Borsa'da Alim ve Satimin Zamanlamasi

Bu oldukca academik bir konu. Her piyasa icin bunun cevabi da farkli olacaktir. Iyi isleyen piyasalarda (efficient markets) ne zaman aldiginiz veya ne zaman sattiginiz onemli degildir. Ancak Turkiye piyasasi iyi isleyen bir piyasa degildir, hem psikolojik bir piyasa, hem de yatirimcilar yeterince analiz yapamadiklari icin ozellikle uzun vadeli yatirimlarinizda temel analiz yaparak buyuk basarilar elde etmeniz mumkun. Bu sebepten dolayi ben Turkiye’de aldigim hisse senetlerinde makro analizden yola cikarak, bu makro gelismeler neticesinde en cok faydalanacak sirketleri tespit ederek alimlarimi yapiyorum. Sirket bazinda cok detayli analiz yapmaya ne vaktim var ne de gerekli kaynaklarim. Yine de uzun vadede dogru sektorleri secerek yuksek kazanclar elde etmek mumkun.

Daha onceki yazilarimda bankacilik sektorunun 2005’te cok yukselmesine ragmen onumuzdeki yillarda da yukselmeye devam edecegini dusundugumu belirtmistim. Onumuzdeki haftanin yeni pozisyonlar eklemek icin uygun bir firsat olusturacagini dusunuyorum. Kus gribi olayi tavukculuk sektorune, onlarin tedarikcilerine ve calisanlarina cok buyuk zarar veriyor, vermeye de devam edecek. Onlara kredi acan bankalar da zararlar yazacaklar. Yabancilarin bir kismi da olabilecek risklerden uzak durmaya calisarak kazanc yazip cikacaktir. Bu sebepten dolayi pazartesiden carsambaya kadar borsanin %10 civarinda dusmesini bekliyorum. Bu uc gun sonunda, ve almayi dusundugum hisselerin fiyatlarina da bakarak alima gecebilirim. Hemen Pazartesi alim icin piyasaya dalmanin bir alemi yok. Birakin satmak isteyenler satsinlar, pozisyonlarini bosaltsinlar, ondan sonra alima gecelim. Boylece fiyatlar da daha cok, daha hizli duser.

Peki satis icin en uygun zaman ne zamandir. Oncelikle vergilerdeki durumunuza gore karar vermeniz gerekir. Eger vergi odemek durumunda degilseniz Pazartesi sabahi satis icin cok uygundur, daha sonra gec kalmis olabilirsiniz. Benim aldigim kagitlar heniz 3 aylarini doldurmadiklari icin ben satip, sonra daha dusuk fiyattan almayi bu yuzden dusunmuyorum. Zaten islem masraflari da yuksek, kazanacagim 3-5 kurusu vergi ve komisyon olarak vermek cok cazip gorunmuyor.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Almak için en uygun zaman aslında en önemli karar gibi gözüksede,elde firmanın gerçek degeriyle ilgili veri yoksa zaman kaybından başka bir işe yaramaz,firmanın degeri kar yaratma kapasitesine,büyüme beklentisine ve reel faizlere ve/veya gelecekteki firma gelirlerini iskonto etmekte kullanılacak orana bağlıdır.
Gerisi falcılık olurki çekirge bir sıçrar iki sıçrar.