Tavukcular 53.2 milyonu beğenmediler 200 milyon YTL istiyorlar

Hurriyet'ten alinti yaptim:

"Beyaz et üreticileri, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in açıkladığı kuş gribine karşı destek ve önlem paketini yetersiz bularak, yeni bir talep listesi belirledi. Sektör temsilcileri rehabilitasyon kredisi adı altında, borç yapılandırmayı da içerecek şekilde 200 milyon YTL isteyecekler. "

Yani tavukcular diyor ki biz kendimizi bu krizden cikaracak cozum bulamadik, vatandastan 200 milyon YTL toplayin ve bize verin. Simdi tavukcular beklediklerinden daha karli bir yil gecirdikleri zaman gidip de devlete "Ya biz bu sene 100 milyon YTL kar yapmayi planliyorduk ama 150 milyon YTL kar yaptik, o yuzden devlete 50 milyon YTL fazladan yaptigimiz kari vermek istiyoruz". Kulaga komik geliyor degil mi? Ayrica, bu istege karsi ikinci bir argumanda su: devlet gorevi her seferinde zor duruma dusen ureticileri kurtarmak degildir, bugun tavuk ureticileri, yarin tekstilciler, obur gun ciftciler. Hayat beklenmeyen olaylarla doludur, pozitif veya negatif; insanlar, tuketiciler ve ureticiler, artik kendi baslarinin caresine bakmayi ogrenmeliler. Devlet "baba" degildir, devlet "hakem" olmalidir, oyle Turkiye liglerindeki gibi taraf tutan degil, tarafsiz bir hakem olmalidir.

Tavukculara dun bir cozum onermistim. Havayolu sirketleri ilk kurulduklari yillarda daha ucakla seyahatin "riskli" oldugunun dusunuldugu zamanlarda tuketicilerin bu "yersiz" korkularini yenebilmeleri icin tum yolculara ucus suresince hayat sigortasi uyguluyorlardi. Turkiye eskiden (hala devam ediyor mu bilemiyorum) benzer uygulamayi otobus sirketleri yapiyordu. Sigortanin optimal miktari pazar arastirmalari sonucu belirlenebilir. Bunun illa ki 1,000,000 YTL olmasina tabii ki gerek yok. Ikincisi eger birisi kus gribine yakalanirsa zaten devlet (hatta Dunya Saglik Teskilati) bunun kaynagini kuskuya yer birakmayacak sekilde arastiracaktir. Ayrica tavukcularin urettigi urunlerin uzerindeki kodlar kullanilarak bu urunler geriye dogru izlenilebilmekte ve eger "kus gribinin" kaynagi gercekten fabrikada uretilen tavuklar ise bu daha sonra tesbit edilebilmektedir. O yuzden bir kisi bilincli olarak kus gribine yakalansa bile (once hastalikli bir kus bulmasi lazim zaten) bunun kaynaginin ne oldugu sonradan belirlenebilir ve hayat sigortasi odemesini hak edip etmedigi belirlenebilir.

Cozum gercekten de zor degil, ama insanlar her sorunda devletin kapisini calmaya alistiklari icin bu durumda da bu cozum yolu gozlerinden kacmistir. Ya da gercekten risk buyuktur, o durumda da tavukculari desteklemenin bir anlami yok. Girisimci olarak bir risk aldilar ve kaybettiler. Nasil kredi karti tuketicilerini (magdur demiyorum dikkat edin) desteklemiyorsam, tavukculari da desteklemiyorum. Herkes aldigi riskin sonucuna katlanmak zorundadir.

0 Yorum Var.: