Osminyum, Osmium Gerçekleri

Izlenimler bir geyigi haber yapmis, ekonomik boyutunu da biz tartisalim dedik. Osminyum diye bir maden varmis, cok degerliymis, en buyuk rezervleri de bizdeymis, satip zengin olabilirmisiz. Once gercekten boyle bir maden var mi, degerli mi diye arastirdik. Wikipedia gercekten boyle bir maden oldugunu, graminin da cok pahali oldugunu, ve en buyuk rezervlerin de Turkiye de oldugunu soyluyor. Demek ki tamamen yalan bir haber degil bu. Ancak bu madenin kullanim alanlari hakkinda sunu soyluyor:

"Because of the extreme toxicity of its oxide, osmium is rarely used in its pure state, and is instead often alloyed with other metals that are used in high wear applications. Osmium alloys are very hard and along with other platinum group metals is almost entirely used in alloys employed in the tips of fountain pens, phonograph needles, instrument pivots, and electrical contacts. Osmium tetroxide has been used in fingerprint detection and in staining fatty tissue for microscope slides. As a strong oxidant it cross-links lipids thus fixing biological membranes in place. Futhermore osmium atoms are extremely electron dense making OsO4 an important stain for transmission electron microscopy(TEM) studies of a wide range of biological materials. An alloy of 90% platinum and 10% osmium (90/10) is used in surgical implants such as pacemakers and replacement pulmonary valves. The tetroxide (and a related compound, potassium osmate) are important oxidants for chemical synthesis, despite being very poisonous. In 1901 an Austrian chemist - Auer von Welsbach - developed the Oslamp with a filament made of Osmium. After only a few years, osmium was replaced by the more stable metal tungsten (originally known as Wolfram). Tungsten has the highest melting point of any metal and using it in light bulbs increases the luminous efficacy and life of incandescent lamps."

Ingilizce bilmeyenler icin soyleyelim, Osminyum'un oksidi cok zehirlibir maddeymis ve bu yuzden endustride nadiren saf olarak kullaniliyormus. Kullanim alanlari sinirli ve genelde diger madenlerle karistirilarak kullaniliyormus. Ayrica baska kaynaklardan bu madeni cikarma maliyetinin cok yuksek oldugunu da okudum. Gorunen o ki, hemen hemen kimse bu madeni kullanmiyor, kullanmak isteyen olursa da hayvan gibi bir fiyat odemesi gerekiyor. Colde susuzluktan olmek uzere olan adama kac liraya su satarsiniz? Osmium da iste bu fiyattan satiliyor. Simdi siz cikip da bizde 100,000,000,000 gram Osmium rezervi varmis, bunun grami $100,000 ise bu rezervlerin degeri 1 katrilyon dolardir demeniz sacma olur. Siz piyasaya sundugunuz miktari arttirdikca bu malin fiyati duser. Zaten cok talep de yok. Bunu isleyecek teknoloji de yok, uretmeye gerek de yok. Ha, soylemeyi unuttum iridium osmium'a benzer ozelliklere sahipmis ve endustride daha cok tercih ediliyormus.

Geyikcilerin soyledikleri suna benziyor, silikonun grami $10, silikon kumdan yapiliyor, Turkiye'de de kumdan bol ne var? Cevap veriyorum: Turkiye'de bundan bol geyik var, hem de dalli budakli geyik.

5 Yorum Var.:

S. A. ÇAĞLAR dedi ki...

Ülkemizde bir komplo teorisi çılgınlığı olduğu doğrudur... Bir aralarda Neptünyum denen bir elementten ve bunun en büyük reservlerinin ülkemizde olduğundan bahsediliyordu ancak böyle saf bir element bile yok yerkabuğunda uranyum rafinasyonunun bir yan ürünü olarak çıkıyor.

Ancak; her haberi de komplo teorisi olarak algılamamak lazım önce bir araştırmak gerek bu araştırma da öyle wikipedia tarzı sitelere girip "osmium" yazmakla olmaz...

Bir cevherin oksidi zehitli diye kullanım alanının yada ekopnomik değerinin olmayacağı gibi bir şey söz konusu değildir. Günlük hayatımızda yada endüstride sıkça kullandığımız çoğu malzemenin üretilmesi sırasında zehirli birleşikler kimi uçucu bileşikler ortaya çıkmaktadır. Ekonomik değeri belirlerken dikkat edilecek nokta sizin bu element için ne kadar yatırım (bunlar arasında cevher zenginleştirilmesi, saf halde eldesi, pazara ulaştırılması gibi harcamalar söz konusudur)karşılığında kne azanç elde edeceğinizdir. Misal; 1 gram Osminyum için siz işçilik dahil 5 lira yatırım yapıp ben 8 lira kazanıyorsanız bu ekonomik bir değerdir.

Bilinç ve gerçek bilgi her zaman ön planda olmalıdır.

Saygılar

mr. brooks dedi ki...

soyle de birsey var:

http://tubiap.googlepages.com/

feomidyum gercegi..

kavzalar58 dedi ki...

Evet arkadaşlar OSMİNYUM çok zehirli insan sağlığı açısından çok tehlikeli olabilir!Fakat bu öylede ABD bunun peşinden neden koşturuyor bu soruyu kendinize soruyormusunuz?OSMİNYUM nedeniyle neden SIRPLARA engel olmak için savaştı,Neden Kuzey Irak a yerleşmeye çalışıyor?Bu soruları kendinize sorarsanız gerçek su yüzüne çıkacaktır.Çünkü bu mineral Yalnız başına kullanılmayacak olsa,İnsan sağlığına zararlı olsabile geleceğin ENERJİ KAYNAĞI.ABD li ler insan değilmiki?Onların yaşamlarını etkilemeyecekmi bu maden sorusuylada yola çıkarsak tabi esas gerçek su yüzüne çıkar.Arakadaşlar ABD aslında bu enerjinin peşinde UZAY teknelojisine yeni enerji yakıtı üretmek için bu kadar üzerinde duruyor, tabiki bunun farkına varmayan bir toplum varken de işini çok kolay yapar sanırım.Belki bu yorumumu okuyan bir çok arkadaşım benim gene bir komplo teorisi ürettiğimi düşüne bilir ama bu işin özü sanırım.Komplo teorisi de hiç değil.Bir ileriye dönük düşünmüş olsaydık daha önceleride en azından BOR MİNERALİni işleyecek fabrikalrı kendi ülkemizde kurup kendimiş işlerdik.Bor mineralini ham maden olarak satıp aynı devletten onlarca kat yüksek fiyatla yarı mamül olarak geri almazdık oysaki bu tesisler elimizde mevcut iken kolayına kaçıpta kişisel çıkarlar uğruna İthalatının peşinde koşmayıp kendi kazancımıza değil de ülke çıkarlarını düşünürdük.Kafanızı karıştırdığım için özür dileyerek Sağlıcakla Kalın diyorum.

2035temekli dedi ki...

Bu ve buna benzer maden efsaneleri bir ara maillerde sonra teknoloji geliştikçe power point sunumlarında sonrasında ise videolarda dolaştı.
İktisat giriş derslerinde anlatılan bir kural aklıma geldi.
Kıt olan değerlidir. Örneğin Elmas kıt değerli su bol daha ucuz.
Ama bu yeterli değil talebi olmalı. Topal eşşek çok kıt değerli mi? Hayır çünkü talebi yok
Sanırım bu osminyum da da buna benzer bir durum var

Editor dedi ki...

Topal esek her ne kadar kit olsa da imalati cok zor olmayacagi icin teorik olarak aslinda kit degildir :)