Türkiye En Hızlı Büyüyen Ekonomi, Hızlı Büyüme Aşırı Isınma Kaygılarını Körüklüyor

Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi (Dünya)

Türk ekonomisi, 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüme oranıyla dünyada en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Türkiye, dünyada bu yılın ilk çeyreğinde ekonomisi en hızlı büyüyen ülke oldu.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin bu yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11 büyüdüğünü açıkladı.Türkiye'yi söz konusu çeyrekte yüzde 9,9 büyüme oranıyla Arjantin ve yüzde 9,7 büyüme oranıyla Çin takip etti. Yılın ilk çeyreğinde Singapur ekonomisi yüzde 8,3, Avrupa'dan Estonya yüzde 8, Litvanya yüzde 6,8 ve İsveç yüzde 6,5 oranında büyüme kaydetti.Dünyanın en büyük ekonomisi ABD aynı çeyrekte yüzde 2,3, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya ise yüzde 4,8 büyüme sağladı. Fransa ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2,2, İngiltere ekonomisi yüzde 1,8 ve İtalya ise yüzde 1 büyüdü.Bu yıl 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi Japonya ekonomisini derinden sarstı. Bu sarsıntı dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'nın ilk çeyrekte yüzde 0,7 daralmasıyla sonuçlandı.


WSJ: Hızlı büyüme, aşırı ısınma kaygılarını körüklüyor (Radikal)

Wall Street Journal, Türk ekonomisinin, ilk çeyrekte beklenenden hızlı yüzde 11 oranındaki bir büyüme kaydederek, "politika yapıcılarının, ekonominin fazla ısınmasına neden olabilecek hızlı tırmanan iç talebi azaltamadıkları korkularını körüklediği" yorumunu yaptı. ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayınlanan haberde GSYH’deki yüzde 11 gibi yüksek bir artışın, ekonomideki güçlü canlılığa vurgu yaptığı dikkat çekilerek, “Türk ekonomisi, ilk çeyrekte yine beklenenden hızlı büyüdü ancak bu hızlı büyüme, politika yapıcılarının, ekonominin fazla ısınmasına neden olabilecek biçimde hızla tırmanan iç talebini azaltamadıkları korkularını körüklüyor” yorumu da yapıldı.


Üniversiteli ucuz yemek mağduru! (Habertürk)

“Bu nedenle Türkiye’de gıda kaynaklı hastalıklar çığ gibi büyüyor. Çalışanlar gripten, nezleden, hastalıktan başlarını aldıramıyorlar”…İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, ‘catering’ (yemek üretim ve servis hizmeti) sektöründe şirketlerin kendilerine ödediği paranın çok düşük olduğunu belirterek, “Bu nedenle Türkiye’de gıda kaynaklı hastalıklar çığ gibi büyüyor. Çalışanlar gripten, nezleden, hastalıktan başlarını kaldıramıyorlar” diye konuştu.Geçtiğimiz aylarda yapılan seçimle İYSAD’ın yeni başkanı olan Çelik, yemek sanayicilerinin zor günler yaşadığını söyledi. Kamu İhale Kurumu’nun üniversite öğrencileri için kişi başı 1.8 liraya yemek aldığına dikkat çeken Çelik, “Bu kadarlık ücretle ancak karbonhidrat ağırlıklı yemekler alınabilir. Gençlerin zekasını kapatıyorlar. Yemeklerde protein yok” dedi. Ucuz fiyat nedeniyle yemek sanayicilerinin hâlâ sektör haline gelemediğini anlatan Çelik, 5 milyar dolarlık yemek pazarında kayıtdışının yüzde 70’lere ulaştığını kaydetti. Merdivenaltı üreticilerin sürekli fiyat düşürdüğünü dile getiren Çelik, şöyle devam etti: “2-3 liraya üç çeşit yemek olmaz. Tabakların, hammaddenin sağlıklısını alamazsınız.


Altın fiyatları düşebilir (Milliyet)

Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta gösterge faiz oranlarını artıracağı spekülasyonu ile euro tırmanışa geçen euro sebebiyle altın, 2 ayın en düşüğünü zorlayaraka değer kaybedebilir.
Önceden yüzde 0.2 değer kaybeden spot altının onsu pek fazla değişim göstermeyerek Seul'de 11.12'de 1,511.60 dolardan işlem gördü. Geçtiğimiz ay yüzde 1.8 gerileyen altın fiyatları bu ay ise yüzde 1.6 değer kaybetti. New York Comex'inde işlem gören ağustos teslimli altın kontratının onsudeğişmeyerek 1,512 dolarda kaldı."Altın son zamanlarda euroya karşı çok duyarlı." diyen Korea Exchange Bank Futures uzman traderı Hwang Il Doo, "Faiz oranlarının artması temelde altın için pek hayra alamet görünmez. Yatırımcının boşlukta kalmasıyla işlemler de dalgalı seyir izleyecektir." yorumunda bulundu. Avrupa Merkez bankası Başkanı Jean-Claude Trichet geçtiğimiz salı günü politika yapıcıların 7 temmuzda yapılması beklenen toplantıda faiz oranlarının artırımı beklentisi ile ilgili ihtiyatlı modda olduklarını açıklamıştı. Avrupa Merkez, faiz oranlarını neredeyse son 3 yılda ilke kez geçtiğimiz nisan ayında artırdı. Avrupa tüketici fiyatlarının haziran ayında ivme kazandığını gösterir veriler açıklanmadan önce euro, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı.

0 Yorum Var.: