,8 gibi yüksek bir bölümü orta gelir grubundaki insanlardan oluşuyor. Yüksek gelir grubundaki turistlerin oranı yüzde 12,8 düzeyinde kalırken, düşük gelir grubunda olup da Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin oranı yüzde 15,4'ü buluyor. Yabancı turistlerin yüzde 26,4'ü profesyonel meslek, yüzde 7,3'ü yardımcı profesyonel meslek mensubu. Kanun yapıcılar, üst düzey yöneticilerden oluşan turistlerin oranı yüzde 9,6 düzeyinde bulunuyor."

Gelenlerin cogu orta gelirli, Turkiye'yi belli ki Ispanya ve Yunanistan'dan daha ucuz oldugu icin tercih eden kesim. Gelenlerin cogu ayrica Avrupali, cografik cesitlendirme yapmamiz lazim (geographic diversification). Ozellikle japonlari, korelileri, tayvanlilari bir sekilde ulkeye cekmemiz lazim. Paranin buyugunu onlar harciyor cunku. Tanidigim bir koreli, eskiden Istanbul'a bir kac defa giderdim, kumarda $40-50 bin kaybettim Turkiye'de demisti. Hic olmazsa Antalya'da kumarhaneleri serbest biraksak, orasini Vegas gibi yapsak diyecegim ama AKP yapmaz ki...

0 Yorum Var.: