Amerika Hurriyet Gazetesinin Haberini Konusuyor

Ara ara Hurriyet gazetesinde "Amerika'da herkes Turkiye'yi konusuyor, cok iyi reklam yaptik" seklinde kulliyen yalan haberler yayinlanir. Turkiye Amerika'lilarin umurunda bile degildir, sorsaniz haritada dahi gosteremezler. Ancak Turkiye'de deprem olacak veya Tayyip Erdogan'in attan dusen goruntuleri yayinlanacak da Turkiye haber olacak. O yuzden bu tur haberlere pek itibar etmeyin derim.

Ana konumuza girmeden once yapmamiz gereken ikinci bir tespit de su. Her ne kadar Hurriyet Turkiye'nin en onde gelen gazetelerinden bir tanesi olsa da gazetecilik anlayisi cok gariptir. Surekli bir sekilde yabanci medyadan asirdigi haberleri Turkceye cevirerek kaynak gostermeden yayinlar. Bazen ayip olmasin diye kaynak gosterir.

Bugun belki de Turkiye tarihinde bir ilk gerceklesti ve Hurriyet gazetesinin gecen ay yaptigi bir ekonomi haberi Amerika'da gundemin tepesine oturdu. Abarttim biraz. New York'ta finans sektorunde en populer sitelerden ikisi bankalar ve hedge fonlar hakkinda dedikodu haberler yayinlayan Dealbreaker sitesi ile Business Insider siteleridir. Ben gecen ay Hurriyet gazetesinde meshur hedge fon yoneticisi Bill Ackman hakkinda "bogazda ciplak yuzdu" temali bir haber gormustum. Adam bunu aciklamasa belki Hurriyet adami haber bile yapmayacakti. Neyse bu haberin bir kismini ingilizceye cevirerek arasina da biraz Turkiye ekonomisinin ve borsasinin reklamini yaparak Insider Monkey bloguna Bill Ackman Swam Naked baslikli bir yazi yazdik. Bill Ackman Turkiye'de bilinmez ama Amerika'da takip edilen hedge fon yoneticilerinin basinda gelir. O yuzden de yazi hem Business Insider'in hem de Dealbreaker'in editorlerinin dikkatini cekti ve bu konu ile ilgili 3 tane haber yayinlandi. Iste haberlerin linkleri:

A horrible Google translation: Hurriyet calls Bill Ackman "New York's Naughty Boy"
Bill Ackman on Swimming Naked and Playing Tennis with Soros
Bill Ackman Big Fan of The Skinny Dipping

Ozellikle Dealbreaker sitesini New York'taki Goldman Sachs, JP Morgan gibi bankalarda calisanlar surekli takip ederler. Benim sayemde Hurriyet'in haberi Amerikalilara da ulasmis oldu. Bu sefer destekli bir sekilde "Amerika Hurriyet'i konusuyor" baslikli bir haber yapabilirler. Hurriyet'teki editorleri taniyaniniz varsa adamlara bir mesaj ativerin de haberleri olsun. Yoksa adamlarin dikkatini ancak "bogazda ciplak yuzdu", "kendini 5 erkek ve bir Japonla aldatan karisini satirla dogradi" turu haberler ceker. Neyse, Hurriyet'i ve haberi yazan Hulya Guler'i bu basarisindan dolayi kutluyor ve bir gun de Ekonomi Turk'un yazilarini okuyucularina duyurmasi temennisinde bulunuyorum. Kitabimizin ikinci baskisi yakinda piyasaya cikacak (mesaj yerine gitti mi bilmiyorum).

Not: Twitter'dan friendfeed'den facebook'tan su haberi duyurun da Hurriyet'in kulagina gitsin. Yoksa adamlara mail atsam da acip okumuyorlar. Financial Times'a ulasabiliyorum Hurriyet'e ulasamiyorum; tam bir muamma.

5 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Beğeniyoruz gerekli ortamlarda. insider monkey'de kaç kişi yazıyor. Sadece siz mi?

Editor dedi ki...

iki kisi yaziyoruz, sitemizin editoru Amerikali bir gazeteci.

cm dedi ki...

sizden başka kitaplarda bekleriz. böyle bir düşünceniz var mı?

Editor dedi ki...

Yok Caglar. 2-3 bin tane kitap satmak icin onca emek harcamaya degmiyor. Bir tane kitap cikardik, ikincisinin marjinal getirisi cok az.

cm dedi ki...

haklısınız,
Nüfusu 7 milyon civarında olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken; 75 milyonluk Türkiye’de 1.000 veya 2.000 olarak basılıyor. Gelişmiş kabul edilen ülkelerde kişi başına kitaba harcanan para, yılda ortalama 100 ABD doları iken, Türkiye’de 10 doların altındadır. Amerika’da 72 bin, Almanya’da 65 bin, İngiltere’de 48 bin, Fransa’da 39 bin, Brezilya’da 13 bin, Türkiye’de ise sadece 6 bin 31 çeşit kitap basılıyor. Japonya’da yılda basılan toplam kitap miktarı 4 milyar 200 milyon. Türkiye’de ise yalnızca 23 milyon. Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7, Türkiye’de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. Türkiye’de her 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında Türkiye, 86. sırada. Türkiye’de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965’e göre 14 kat arttı. Ama yüksek öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965’in de altında kalmış.
Bir ayının 15 günün tv karşısında geçiren bir milletiz. (günde 4 saat, bir çalışma günü 8 saat kabul edilirse).
Nereye güzel ülkem?