iktisatçılara Kitap Tavsiyeleri

Iktisatçılara kitap tavsiyeleri yazımızda öncelikle Ekonomi Türk blogu olarak çıkardığımız Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler kitabı hakkında bir okuyucumuzun yaptığı analizi sizlerle paylaşacağız. Bunun haricinde de daha önce sizlere okumanızı tavsiye ettiğimiz diğer kitaplara ait yazılara ait linkleri de vereceğiz.

oncelikle, tebrik ederim. blog felsefesini temsil eden kaliteli yazilari secip okuyucunun onune koyan; eldeki malzemenin oldukca verimli kullanildigi bir kitap olmus. burada kitabin bir handikabi, dayandigi blog yazilarinin bir kitap olusturmak icin yazilmamis olmasi. bunlari anlamli bir butun haline bir araya getirip baglamak oldukca zor olmali. kitabin genelinde bunu gayet iyi yapabildigini dusunuyorum. oyle saniyorum ki, ufak tefek seyler disinda, sifirdan bir kitap yazmadiktan sonra, daha iyisi olamazdi. birkac senelik birikimden, derli toplu ve kalici bir eser cikarmis olmak onemli bir is.

kitapta da siklikla tekrar ettigin gibi, turkiye'de insanlar ekonomiyi birkac tane makroekonomik meseleden ibaret goruyorlar. ne de olsa, medyadaki ekonomi yazarlari ve yorumculari sadece bu konularda yaziyor. ustelik memlekette dinazor nesli henuz tukenmemis oldugu icin, bu dar alanda bile cok sayida yalan yanlis seyle karsilasiyoruz. ekonomi turk yazarlari gecmis senelerde bu bol malzemeyi oldukca iyi degerlendirdiler. sanirim blogun en ilgi ceken yazilari da bunlardi. dolayisiyla, sinirlari dar ve belirgin bir alanda yazilmis, cok sayida kaliteli yazi arasindan secilmis yazilardan olusan ilk bolum, kitabin en saglam bolumu. bu bolumde baglantilar ve ek yazilar da, konunun altbasliklar halinde siniflandirilmasi da, ilgili iktisadi kavramlarin ve prensiplerin kutucuklar icinde aktarilmasi da bence basarili.

yalniz sunu soyleyeyim, kitabin bu bolumu gayet ust duzeyde. elbette blogun ve de kitabin tum esprisi, cok teknik bilgilere ve soyut teorilere falan girmeden, guncel ornekler uzerinden okuyucuyu aydinlatmak. ayrica yazilarin uslubu da insanin icini baymiyor kesinlikle. ancak bunlar bile okuyucunun isini cok kolaylastirmiyor. bir okurun kitabin birinci bolumun tumunu okumasi ve hakkiyla anlamasi icin, oncelikle konulara ilgisinin olmasi, sonra da en azindan lisans duzeyinde iyi bir ekonomi egitimi almis olmasi bence sart. bu ilgili bir iktisat ogrencisi icin cok guzel bir sey, ama ortalama okuyucu icin kayaya carpmis etkisi yapabilir. bugune kadar blogu takip eden insanlar, kose yazilarinda cokca hurafe oldugunu ogrenip kose yazarlarina catan yazilarla eglendiler. ama insanin onlarin neden hurafe oldugunu anlamasi, hem ilgi hem de belli bir altyapi gerektirir. bunun da cok genis bir kitlede olmamasi dogal. o yuzden, su anda kitabin satislari ne duzeyde bilmiyorum ama, su duzeyde bir kitap cok satmasa bile bu senin hevesini kirmamali.

kitabin kalani ise daha farkli. yazilar, temel duzeyde mikroiktisat bilgisiyle rahatlikla anlasilabilir. hatta, cogu yazi icin ona bile gerek yok. insanin azicik kafasinin calismasi kafi. ustelik okumasi gayet de eglenceli. hatta ilk basta, keske mikro yazilarla baslasaymis, daha hafif bir baslangic olurmus bile dedim. ancak sonra gordum ki, bu yazilar ortaya karisik tarzinda. cok genis bir alanin icinden ayri ayri yazilar olduklari icin, bir butunluk arz etmiyorlar. o yuzden one gecmeleri cok uygun degil. belki ikinci bolumu, ucuncuyle yer degistirmeyi dusunebilirsin. ucuncu bolum, kisa ama daha toplu ve birinci bolumle iliskili duruyor.

Kitabimizi alabileceginiz noktalar buradadir. Ote taraftan Amerika’da ve Kanada’da Yaşayanlar da kitabimizin imzali bir kopyasini $15'a linki tiklayarak satin alabilirler.

Diğer kitap tavsiyeleri ise şunlar:
Kitap Tavsiyesi: Fooling Some of the People...
Kitap Tavsiyesi: Levitt ve Freakonomics
Davranışsal Iktisat Kitabı

0 Yorum Var.: