Problogger sitesine gore bu konuda bir konsensus olmamasına ragmen sıklıkla kullanılan standard CPM (Cost Per Mille). Mille 1,000 anlamına gelen latince bir kelime. Cost Per Mille, her 1,000 sayfa goruntulemesi basına maliyet anlamına geliyor.
İnternette reklam soz konusu oldugunda toplam degerler konusmanın bir anlami yok, CPM gibi degerlerle konusmak daha anlamlı. Ornek olarak reklam almaya calisan A ve B blogları varsayalim. A blogu sol sutunda yayınlanan 250x250 reklam icin ayda 50 lira, digeri ayda 100 lira istiyor olsun. Reklam veren icin ilk blog daha ucuzdur diyebilir miyiz? Diyemeyiz zira sayfa goruntulemesini de hesaba katmamiz lazim. A blogunun ayda 10,000 kere, B blogunun ayda 50,000 kere goruntulendigini varsayalim. Bu durumda A blogunun CPM'i 5, B blogunun ki ise 2dir. Yani B, A'ya gore daha cazip bir fiyatla reklam almaktadir.
Problogger sitesine gore dunyaca unlu bloglarin sayfa sol sutundaki 125x125 reklamlar icin istedikleri CPM degeri 1.50 USD civarinda. Ornegin unlu TechCrunch sitesi CPM olarak 1.53 USD talep ediyormus.
CPM reklam fiyatlandirmada mutlak degerlere gore daha iyi bir olcut. Birincisi reklam vereninizi mutlak degerlere alistirirsaniz ilerde sayfa goruntulemeniz arttikca reklam verenden istediginiz parayi arttirmakta zorlanabilirsiniz. Ama reklam alanlarinizi basindan CPM ile fiyatlandirirsaniz istediginiz/kazandiginiz para sayfa goruntulemenizle beraber artacaktir.
Ikincisi, reklam verenler profesyonel reklamcilar, dunya piyasasini, fiyatlari bilen insanlar. Boyle genel bir standard kullanarak olusturdugunuz fiyatlandirmanizi bu kisilere daha destekli satarsiniz, absurb (cok yuksek veya cok dusuk) rakamlar istememis olursunuz. Ornegin yukaridaki A blogunun fiyati bilmeyene anormal gelmiyor ama CPM degerini dusununce aslinda A blogu dunya ortalamasinin cok ustunde bir fiyat istiyor.
Diyelim ki sizin blogunuzun beklenen aylik goruntulenme orani 50,000. Bu durumda sol sutuna koyacaginiz 125x125 reklamdan 50 x 1.5 USD yani 75 USD talep edebilirsiniz. Reklam tepede ve buyukse fiyati arttirip, reklam asagida ise fiyati azaltabilirsiniz. CPM tamamen sizin reklam bulabilme potansiyelinize bagli.
Peki reklam alacak kadar buyuyup buyumediginizi nasil anlarsiniz? Yine Problogger sitesine gore oldukca niche bir konuda yaziyorsaniz (ornegin bireysel finans) ve ayda 15,000 sayfa goruntulemesi veya fazlasini cekiyorsaniz yavas yavas reklam bakinmaya baslayabilirsiniz. Ama genel bir alanda yaziyorsaniz (ornegin Turkiye ekonomisi) ayda 60,000 sayfa goruntulemesi iyi bir esik.
Tabii ki CPM, minimum sayfa goruntuleme falan deyince akla daha fazla nasil kullanici cekerim sorusu geliyor. Bu konu ile alakali yazilara su linklerden ulasabilirsiniz:
Arama Motoru (Google) Optimizasyonu
Google Aramalarında ilk Sırada veya Sayfada Çıkacak Yazı Nasıl Yazılır?
Bu yazi Ekonomi Turk sitesinde yayinlanmistir.
5 Yorum Var.:
Esasında bloglar bu konuda biraz bilgisiz. Kim ne tutturursa ona gidiyor. Zira geneli google adsense kullanıyor ki google adsense esasında eskisine göre çok çok az veriliyormuş. Virgül reklamcılık iyi para veriyor deniliyor.
Amerika'da yaşayan arkadaşlar bilir orada bazı firmalar bunlar için firmalar kurulmuş ve ben reklam ücretlerini görünce hayret ediyorum.
Burada da yani Türkiye'de bloglama diye bir grup çıktı, iyi niyetli olarak yola çıktılar ama bir şey çıkmadı sadece bir reklam veren oldu. Geçenlerde bloggerv.com çıktı ondan da bir şey çıkmadı şimdi Fatih isimli arkadaşın yapmış olduğu http://www.speciad.com sitesi var. Umarım başarılı olur. Fatihi cidden gayretli ve iyi niyetli bir insan olarak biliyorum.
http://web.blogads.com/advertise/liberal_blog_advertising_network
adreste ise yurtdışında yer alan blogların reklam ücretleri var.
Reklam verecek firmaların reklam için bir blogda bakması gereken temel ihtiyaç reklam ile blogun uyumlu olması.
İkinci aşamada sitenin sayfa görüntüleme sayısı,
Alexa değeri de bakılıp sitenin hiti kontrol edilebilir.
Ayrıca google yeni bir uygulama çıkarttı. Adı da adplanner.
Misal ekonomiturk'e bakalım.
https://www.google.com/adplanner/planning/site_profile#siteDetails?identifier=http://ekonomiturk.blogspot.com&lp=true
Unique visitors (estimated cookies)
17 K
Unique visitors (users)
8.5 K
Reach
0.0%
Page views
170 K
Total visits
36 K
Avg visits per visitor
4.2
Avg time on site
10:50
Avg time on site çok yüksek.. Maşallah :=)
Bu arada blogdan reklamdan para kazanan bu ülkede bir tek wolkanca.com olduğunu düşünüyorum. Gerisi hikaye gibi..
Bu arada ekonomix bu derindusunce.org reklamından kaç para almış. Belki biz de veririz. Üç beş lira ise?
Kadir reklam ucretleri ustte menude link olarak var, sol sutunun ucretine ordan bakabilirsin.
Kadirin sorusu önemli. derin düşünce kamuoyu vicdanında sabıkalı belli bir oluşuma hizmet eden radikal bir site.ekonomitürk gibi bir site, parayı bastırsa terör örgütüne hizmet eden sitelerin de reklamını alır mı?
Ben çağatay gibi düşünmüyorum. Derindusunce.org severek takip ettiğim. Benim de bir kaç yazımın yayımlandığı hoş bir site.
Yorum Gönder