KDV Indirimi: Tekstil

Tekstil sektorunde KDV oranlari %10'a indirildi. Kimi kaynaklara gore hazine bu indirimden basa bas cikacak kimi kaynaklara gore de gelirlerini $1.5 milyar arttiracakmis. Nasil arttiracagini Liberal Hareket sitesinden Aziz Haktan gayet guzel bir bicimde acikliyor.

Bu konu ile ilgili diger onemli bir yazi ise Serhan Cevik'ten. Turkiye'nin makroekonomik normallesmeden sonra uzerine gitmesi gereken diger onemli konunun mikroekonomik iyilestirmeler oldugunu soyluyor. Yani Turkiye'de girisimcinin is yapmasinin kolaylastirilmasinin ve vergi sisteminde iyilestirmelerde bulunmasinin gerektiginden bahsediyor.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Sanırım bir yanlışlık var.Gelirler 2,5 milyar $ artıyor sevgili Ekonomix.1,5 yazmışsın da..

Blog Sahibi dedi ki...

Gelirlerden kastim net gelirlerdi (yani gelir gider farki). Maliyeti 1 milyar dolar, getirisi 1-2.5 milyar dolar arasinda deniyor.

Bu arada dusen verginin ve azalan vergi iadesinin etkileri ayri ayri olacaktir. Vergi dustugu icin satilan urunlerden %10 vergi kaybi olacaktir, ancak fiyatlar azalacagi icin ve dolayisiyla satis miktarlari artacagi icin (fiyat elastisine gore) yurticinde toplanan vergi gelirlerindeki azalma ongorulen rakamdan daha az olacaktir. Diyelim ki vergi oranlarindaki azalmadan once 10 milyar dolarlik harcama yapilsin ve 1.8 milyar dolarlik vergi toplanmis olsun. Bu degisiklikten sonra (atiyorum) harcama miktari 12 milyara cikacak ve toplanan vergiler 0.96 milyar dolara dusecektir. yani buradaki vegi kaybi 1 milyar dolar degil, 0.84 milyar dolar gibi bir rakam olacaktir. (Demand curve is downward sloping)

Vergi iadesi kanadinda ise tesvikler azaldigi icin ihracat miktari da azalacaktir. Bu sebepten dolayi burada yapilacak olan tasarruf ongorulen rakamlardan daha fazla olacaktir. Mesela duzenlemeden once $25 milyarlik ihracat yapilmis olsun ve vergi iadesi $4.5 milyar olsun. Duzenlemeden sonra ihracat rakami (yine atiyorum) 22 milyar dolara inecek ve vergi iadesi ise ($2 milyar yerine) $1.76 milyara dusecektir. Yani burada da ongorulenin uzerinde yaklasik 250 milyon dolarlik bir tasarruf da yapilmis olacak.

Arz egrisi asagi yonlu oldugu icin fiyatlar yukseldiginde arz miktari duser, fiyatlar dustugunde ise arz miktari yukselir. Hesaplama yaparken buna dikkat etmek gerekir.

Adsız dedi ki...

Evet yazdıkların çok doğru ekonomix ancak rakamlar şöyle ; 19.000 tane tekstil sektöründe çalışan firma var.Bunların içinde ilk 1000 firma ihracatın %95'ini yükleniyor ve bunlar KDV'li çalışıyorlar.Geriye kalan 18.000 firma KDV'siz çalışıyor,o şekilde ihracat yapıyor.Yani bu 18.000 firma ihracatın %5'ini yaptığı için bunlar artık ihracat yapmasa da devlet için önemli değil.

Devlet bugüne kadar 8 milyar $ KDV geri ödemesi yapıyordu.Kabaca bu 4 milyar $'a inecek otomatikman.Yapılan tahminlerde de vergi gelirleri 1.2 milyar $ azalacakmış.Tabii bu bir tahmin.Bu açıdan bakıldığında kabaca 2,5 milyar dolar gelir bekleniyormuş.

Rakamlar Deniz Gökçe'nin 08.03.2006 yazısından.

Yani bundan böyle ihracat yapması zora giren ve teşviklenmeyecek olanlar ihracatın %5'ini yapan kesim.O yüzden bunlar devlet açısından önemsiz.

Blog Sahibi dedi ki...

Cogu kosullar altinda ben vergilerin ve tesviklerin dusurulmesinden yanayim. Oncelikle devletin denk (veya minimal acik) butceye sahip olmasi gerektigini dusunuyorum. Ondan sonra ise kademeli olarak hem harcamalarin hem de vergilerin eszamanli olarak dusurulmesi gerektigini dusunuyorum.

Su durumda yerinde bir duzenleme, ancak tek sakincasi diger sektorleri de devletten "yardim" istemeye tesvik etmesi.

Adsız dedi ki...

Bende aynen dediğiniz türden bir politika taraftarıyım.

Benim için tek meşru vergi vardır ; tüketim vergisi.

Diğerleri soygunculuktur.Zira bir insan diğerlerinden daha fazla kazanıyor diye (kurumlar vergisi,gelir vergisi vs..) fazla kesinti yapılması tamamen ahlaksızlıktır, zorbalıktır.