Butce Acigi

Ugur Gurses Maliye Bakanliginin sendeleyen butce disiplinini "makyajlayarak" duzgun gostermeye calistigini belirtiyor. Yazisinda TEPAV'i kaynak gostererek soyle diyor:

TEPAV'a göre, bu düşük performans aynı zamanda 2007 yılında gerçekleşen bazı harcamaların tahakkuklarının 2008 mali yılına 'ötelenmesi' nedeniyle olduğundan iyi görünüyor. İşte 'itibar sorunu' burada. TEPAV, 2006'da geçilen tahakkuk esaslı bütçe uygulamasında mevcut olan bazı olanakların kullanılarak 2007 bütçesinde yaklaşık 1.21,5 milyar YTL civarında bir yükümlülüğün, gider kaydedilmeden 2008 yılına devredildiğini tahmin ediyor. TEPAV, 'Bu ise 2007 bütçesinin en az bu miktar kadar daha az açıkla kapatılmaya çalışıldığı izlenimini doğurmaktadır. Sonuç olarak, tahakkuk esaslı devlet muhasebesi için yaratılan bu hesaplar bir anlamda amacı dışında ve bütçeden harcama kaçırma olarak nitelendirilebileceğimiz bir uygulamanın aracı olarak kullanılmaktadırlar' diyor.

Simdi gidip TEPAV'in yaptigi calismaya bakmak lazim ama bende o zaman yok, siz de tembelsiniz. Biz en iyisi Ugur Gurses'in yorumlarini dogru kabul edelim.

1 Yorum Var.:

kurmay dedi ki...

http://www.tepav.org.tr/tur/admin/dosyabul/upload/2007_TEPAV_Mali_Izleme_Aralik_Raporu.pdf

rapor bu...
ekonomist olmadığımdan olsa gerek, anlayabildiğim kadarıyla bu arkadaşların dayanakları
1)... tahmin edilmektedir...

....Böylece, harcama ertelemeleri ile bir dönemin bütçe açığı olduğundan küçük gösterilebilmektedir. Son birkaç yıldır yapılan bu uygulamanın 2007 bütçesinde de sürdürüldüğü ve yaklaşık 1,2–1,5 milyar YTL civarında bir yükümlülüğün 323 sayılı hesap veya onunla birlikte çalışan 831 sayılı hesap sayesinde gider kaydedilmeden 2008 yılına devredildiği tahmin edilmektedir.

2...veri kaynağı yayımlanmasının durdurulmuş olmasıdır....

2007 yılında yayınladığımız raporlarımızda da dikkat çektiğimiz bu husus ile ilgili olarak belirtilmesi gereken diğer önemli bir nokta da, Kamu Hesapları Bülteni’nde bu hesap bakiyelerini izleyeceğimiz en önemli veri kaynağı olan Devlet Muhasebe Mizanı’nın yayınlanmasının 2005 yılı sonundan itibaren durdurulmuş olmasıdır.

3. .... tahmini büyüklük için ilgili meslek kurumları ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü web sitelerinde yayınlanan Döner Sermaye Mizanları gibi kaynaklar...

...Bu tür borçların biriktiği alanlar ağırlıklı olarak müteahhitlik ve sağlık kesimleri ile bu sonuncu kesim ile bağlantılı olarak Sağlık Bakanlığı ve döner sermayelerdir.
Bu alanlarda biriktirilmiş ve harcamaya dönüştürülmemiş tutarların tahmini büyüklüğünü tespit amacı ile ilgili meslek kurumları ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü web sitelerinde yayınlanan Döner Sermaye Mizanları gibi kaynaklardan yararlanarak aşağıdaki tabloyu hazırladık.