Bütçe 2.8 Milyar Lira Fazla Verdi, Bankalar 'Satışa' Geldi

Bütçe mayısta 2.8 milyar lira fazla verdi (Dünya)

Bütçe açığı, Ocak-Mayıs dönemde 233 milyon liraya geriledi. Şimşek, Ocak-Mayıs dönemlerinde 2006 yılı hariç en iyi bütçe rakamına ulaşıldığını söyledi. Merkezi Yönetim Bütçesi, Mayıs ayında da 2 milyar 835 milyon lira fazla verdi. Maliye Bakanlığı, Mayıs ayı ve Ocak-Mayıs dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında bütçe giderleri 24 milyar 298 milyon lira, bütçe gelirleri de 27 milyar 133 milyon lira oldu. Bu şekilde Mayıs ayı 2 milyar 835 milyon lira bütçe fazlasıyla kapatıldı. Ocak-Mayıs döneminde ise bütçeden 119 milyar 618 milyon lira harcama yapıldı. Bu dönem bütçe gelirleri de 119 milyar 385 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylece, 2010 yılının ilk 5 ayında 9 milyar 984 milyon lira olan bütçe açığı, bu yıl aynı dönemde 233 milyon liraya geriledi.


Bankalar 'satışa' geldi (Radikal)

Hükümetin ekonomiyi soğutmak ve cari açığı düşürmek için alacağı önlemlerin başta bankalar olmak üzere borsadaki şirketlerin kârlarını düşüreceği endişesi borsada düşüşü hızlandırdı. Yurtdışındaki yükselişlere rağmen, imkb dün günü yüzde 2,11' lik düşüle 62.185 puandan kapattı. Moody's' in Türk bankalarının görünümünü durağana yükseltmesine karşılık bankacılık endeksi yüzde 3,2 düştü. Şirketlerin piyasa değeri bir günde 5.3 milyar dolar azaldı. Dolar 1.58 TL’yi geçti. Dövizde sert hareketlerin gözlenmediğine dikkat çeken Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü Koordinatörü Ali İhsan Gelberi, “Cari açık konusunda hükümetin alacağı önlemler nedeniyle bir belirsizlik var. Alınacak önlemlerin zorunlu karşılıkların arttırılması yoluyla banka kârlarını düşüreceği beklentisi hâkim. Önlemler ya banka kârlarını azaltacak ya da ekonominin yavaşlamasına neden olup reel sektör şirketlerinin kârlarını düşürecek” dedi. Gelberi 23 Haziran’daki Para Kurulu toplantısından nasıl bir sonuç çıkacağının belirsiz olmasının tedirginlik yarattığını ifade etti.


"Yunanistan'dan beteriz" (Habertürk)

Bill Gross, güvenli liman olarak ABD yerine Alman tahvillerinin alınacağını söyledi. Fon şirketi Pimco’nun üst düzey yöneticisi Bill Gross, ABD’nin borçluluk konusunda Yunanistan’dan çok daha kötü durumda olduğunu söyledi. Gross, ABD’nin toplam borcunun 100 trilyon dolara yaklaştığını ileri sürdü. Euro Bölgesi’nin borçlu ülkelerine yönelik kötü haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Yunanistan’ın tahvillerinin Standard & Poor’s tarafından çöp seviyesine kadar indirilmesinin ardından İspanya, Portekiz ve İrlanda’nın borçlanma maliyetleri de yükselişe geçti. Yatırımcıların ülke iflası konusunda tüm dikkatlerinin Avrupa üzerinde yoğunlaştığı bir dönemde ABD’den önemli bir uyarı geldi. Dünyanın en büyük fon şirketi olan Pimco’nun kurucusu ve üst düzey yöneticisi Bill Gross yaptığı açıklamada ABD’nin borç sorununun kontrolden çıkmak üzere olduğunu belirterek ülkenin cari bakımdan durumunun Yunanistan’dan da kötü olduğunu söyledi. Gross, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin yüksek kamu borcunun yanı sıra borçlanma üst sınırı konusunda da anlaşmaya varamamalarının ülkeyi çıkmaza götürdüğünü belirterek, “ABDMerkez Bankası’nın 600 milyar dolarlık ek tahvil alımı haziran sonunda bitiyor. Bu şartlar altında ABD tahvillerini kim alır? Bizim Pimco olarak almayacağımız kesin” dedi.

0 Yorum Var.: