Bye Bye Kriz



Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

11 Yorum Var.:

rourkie dedi ki...

Kapasite kullanımı ve Sanayi üretimi serilerinin grafiğini çizerseniz ekim ayı verilerinde çok değişik bir gelişme olduğunu görürsünüz (ya da zaten gördünüz). Sanayi üretimi coşarken kapasite kullanımı gerilemiş, bu bana çok ilginç geldi, önceki dönemlerde böyle bi trend yok. Sadece tek veriye bakarak bişey söylemek de doğru değil, ama bu sanayi üretiminden hafif şüpheliyim :)

Saygılar,

Blog Sahibi dedi ki...

rdynk,

Ne diyorsun yani simdi, borsa 34 bine dusmeyecek mi diyorsun :)

rdynk dedi ki...

Ahmet,

hafif şekilde şüpheli olmak bir iktisatçıların kanında var :)

Ekonomix,

evet düşmeyecek :) ama sanırım bu durum bizim balon tartışmasına da yansıdı. borsa balon olarak nitelendirilebilecek bir büyüme oranına erişmeden sue kriz öncesine döndü. Asıl mesele bundan sonrası. bu arada dpt kapatılmış, bu piyasaları güzel bi sallar, borsa once bi miktar geriler, yılbaşından sonra da ver elini tekrardan yukselme trendi.

SEİL dedi ki...

Sevgili Rdnyk

Sizler için borsaların yükselmesi balon tüketici için mesela borsaların yükselmesi pozitif 2008 Ağustos ayından 2009 Kasım ayına kadar Hem Türkiye Hem ABD açıklanan tüketici güven endekslerine bir bakarsan borsaların negatif olduğu aylarda tüketici güven endeksi düşük borsanın cıktığı aylarda yükselmiş dua et balon daha cok şişsinki tüketicinin güveni gelsin tüketici güveni gelsinki harcamalar artsın harcamalar artsınki ekonomiler yeni resesyonlar görmesin

Ekonomistlerin en başarısız oldukları konuların başında gelecek tahminleri ve bu yüzden borsada başarılı olmuş bir ekonomist göremezsin.

Psikoloji bilimi veya sosyoloji bilimiyle ugraşan insanlar borsada çok başarılı olmuştur.

Ben senin aksine borsaların DTP kararına hiçbir şekilde negatif bir yansıma olmayacağını iddia ediyorum.

Bugünkü borsa hareketlerine bakıyorsan bugün borsanın eksi kapatmasını DPT kararı olduğuna inanacak kadar saf bir ekonomist değilsindir. Yoksa ben senin yerinde olsam ekonomiye dair yazıları yazar ama asla borsa yorumu yapmazdım.

DPT ile ilgili hangi karar alınırsa alınsın piyasaalrın tınlamayacağını 3 maddede çıkarırsın

1)Piyasanın bu kararı tınmayacağını bugünkü işlem hacminden anlarsın.

2)Piyasa bugün Piyasanın en güçlü kağıdı olan Garanti Bankasındaki para girişine bakarak anlarsın

3)Sevgili Rdynk bazen hiçbirşey yapmayarakda bazı düşünceleri yatırımcılara sorgulatabilirsin.

Bugün piyasa aktif işlem miktarını kısarak alımlarını pasif kademelerde yaptı. Kademeler o kadar hem alım hem satım kademesinde boştuki normal bir zamanda endeks 30 hisselerinde 250 bin lotluk işlemlerin bile kademe kaldırtmadığı anlarda bugün 10 bin lotlarla bile kademeler kalktı ve indi.

Unutma piyasa yatırımcıların görmek istediklerini gösterir. Kafasında mesela senin gibi bu DPT Kararını çok büyüten insanlara mesela borsa yükselterek yüksekten sattırmak yerine düşürerek hisselerini düşük kademelerden almayı yegler

Soru :
Ülkeyi yöneten icracı bir partinin Akp hükümetinin kapatılma davasında bile borsa % 25 geriledi İcra makamı olmayan hatta ana muhalefet partisi bile olmayan bir partinin borsayı ve piyasayı negatife düşerecek etki yapacağını hangi tez ve savlara göre söylüyorsun bilmek isterim.

SEİL dedi ki...

Sevgili Rdynk

İyi bir Analiz konusu olabilir İktidar partisi yerine normal bir parti kapatıldığında borsaların seyrine bakabilirsin mesela Faizlet partisi 2001 yılında Hadep 2003 yılında kapatılmıştı o kapatılma kararı sonrası borsalar nasıl hareket etti .

İşte 2001 ve 2003 yılları 2001 ekonomi krizi 2003 yılında bir tezkere krizide vardı.

Bak güzel bir analizde şu bulguya rastladık. Dünyada ve Türkiyede büyük olaylar oldugu dönemeclerde parti kapatılmış.

Sonucta 2009 yılına geldiğimizde parti kapatıldı ve yine bir ekonomik kriz döneminde

SEİL dedi ki...

Bugünlerde aşırma ve hırsızlık olayları artık insnaların ceplerinden insanların beyinsel düşüncelerine yansıyan emeklerini ve fikir,düşüncelerinin çalınma noktasına hızla sürüklenmekte son günlerde blog'da topyekün bu hırsız ve ahlaksızlara karşı mücadele ediliyor.

Borsaları ve piyasaları unuttuk gibi Fethullah Gülen Cemaatine yakın bir kuruluş olan Koza grubu son günlerde Basın sektöründe güclü konuma gelecek stratejileri degerlendireceğiz diye 15 gün önce bir acıklama yaptı . Dogan Grubu ile ilgili bu açıklama bir taraftan hükümetin desteklediği bir grubla hükümetin sildiği bir grubun anlaşması şeklinde olabilir.

Koza ve dogan grubu hisselerinde hareketlenmeyi iyi takip etmek lazım diye düşünüyorum.

rdynk dedi ki...

Soru :
Ülkeyi yöneten icracı bir partinin Akp hükümetinin kapatılma davasında bile borsa % 25 geriledi İcra makamı olmayan hatta ana muhalefet partisi bile olmayan bir partinin borsayı ve piyasayı negatife düşerecek etki yapacağını hangi tez ve savlara göre söylüyorsun bilmek isterim.

el-cevap: ben bir yabancı olsam, TRde dtp kapatılmıs olsa, paramı bu seviyelerde iken borsadan cekerim onun icin soyluyorum.

SEİL dedi ki...

Haklısın bu ülkede mesela en büyük patronlar klubü üyesi olan Tüsiad'ın yönetim kurulu icra başkanıda aynı savda birde mesajı var görende imf'nin 35 milyar 40 milyar dolar bedava verildi . Türkiye bu parayı elinin tersiyle itti zanneder. Nasıl bu para görmezden geliyor. DTP kapatılması sokakları ateşler diyor. Çünkü geçmişte bunlar yaşandı

Şimdi ihracat rakamları açıklanıyor birde ihracat rakamların alt kategorileri var ülkeler bazında gelişmelere bakmanı rica ederim. Avrupa-Amerika pazarı dışında yeni açılan pazarlarda Tüsiad üyesi işadamlarına ait şirketlerin ihracat rakamlarına bakmanı istiyorum. Hiçbiri yeni pazarlarda değil hem alışılmışın dışına çıkmamakta inat ediyorlar.

Bu anlayış nereye kadar gider sorgulamak gerekir. Bence Türkiye analizlerinde sermayenin el değiştirme hızını görürsen yeni sermaye gücü nereye gidiyor anlaşılır.

SEİL dedi ki...

DTP Başkanı Ahmet Türk'ü açıklamalarını izlediyseniz. Ahmet Türk demokrasi açılımı denilen açılımdan rahatsız olanları bir taraf olarak görmekte Siyasetin içindeki partilerden CHP ve Mhp bunların uzantısı olduklarını ima ediyor. Bu yüzden AKP zora sokacak sinei millete dönme kararı yerine yeni bir parti kurarak Uras'ın desteğiyle mecliste devam edecekler.

Çünkü şu anda sinei millete dönmekle CHP ve Mhp yönelik fayda saglayacağını aklı selim olduğunda düşünecek ve karar verecek ben Ahmet Türk'ün açıklamalarından ve psikolojisinden bunu anladım.

Kapatma davasıda aceleye getirilmiş normalde Kapatma davasında DTP içinmdeki en sivri insanlar hala siyasetin ve meclisin içinde olması bir taraf için herşey Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik

Ya sizler?

SEİL dedi ki...

DPT ne ilginc tabanları mecliste kalmalarını istedikleri için istifa etmeyeceklermiş.

Zaten istifa edeceklerine inananlar şaşıyorum Ahmet Türk'ün ilk açıklamasında ben psikolojisine bakarak istifa etmeyeceğini görmüştüm.

Göremeyenlere şunları tavsiye ediyorum.

Barış ,Özgürlük ,Kardeşlik,Taban,Hürriyet, Milliyet gibi her cümlesinde edebi güzel kelime kullananlara ılımlı gözle değil her zaman mesafeli yaklaşınız.

Irak halkı bunu gec anladı ama olsun Bush Sizlere özgürlük getiriyorum demişti.
Nerede Liberalizm,Komunizm,Demokrasi ve Cumhuriyet gibi sözcükleri duysam tüylerim urperir.
5 adım öteye kacarım.

Sevgili Ekonomist son yazısında Liberalizm ilgili bir sempozyum duyurusu yapmış.

Sempozyuma katılmak ve ilgilenenler bence bir kez daha düşünsün

Rıza dedi ki...

@SEİL

Gerçekten de samimiyetsizce özgürlükten bahsedenlerden, hamasi nutuklarında bin yıllık kardeşliklerden bahsedip, sonra yangına körükle gidenlerden imtina etmek gerekir. Yalnız söylediklerine bir ekleme yapmak istiyorum: "Mevz-u bahis vatansa, gerisi teferruattır" deyip, o meşum Eylül ayında İstanbul'un üstüne musallat olanlar, 1 Mayıs'ta işçilerin üstüne ateş açanlar, Abdi İpekçi'yi vuranlar, Rahip Santoro'yu öldürenler, Cumhuriyet gazetesine bomba atanlar, Hrant Dink'i katledenler; yani "devlet için kurşun atan ve kurşun yiyen şerefli"ler için ne demek gerekir?