Ek Onlem Paketi

Hatirlarsaniz bundan 2 ay kadar once hukumetin tekstil sektorunde uygulamaya koydugu KDV indirimlerini tartismistik. Bunun yaninda ciftcilere yapilan kiyaklar ve diger yaklasan secime yonelik yapilan harcamalar neticesinde yilin ilk 4 ayinda %18 artan faiz disi harcamalar konusundan da bahsetmistik. Oncelikle sunu belirtelim kendi kendisini finanse eden vergi indirimi diye bir kavram yoktur, vergi indirimi yapacaksaniz (ki ben bunu destekliyorum) harcamalari da azaltacaksiniz. Biz ne yapiyoruz son 4 aydir? Vergilerin bir kismini kisarken, harcamalari %18 arttiriyoruz. Allahtan toplam vergi gelirlerinde hala %20 civarinda ekonomik buyume kaynakli artislar var ve faizler de goreceli olarak dusuk seyrettigi icin butce acigi azalmaya devam ediyor.

Ancak son gunlerdeki gelismelerden dolayi faizler tekrardan artis trendine girdi ve bu faiz giderlerinin yukselmesine neden olacak; bunun yaninda ucuz kredilerden destek alan insaat, otomotiv, beyaz esya gibi sektorlerdeki artis hizindaki yavaslama gelirleri ve dolayisiyla toplanan vergileri vuracaktir. Tabii ki bu faizlerdeki yukselisin ne kadar kalici olduguna gore degisir ancak genel resim kisa vadede eskisi kadar gunesli degil.

Iste bu yuzden IMF tam zamaninda bir mudahale yaparak 4.5 milyar YTL'lik tasarruf tedbrilerini hukumete dayatti. Son 4 aydir havalara girmis olan "IMF'nin borcunu istersek kapatiriz" diye efelik yapan hukumet de daha once defalarca yaptigi gibi tekrardan tukurdugunu yalayarak bu ek onlem paketini kabul ettigini acikladi. Yaptigi yanlislardan dondugu icin ben bu hukumeti destekliyorum ancak diger farkettigim bir nokta ise hazinenin durumu ferahladikca, ekonomi daha iyiye gittikce ve secimler yaklastikca bu hukumet de gecmis hukumetler gibi sacmalayacaginin sinyallerini veriyor. Yine de alternatifi yok. Diger kitle partileri AKP'den cok daha beter.

Fraktallar
Fraktal nedir?

0 Yorum Var.: