Fiyat/ Kazanç Oranı Nedir, Ne Anlama Gelir?

Ekonomi Türk 2 blogu kapandıktan sonraki o blogda yazılmış ve insanlar için öğretici olduğunu umduğumuz yazıları Ekonomi türk’ e aktarma serüvenimiz devam ediyor. İlk yazımız portföy çeşitlendirmesi ile ilgiliydi. Bugünkü yazımız çokca duyduğunuz fiyat-kazanç oranıyla ilgili. Öncelikle ilk yazıyı hatırlamak için (Fiyat-Kazanç Oranı Nedir?). Bu yazının devamını aşağıya aktarıyorum. Öncelikle burada yer alan bilgilerin yatırım danışmanlığı kapsamında olmadığını hatırlatma gereği duyuyorum.


Fiyat kazanç oranı bir şirketin normalize edilmiş fiyatıdır ama kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.


F/K oranı tek başına şirketin ucuz veya pahalı olduğu anlamına gelmez. Burada ihtiyacınız olan diğer bir girdi ise şirketin karlarındaki tahmini büyüme miktarıdır. Büyüme potansiyeli olmayan şirketlerin F/K oranları daha düşük olur, iflas etmek üzere olan şirketlerin F/K oranları da çok çok düşük olur. Öte taraftan küçük ama çok hızlı büyüyen bir şirketin karı ya çok düşük olabilir veya eksi dahi olabilir. Bu durumlarda F/K oranı ya çok yüksek olacaktır ya da hesaplanamayacaktır bile. O yüzden tek başına F/K oranını kullanmak çok sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.

Mesela benim geçenlerde aldığım Philip Morris şirketinin fiyatı $47 civarında idi ve şirket 2010 için $3,80 civarında bir kar bekliyordu. Bu benim bu sene $47 yatırım yaparak $3,80 kazanacağım anlamına geliyor (tabii şirket tüm kazancını temettü olarak dağıtmıyor ama kendimizi şirketin sahibi olarak varsayalım). Bu benim yatırımımdan bu sene %8,1 getiri elde edeceğim anlamına gelir. Ama ben PM şirketinin karlarının zamanla artmasını bekliyorum. Diyelim ki senede %5 artıyor olsun karları. Bu demektir ki benim gelecek seneki getirim %8,5’e, iki sene sonra ise %9’a, dört sene sonra %10, altı sene sonra %11’e yükselecek. Tabii reel getiriden bahsediyorum.

Oysa gelirleri yerinde sayan ama F/K oranı 10 olan başka bir şirkete de yatırım yapabilirdim. Bu durumda benim her sene getirim %10 civarında seyredecektir. Hisse alırken sizin için hangi durumun daha cazip olduğuna sizin karar vermeniz lazım. Tabii bu kararı vermeden önce hangi şirketlerin gelirlerinin zamanla daha çok artacağını vs. önceden tahmin edebilme gibi bir yeteneğinizin olması lazım.

Bunun haricinde F/K oranını tüm piyasa için uygulayıp borsanın genel olarak pahalı mı yoksa ucuz olduğuna karar vermekte de kullanabiliriz.


Not:Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

2 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

f/k oranına bir çeşit faiz diyebilir miyiz?
araştırma raporlarında genelde sektör ortalamasına göre karşılaştırmakta, hissenin ucuz olup olmadığını söylemekte, pahalı bulduklarını sat diyorlar mesela.

Editor dedi ki...

K/F oranina bir cesit faiz diyebilirsin. Aslinda getirisidir.

Ote taraftan ayni sektor icerisindeki firmalarin F/K oranlarini karsilastirmak her bir hissenin beklenen buyume oranlarini dikkate aldiktan sonra mantikli. Aksi taktirde yanlis sonuclar cikarirsin.