Mutlulugun Sirlari


Haberin kaynagi burasi. Mutluluk uzerine yapilan bilimsel calismalarda su sonuclar bulunmus:

1. Ed Diener, University of Illinois: Islerine bagli olan insanlar daha mutlu oluyormus. Bunun icin arastirma yapmaya ne gerek vardi, bana sorsaydiniz soylerdim.

2. Paul Taylor, Cary Funk, ve Peyton Craighill, Pew Research Institute: Senede $100,000'den fazla kazananlar, dindarlar ve cumhuriyetciler (Turkiye'deki karsiligi ortanin sagi partiler) digerlerine gore daha mutluymus. Cok para kazanmakla cumhuriyetci olmak arasinda dogru oranti var Amerika'da. Nedeni ise cok para kazananlar daha yuksek oranlarda vergi veriyorlar ve cumhuriyetci parti vergileri dusurmeyi amaclayan bir parti. O yuzden bence bu arastirmanin sonucu dindar olanlar ve cok para kazananlar daha mutludur seklinde degistirilse daha yerinde olur.

3. David Blanchflower, Dartmouth: Bekarsaniz, evli birisiyle ayni mutluluk seviyesine erismek icin $100,000 daha fazla para kazaniyor olmaniz gerekiyor. Bu arastirmanin sonucunu tabii ki Amerika'daki gelir duzeyiyle birlikte degerlendimemiz gerekiyor. O yuzden evli olmanin getirdigi mutluluk Turkiye kosullarinda senede 15000 YTL'ye esit gibi bir sonuc cikiyor. Bir de bekarlik sultanliktir derler, yalanmis megersem.

4. Edward Mcauley, University of Illinois: Fiziksel olarak aktif olan yaslilar daha mutlu oluyormus. tabii, adamlar enazindan gezip dolasabiliyor, ele gune muhtac olmadan yasayabiliyor. Bunlarin da huzurevinde hemsirelerin yardimiyla ancak tuvalete giden yaslilardan daha mutlu olmasinda sasilacak bir durum yok.

Goruldugu uzere mutlulugun sirri isini sevmek, esini sevmek, cok para kazanmak ve saglikli olmakmis. Iyi ki o kadar parayi harcayip bu sonuclari bulmuslar, yoksa hic bilmeyecektik mutlulugun sirrini.

0 Yorum Var.: