Yurtiçi Piyasada Umuda Yolculuk, Merkez Enflasyon Tahminini Değiştirmedi

Yurtiçi piyasada `umuda yolculuk` (Dünya)

Son iki günde Türkiye ekonomisi için verilen pozitif mesajlar yurtiçi piyasada risk iştihanı canlandırdı. Açıklamalarla umutlanan yabancı yatırımcı Türk Lirası’na geri döndü. Borsa bugün yüzde 2.2 prim yaparken, dolar 1.67 bölgesine, faiz yüzde 8.8 seviyesine indi.Başbakan Erdoğan’ın ‘kriz teğet bile geçmez’ yorumuna bir destek de bugün Merkez Bankası Başkanı Başçı’dan geldi. Türkiye'de ekonomik gidişatın çok iyi olduğunu vurgulayan Başçı, cari açığın IMF tahmininden daha düşük olmasını beklediklerini, yıl sonunda cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının çift haneyi bulmayacağını söyledi.Kurdaki harekete değinen MB Başkanı, ''Türk Lirası aşırı değerli değil, hiç kimse aşırı değerli olduğunu iddia edemez. TL'nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı da biz yaptığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.Öte yandan Merkez Bankası bugün açıkladığı enflasyon raporunda 2011 sonu tahminlerini değiştirmedi. Yıl sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile yüzde 7,9 arasında olması bekleniyor


Merkez enflasyon tahminini değiştirmedi (Radikal)

Merkez Bankası, yüzde 6,9 olan yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. Merkez Bankası Başkanı Başçı, kriz tartışmalarına "Türkiye'de durum çok iyi, gidişat çok iyi" sözleriyle nokta koydu. MB, yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 6.9'da bıraktı. Enflasyon raporunu açıklayan Başçı kriz tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yurtdışındaki riskler kimsenin aklına hayaline bile gelmeyen konular. ABD'de temerrüt riski konuşuluyor. Siyasi süreç işliyor, herkes emin ki bu çözülecek. Avrupa'daki problem biraz daha büyük. Döviz alım ihalelerine ara verirken de ona atıfta bulunduk. Türkiye'de durum çok iyi, gidişat çok iyi. Yatırımlar son derece mükemmel toparlanmış şekilde gidiyor. Bu durum çok iyiyken içinde bulunduğumuz dünya bir takım risklerle karşı karşıya. Şöyle bir avantaj var bizim için; dengeleyici yönde politikalar uygulayabiliyoruz."


Yunanistan'ın kredi notu tekrar düşecek (Zaman)

Standard&Poor's (S&P), Yunanistan'ın notunu 13 Haziran'da üç kademe aşağı çekerek B'den CCC'ye indirmişti.Amerikalı derecelendirme kuruluşu, Yunanistan'da gelecek iki yıl içerisinde yeni ve daha büyük bir borç yeniden yapılandırması beklediğini, buna paralel olarak kredi notunun daha da düşürüleceğini açıkladı. S&P'nin küresel ülke notları biriminin başında bulunan David Beers, "Yunanistan'ın not görünümü negatif, bu yüzden notun daha da düşeceğinden eminiz. Gerçek bir borç yeniden yapılandırması masada." dedi. Yunanistan'ın mevcut notu, S&P'nin derecelendirdiği ülkeler arasında en düşük seviye ve yatırım yapılabilir seviyenin sekiz kademe altında bulunuyor. "Yakın vadedeki bir yeniden yapılandırmanın son olmayabileceği yönündeki görüşümüzü belirtmiştik. İleride daha büyük bir yeniden yapılandırmanın gerçekleşmesi mümkün olabilir." diyen Beers, bu durumun Yunan siyaseti tarafından belirleneceğini, ikinci yeniden yapılandırmayla notun 2 yıl içinde yeniden düşürülmesini beklediğini ifade etti. Fitch de, iki hafta önce Yunanistan'ın 'B' olan kredi notunu 3 basamak düşürerek 'CCC'ye çekerek görünümünü de 'negatif'e çevirmişti. Moody's ise Yunanistan'ın notunu önceki gün üç kademe indirerek 'Ca'ya düşürmüştü.

0 Yorum Var.: