Analiz

Ekonomi yazarlari cift kaymakli ekmek kadayifi istiyorlar: faizler dusuk olsun, YTL deger kaybetsin, cari acik degil cari fazla verelim, butce acigi olmasin, büyüme oranları yuksek olsun %8-10 hizinda buyuyelim, borsa hep yukselsin hic dusmesin, issizlik olmasin, politik cekismeler olmasin, vs. vs. O yuzden de her zaman sikayet edecek bir sey buluyorlar. Maalesef piyasalar oyle islemiyor. Dunyada kusursuz ekonomi yok, olmaz da.

Turkiye'nin temel analizini defalarca burada yaptik. Doksanli yillarda uygulanan populist ve yanlis politikalar sonucunda devlet buyuk miktarda ic ve dis borc yaratmis, milyonlarca kisiyi de erken emekli yaparak hazinenin uzerine ekstra yukler bindirmistir. Sirasiyla Mesut Yilmaz, Demirel, Ciller, Inonu, Erbakan, ve Ecevit bu isin sorumlusudurlar. Her gelen bombayi bir sonraki kisiye gitgide buyuterek devretmistir, kabak en son Ecevit'in basina patlamistir. Bana sorarsaniz kabahatin en buyugu SSK marifetinden dolayi Demirel'e aittir. Bu sure icerisinde yatirim yapilabilir bir ulke statusunden riskli ulke statusune inmisiz tabii ki.

Son 5 senede ise ondan onceki 10 senelik sure icerisinde acilan yaralar kapatilmaya calisilmaktadir. Nasil yapiyoruz bunu? Issizlik yaratan yuksek vergiler uygulayarak, dogrudan toplayamadigimiz icin dolayli vergiler almak suretiyle ekonomide fiyat carpikliklari yaratarak, ve harcamalari kisarak. Normalde bu tur bir uygulamanin ekonomik buyume uzerine etkisi oldukca negatif olur. Ancak kati maliye politikasi, Turkiye'nin kredibilitesini arttirdi ve iceriye dogru bir sermaye akisi basladi; tasarruflarini 90'li yillarin verdigi aliskanlikla dolarda tutan yatirimci da TL'ye donmeye baslayinca Turk lirasi deger kazanmaya basladi. Yuksek iscilik maliyetleri ve degerli TL birleserek sirketlerimizin onemli olcude sermaye mali ithal etmesinin onunu acti. Bu donemde petrol fiyatlari da 3 kat artarak cari acigimizi rekor seviyelere tasidi. Ozel sektor cok az sayida isci alirken, tarim sektorunde calisanlarin sayisinda ciddi azalmalar meydana geldi. Yuksek buyumeye ragmen issizlik oranlari demografik etkilerden de dolayi yuksek seyretmeye devam ediyor.

Son gunlerde onemli miktarlarda sicak para gelismekte olan piyasalardan Rusya, Hindistan, Brezilya ve Turkiye'den cikma yolunu secti. Bunun ilk etkileri daha oncede belirttigimiz gibi yuksek faizler ve varlik fiyatlarinda azalmadir; yani etkisi negatiftir. Ancak bunun yaninda Turkiye'de onemli miktarlarda uzun vadeli yabanci sermaye mevcuttur. Yukselen faizlerden ve dusen varlik fiyatlarindan dolayi Turkiye onumuzdeki gunlerde diger bir yatirimci turu olan "value investors" yani ucuz kagitlara yatirim yapan yatirimcilarin ilgisini cekecektir. Bu yatirimlarin ulkeye girmesiyle varlik fiyatlari tekrar yukselise gececektir. Ama oyle bir ayda %25 artis beklemeyin, uzun vadeli yatirim yapiyorsaniz (en azindan 3-5 sene) reel getiriniz Turkiye'de en azindan %10 olur, ancak midenizin kisa vadeli dalgalanmalari kaldiriyor olmasi gerek.

Benim ilgi duydugum kagitlar arasinda onemli olcude deger kaybetmis bankacilik, gayrimenkul yatirim ortakliklari ve blue chip dedigimiz yuksek degere sahip TUPRS gibi kagitlar var. Piyasanin gidisine gore ISGYO, ALGYO, AKBNK, TUPRS, TSKB gibi kagitlari portfoyume eklemeyi dusunuyorum. Ozellikle ISGYO ve ALGYO mantikli seviyelere geriledi ve bunun sebebi artan faizlerin gayrimenkul sektorunu baltalayacagi korkusu. Baltalar da fiyatlarin soyledigi kadar baltalamaz. Gayrimenkul sektoru Turkiye'de uzun vadeli bir yukselis trendinin icerisinde, o yuzden simdiki fiyatlar giris icin cok iyi seviyeler.

Hukumete olan guvenimi yavas yavas kaybediyorum, sebebi kati maliye politikasini ufak ufak savsaklamaya baslamis olmasi, yarin bir gun ne yapar bilemiyorum. O yuzden de eskisi gibi %100 borsa yatirimi yapmiyorum ya da disaridan taze para getirip koymuyorum. Yoksa sicak paranin kacmis olmasi bence cok iyi bir sey cunku dun 10 liraya satilan malin aynisini bugun 8 liradan alma firsatini veriyor bize.

Yer yer analizlerimize devam edecegiz.

Fraktallar
Fraktal nedir?

0 Yorum Var.: