VOB Nedir ? (Endeks Kontratları)

6 ay önce buradan takip ettiğiniz “VOB Nedir?” başlıklı yazı dizisine yeni yazılarla devam ediyoruz. Okumaya başlamadan önce bu yazı dizisinde daha önce yazılmış yazıları öncelikle okumanızı ivedilikle tavsiye ediyoruz.





Futures Piyasalar Nedir?

VOB Nedir?

VOB İşlemleri – Döviz Futures İşlemleri

VOB Nedir (USD Kontrat İşlemi)

VOB İşlemleri – Endeks Futures İşlemleri

VOB Nedir – (İMKB 30 Endeks Kontrat İşlemi)









1 Ekim tarihi itibariyle Vadeli Opsiyon Borsası (VOB)’ nda İMKB endekslerinde yapılan işlemlerde stopaj uygulaması ortadan kalkmıştır. Bu piyasada olanlar için sevindirici nitelikteki bu haberle birlikte işlem hacminin daha da artacağını düşünüyorum. Hala VOB’da işlem yapmamış olanlar için küçük bir değerlendirme ile sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım.


Yukarıdaki tabloda 30 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasındaki İMKB 100 – İMKB 30 ve VOB Ekim Vadeli İMKB 30 endeksine ait günlük hareketler verilmiştir. Yatırılan tutar sutununda ilk satıda gördüğünüz 1000-TL tutarı bizim başlangıç teminatımız olmaktadır. Sonraki tutarlar sırasıyla günlük hareket sonucu teminatımızın son durumunu göstermektedir. Bildiğiniz gibi VOB işlemlerinde gün sonu uzlaşma fiyatı belirlenir ve teminatınız günlük olarak şekillenir, ayrıca bu teminatınız her gece takasbank hesabında nemalandırılır, yani gecelik faiz alınır. En sağ taraftaki sütun ise; sizin başlangıç teminatı oranınızı göstermektedir. İşlemlere devam etmeniz için başlangıç teminatınızın -%25’in altına inmemesi gerekir. Zaten yukarıdaki örnekte böyle bir şey söz konusu olmamıştır.


Sonuç olarak tabloda gördüğünüz üzere 30 Temmuz tarihinde yatırılan 1000-TL, 30 Eylül tarihinde 1690-TL olmuştur. Bu dönemlerde bu şekilde işlem yapanlar 2 aylık bir süreç içerisinde %69 kar elde etmişlerdir. (vergi- işlem maliyetleri ve 2 süresince alınan gecelik faizler dikkate alınmamıştır)


0 Yorum Var.: