Eurobond, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, vadesi 30 yıla kadar ulaşan borçlanma aracıdır. Tanım olarak hazine bonosu ve devlet tahvilleri ile benzerdir, ancak iç borçlanmaya yönelik olan bu kâğıtlar Devlet iç borçlanma senedi olarak tanımlanmakta iken Eurobondlar dış borçlanma statüsündedir. (Bkz. Wikipedia)
Eurobond’lar (USD cinsli olanlar) ilk ihraç edildikleri sırada referans olarak dünyada en sağlam olarak gösterilen Amerikan hazine bonolarını kendilerine esas alırlar. İhraç sırasında yerli ve yabancı yatırımcılar bu referans bonoları kendilerine baz alarak Türkiye (Türk bonosunun) riskini ölçmeye çalışırlar. Euro cinsinden çıkan Türk tahvilleri de Alman hazine bonosuna göre değerlendirilerek ifade edilir.
Her bir ülkenin Eurobond getirileri ülkeden ülkeye veya kurumdan kuruma göre değişir. Mesela Türk Eurobondları % 7.50 getiri (faiz) sağlarken daha riskli görülen bir ülkenin Eurobondları daha fazla (% 9) getiri faiz sağlayabilir. (Bkz. Akbank)
Eurobond yatırımcıları için % 0 stopaj uygulanması, değişik vade seçenekleri sunulması, özellikle uzun vadeli Eurobondlarda faiz miktarının yüksek oluşu yönünden avantaj sunmaktadır. Uzun vadeli Eurobondlarda yüksek fiyat dalgalanmaları ise yatırımcılar için risk unsuru oluşturmaktadır.
Türkiyede 15 ay vadeli USD cinsinden Eurobondda yıllık getiri 1,79% iken 30 yıl vadeli USD cinsinden Eurobondda yıllık getiri 6,80%’dir. Avro cinsinden Eurobondlarda ise 9 yıl vadeli Eurobondda yıllık getiri 5,73%’dür(Bkz. İşyatırım). Günümüzde Türk bankalarında döviz cinsinden vadeli mevduat hesaplarında uygulanan faiz oranının yaklaşık 1,50%-2,00% arasında değiştiğini düşünürsek Eurobondlar faiz yönünden uzun vadede yüksek getiri sunmaktadır.
Eurobondlar vadesini bekleyen yatırımcılar için satınalım sırasında öngörülen getiriyi sunarlar; fakat vadesi dolana kadarki sürede fiyatları faiz oranlarındaki değişim nedeniyle oynaktır. Eurobondlar 2. el piyasasında vadeleri uzadıkca kısa dönemdeki aşağı ve yukarı yönlü hareketlere daha da açık hale gelirler. Örnek vermek gerekirse 30 yıllık Eurobondu 8% faiz getirisi sunduğu zamanda 1000 USD ödeyerek aldık diyelim. Eğer 1 ay sonra bu faiz oranı 8%’den 12%’ye yükselirse Eurobond fiyatı 1000 USD’den 739 USD ye düşecektir. Aynı şekilde eğer faiz oranı 8%’den 4%’e düşerse, 1000 USD’ye aldığımız Eurobondun fiyatı 1545 USD’ye yükselecektir. Uzun vadeli Eurobond almamız durumunda yukarı yönlü de aşağı yönlü de fiyat değişimi yaşama ihtimalimiz gayet yüksektir, fakat uzun vadede döviz cinsinden en yüksek getiriyi Eurobondla kazanmamız mümkündür. Eğer uzun vadeli döviz cinsinden yatırım yapmak istiyorsak (10 yıl, 20 yıl gibi vadelerle) kademeli olarak 30 yıl vadeli Eurobonda yatırım yapabiliriz. Tek seferde alım yapmak faiz değişimlerine karşı bizi daha hassas hale getirecektir. Bu nedenle alım süresini 3-5 yıl gibi oldukca uzun bir süreye yayarak kendimize emeklilik dönemimiz için bir Eurobond portföyü oluşturabiliriz. Şu anda İşbank, Akbank, Garanti gibi bankaların internet şubelerinden Eurobond almak mümkündür.
Eurobond nedir? hakkında daha detaylı bilgiye ingilizce bu, bu kaynaklardan, Türkçe ise Akbank, İşbank, Garanti Bankası, Citybank adreslerinden ulaşabilirsiniz.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder