Yasar Erdinc

Yasar Erdinc serisindeki yazilarimin sonuncusunu yaziyorum. Uzman arkadasimiz bugunku yazisinda kazi yanmamasi icin su sekilde cevirmeye calismis:

"Büyük bir düşüş hareketinin başladığı anlarda genel olarak düşüşün hangi seviyelere kadar olabileceğinin tahmini yapılır. Biz de bu tahmini yaptık ve olası görülebilecek dip seviyelerin 39.500 civarı olduğunu bulduk. Bu nedenle de yatırımcının satıp almaya çalışmasının çok anlamlı olmayacağını söyledik. ...2004 yılının nisan-mayıs ayında da benzer gelişmeler olmuştu. Beklenenden çok yüksek gelen istihdam verileri üzerine ABD'de faizlerin artması beklentisi hasıl olmuştu. Ayrıca iç siyasete baktığımızda, o günlerde hazırlanan imam-hatipliler yasa tasarısı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sert bir şekilde eleştirilmiş ve laiklik konusundaki endişeler yeniden gündeme gelmişti. Borsa endeksinin bu süre içindeki toplam kaybı dolar bazında yüzde 31 civarında gerçekleşmişti. İzleyen bir ay içinde ise endeks dolar bazındaki kaybının yüzde 80'ini geri almıştı."

Yine yanlissiniz Bay Yanlis. Buyuk bir dususun basladigi anlarda nereye kadar dusecegi tahmin edilir demis. Birincisi, bir dususun "buyuk" olup olmadigi gerceklestikten sonra belli olur, basinda dususun buyuk oldugunu biliyorsaniz zaten tahmin yapmaniza gerek yoktur. Neyse bunu bir kenara birakalim ve bu buyuk dusus basladigi anlarda yaptigi tahmine bir bakalim: 42000'den 39.500'e dusecegini tahmin etmis. Bu arada bunu simdi soyluyor, borsa 42000 seviyesindeyken hic de borsa 40000'in altina dusecek demiyor. After the fact, yani hersey olup bittikten sonra ben 39500 tahmini yapmistim diyor. Neyse iste ibreti alem olsun diye afise ediyorum, oyle grafige bakip da "teknik analiz" yapan "uzmanlarin" sonunun ne oldugunu gorun. Grafigin neresinde dunya capinda sicak paranin riskli ulkelerden cikip guvenli limanlara geri donecegi yaziyor anlamiyorum. Dun bizim gibi Rusya da Hindistan da dustu.

Akillanmiyor bizimkisi ama. Gelecege yonelik tahmininde de 2004 yilinda da boyle birsey olmustu, o zaman da dolar bazinda kaybettiklerimizin %80'ini bir ay icerisinde geri almistik diyor. Yani diyor ki gecmiste grafik nasil hareket etmisse gelecekte de oyle hareket edecektir. Diger bir anlami ise bir ay sonra borsa dolar bazinda %25 deger kazanacak diye tahmin yapiyor. Utanmaza bak, kirdigi pot yetmezmis gibi daha da curetkar bir tahminde bulunuyor.

Size hep sunu soyluyorum: kisa vadede borsada ne olacagini kimse bilmez, bunu bildigini soyleyen ya yalancidir ya da dunyanin en zengin insani. O yuzden bu tur uyaniklara paranizi ve zamaninizi kaptirmayin, unvanlari "doktor" olsa bile.

Fraktallar
Fraktal nedir?

0 Yorum Var.: