Endeks Fonlarindan Daha Yuksek Getiri Nasil Saglanir

Dun Vanguard fon sirketinin Amerika'nin en  buyuk fon sirketi oldugu aciklandi. Vanguard fon sirketini kuran John Bogle 35 yildir yatirimcilara endeks fonlarina yatirim yapmanin faziletlerini anlatiyor. Kafasi hic basmayan, kendi basina dunyanin parasini kaybeden yatirimcilar icin endeks fonlari paha bicilmez bir bulus. En azindan ortalamanin azicik uzerinde getiri saglamanizi garanti ediyor. Azicik uzerinde cunku diger yatirimcilarin hepsi fon yoneticilerinin maaslarini odemek durumundalar ve bu da elde ettikleri getirinin ortalamanin altinda olmasina neden oluyor.

Kafasi calisan insan sayisi fazla degil. Bu kisiler borsada hem diger bir cok fon yoneticisinden hem de endeks fonlarindan daha yuksek getiriler elde etmeyi basariyorlar. Bununla ilgili iki adet yaziyi Ekonomi Turk 2 blogunda yayinladim, uye olmayanlar Turkishtime'in Kasim sayisinda bu konuda yazacagim yaziyi okuyarak fikir edinebilirler. Endeks fonlarindan daha yuksek bir getiri elde etmenin bir yolu yatirimcilarin nabzini tutmaktir. Amerika'da yatirim fonlari kendi fonlarina olan para girisini veya cikisini kendi odalarina bildiriyorlar, odada calisanlar da tum yatirim fonlarindan gelen bilgileri haftalik olarak derleyip iki haftalik gecikme ile halka duyuruyor.

Yaptigim analizler borsaya para girisi oldugu donemlerde borsa endeksinin aylik ortalama %1.9 deger kazandigini, para cikisi oldugu donemlerde ise aylik ortalama %1.5 deger kaybettigini gosteriyor. Tabii ki elimizde gercek-zamanli para girisi ve cikisi verisi yok, veriler iki hafta gecikme ile geliyor. Buna ragmen gecmis ayin para girisi verilerini kullanarak her ay endeks fonlarinda ortalama %0.9 daha fazla getiri saglanabilecegini "Beat Index Funds by More Than 10% Per Year" baslikli bir yazida anlatiyorum. Konuyla ilgili korrelasyon verilerine ve grafiklere verdigim baglantidan ulasabilirsiniz. Endeks fonlarindan daha yuksek getiri saglamanin baska yollari da var, zamanla bunlari sizlerle paylasacagim.

Kaynak: Bu yazinin orijinal versiyonu insider trading veri sitesi olan Insider Monkey'de yayinlanmistir.

3 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

hala üyelik yapılabiliyor mu?

Editor dedi ki...

bugun ve yarin uye olursaniz olur.

syzer dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.