Amerikan Futbolu Takimi ve Tahminler

Amerikan Futbolu takimi Indianapolis Colts aldigi sonuclarla NFL'deki bircok uzman tarafindan en iyi takim olarak gosteriliyordu. Oynadigi 16 macin 14'unu kazanmis ve mac basina 28 sayi ortalamasiyla (avrupa futbolunda mac basina 4 gol ortalamasi gibi) ligin en skorer takimi idi. Su an oynamakta olduklari playoff rakipleri Pittsburgh ile daha 1.5 ay once karsilasmis ve maci 26-7 (yani yaklasik 4-1'lik) bir skorla kazanmislardi.

Dun bu macla ilgili "uzmanlar" su sekilde tahminde bulunuyorlardi: Colts 35 yildan beri ilk kez sampiyonluga bu kadar yakin, Pittsburgh'un kazanmak icin bir sansinin olmasi icin Colts'un ortalamasi olan 28 sayiya yakin bir skor uretmesi gereklidir. Buna benzer tahminler her yerde karsimiza cikmaktadir. Bir onceki yazimda vermis oldugum Asaf Savas Akat'in enflasyon tahminleri gibi, bu tahminler de gecmisteki kosullarin bugun de devam edecegi varsayiliyor. Pittsburgh'un bir onceki macinda yaptigi hatalardan ders almayacagi, ayrica rakibinin ortaya cikan zayifliklarindan faydalanmayacagi da varsayiliyor. Ekonomi, finansal piyasalar, ve hatta sportif oyunlar duragan degildir, insanlar gecmisten ogrenirler. Dun calisan tahmin yontemleri, oyun stratejileri bugun calismayabilir. Eger ekonomi ve finansal piyasalarla ilgili tahminlerde bulunacaksaniz dinamik bir model (degisimleri dikkate alan bir model) kullanmalisiniz. Oyun teorisi dinamik modellere bir ornektir ama basarili uygulamalari veri yetersizligi yuzunden oldukca sinirlidir.

Sozde uzmanlarin, kagit uzerinde karalamalarla gecmisin gelecekte de devam edecegini varsayan tahminler cogu zaman basarisiz olur. Bu cesit tahmin turlerinin icerinde "teknik" analiz de yer alir. Gecmisteki fiyat hareketlerinin gelecekte de devam edecegini dusunmek sizibir felakete surukleyebilir. Teknik analiz konusu genis bir konu, baska bir zaman daha detayli analiz ederiz.

Colts macinin sonucu ne mi oldu? Su an devre arasi ve Pittsburgh 14-3 onde goturuyor, ayrica Pittsburgh Indianapolis'e kelimenin tam anlamiyla kan kusturuyor. Maci Pittsburgh alacak gibi gorunuyor ama kimbilir bir sakatlik olur ve hersey tepetaklak donebilir. Bunu onceden gormem mumkun degil, teknik analiz yaparak da bunu tahmin edemem. Yine de macin sonucu merak edenler icin link'i veriyorum:

http://sports.yahoo.com/nfl/boxscore?gid=20060115011

0 Yorum Var.: