Butce Gerceklesmeleri

Piyasalardaki calkanti beni cok tedirgin etmiyor. Nedense en cok "cari acik cok buyuk, paramiz asiri degerli" diyen arkadaslar rahatsiz olmus gorunuyor. Kocakari gibi herseyden sikayet ediyorlar, 2 ay once paramiz cok degerliydi, simdi de cok hizli deger kaybetti. Vadeli Islemler Borsasi diye bir yer var, doviz hareketlerinden etkilenmek istemiyorsan gidersin riskini hedge edersin, riskini hedge etmek istemiyorsan susar oturursun. Kafam sisti yahu. Dune kadar geyik haber yazan kose kurbagalarinin hepsi basimiza ekonomist kesildi 24 saatte. Hurriyet manset atmis %6.4 devaluasyon diye, gerizekalilar serbest piyasada devaluasyon ve revaluasyonun her an oldugunu bilmiyorlar. Sanki kur sabitti de devaluasyon yaptik. Neyse asil konumuza donelim: butce gerceklesmeleri.

Beni asil tedirgin eden mali disiplinden taviz veriliyor olmasi, ipler biraz gevsetilmis gorunuyor. Aksam Gazetesi haberinde butce gerceklesmeleriyle ilgili sunlar soyleniyor:

"Ocak-Nisan döneminde bütçe giderleri içinde personel giderleri 12.189 milyar YTL, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödemeleri 1.598 milyar YTL, faiz giderleri 15.393 milyar YTL, cari transferler 17.959 milyar YTL oldu. Bu dönemde sağlık giderleri 1.948 milyar YTL, sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferler, 1.94 milyar YTL'si Emekli Sandığı'nın görev zararı olmak üzere, 10.172 milyar YTL'ye çıktı. Tarımsal destekleme ödemeleri ise 2.307 milyar YTL, mahalli idare ve fon payları 3.508 milyar YTL, iç borç faiz ödemeleri 12.964 milyar YTL ve dış borç faiz ödemeleri de 2.362 milyar YTL olarak gerçekleşti. MERKEZİ yönetim bütçe giderlerinin yüzde 18.8, gelirlerinin de yüzde 21 oranında artış gösterdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: 'Bütçe giderlerinin geçen yıla göre daha hızlı gerçekleşmesine rağmen, giderlerdeki artış oranının gelirlerdeki artış oranının altında kalması bütçe açığında nominal bazda düşüş kaydedilmesi ve faiz dışı fazlada gerçekleşme oranının yükselmesi bütçe yapımızdaki iyileşmenin devam ettiğini göstermektedir.' "

Butce acigi hala azalma trendinde ama giderlerdeki %18'lik artis beni gercekten tedirgin ediyor. Paralarda oyle yatirima falan da gitmiyor, emekliye ve memura gidiyor. Eskiden paralarin cogu ciftciye giderdi, simdi 50 yasindaki "yaslilara" veriyoruz haraci. O kadar buyutulen disborc faiz odemeleri ciftcilere verilen "destek"lerden sadece 55 milyon YTL daha fazla. Gelirlerin %25'i ic faiz odemelerine gitmis. 90'li yillar boyunca hovardalik yapip saga sola para sacan bir ulke icin cok dusuk bir oran.

Yine de bu sonuclara bakip aldanmamak gerekli, onemli olan sene sonundaki gerceklesmelerdir. Gecen sene de bu zamanlar benzer bir durum soz konusu idi, ipler gevsetiliyor mu diye soru isaretleri uyanmisti ama neticede borsanin 25 binden 40 bine ciktigini gorduk 6 ay icerisinde.

Bakalim bu sene isler nasil gerceklesecek.

0 Yorum Var.: