ABD Verisi Endeksleri Aşağı Çekti, İhracatta Artış

ABD verisi, endeksleri yeniden aşağı çekti (Dünya)

ABD verisi, endeksleri yeniden aşağı çekti. ABD'de ISM imalat sanayi endeksi piyasada satış baskısı yarattı. ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda varılan mutabakatla rahatlayan piyasalar, ABD'de ISM imalat sanayi endeksinin beklentileri karşılayamaması nedeniyle kazançlarını geri verdi. Yurtdışındaki düşüşe eşlik eden İMKB günü 369 puan ve yüzde 0.6 değer kayıpla 61.926 puandan tamamladı.ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda, Beyaz Saray ile Kongre liderleri arasında haftalardır süren çıkmazın ardından nihayet anlaşma sağlandı. 14.3 trilyon dolarlık borçlanma limitinin kademeli olarak 2.2 trilyon dolar artırılmasına ilişkin anlaşmanın Temsilciler Meclisinde kabul edilip edilmeyeceği merak konusu.Bu gelişme küresel piyasanın ağustos ayına pozitif bir başlangıç yapmasını sağlasa da, saat 17.00'de gelen ABD verisi satışlara neden oldu. ABD'de imalat sanayi endeksi, yeni siparişlerdeki hızlı düşüş ve üretimdeki gevşemeye bağlı olarak, 54.6 ile temmuz ayında son iki yılın en yavaş genişlemesini gösterdi.


İhracat hız kesmiyor (Radikal)

İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 23,02 artışla 11 milyar 538 milyon dolar olurken, yılın yedi ayında ise yüzde 20,05 artışla 77 milyar 170 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
TİM verilerine göre, Temmuz ayında Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,02 artışla 11 milyar 538 milyon dolar olurken, yılın ilk yedi ayında yüzde 20,05 artışla 77 milyar 170 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 15,61 artışla 126 milyar 771 milyon dolarlık ihracat yapıldı.


Çinli'den bile ucuzunu buldular! (Habertürk)

Apple'a üretim yapan ve Çin'de faaliyet gösteren Tayvanlı Foxconn şirketi yeni bir startejik karar aldı. Şirket buna göre çalışanlarını 1 miyon adet robotla değiştirecek. Böylece hem personel giderleri azaltılacak hem de verimlilik artışı sağlayarak rekabette üstünlük sağlayacak. Şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Terry Gou'nun verdiği bilgiye göre, şirket şu anda 10 bin adet robota sahip ve bu miktar gelecek yıl 300 bin adede çıkacak. Devamındaki 3 yılda ise 1 miyona ulaşacak. Bilgisayar parçaları da üreten Foxconn şirketi Çin'deki devasa fabriklarında sadece Apple için değil Sony, Nokia gibi devlere de üretim yapıyor. Şirketin şu anda toplam çalışan sayısı 1.2 milyon ve bunların 1 milyonu Çin'de bulunuyor. Üç yıl içerisinde 1 milyon robotun devreye alınması ve söz konusu robotik trendin yayılması Çin'de işsizlik anlamında ciddi sonuçlar doğurabilecek.

0 Yorum Var.: