Bir Yolsuzluk Haberi

Bugünkü New York Times'da ilginç bir yolsuzluk hikayesine rastladım. IKEA Rusya'da mağaza açacağı vakit, elektrik şirketi yetkilileri IKEA'dan yüklüce rüşvet istemiş ve elektriği bağlamamakla tehdit etmişler. IKEA yetkilileri ise çok güçlü jeneratörler kiralayarak kendi yaratıcı çözümlerini geliştirmişler. Daha sonraki mağazaları açacakları zaman da aynı çözüme başvurmuşlar ama bir de bakmışlar ki bu iş için görevlendirdikleri adam jeneratör kiraladığı şirketle anlaşmış, piyasa fiyatlarının çok üstünde işi bağlamış ve karşılığında da rüşvet alıyor!

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Her medeni firmanın yapacağı şekilde jeneratör firması ile sözleşmeyi feshedip, bu durumu mahkemeye taşımışlar ama tabii mahkeme de Rusya'da olunca fazla ilerleyememişler. Jeneratör firması sözleşme iptali nedeniyle tazminat talep etmiş, mahkemenin biri de esas konunun çözülmesini beklemeden bunu onaylamış ve IKEA'nın Rusya Citibank'taki parasından doğrudan firmaya ödeme emri vermiş. Buna aklım ermedi, herhalde kanunları oldukça farklı. Şimdi IKEA tüm yatırımı durdurmuş ve feci şekilde zararda beklemedeymiş. Rusya gibi bir pazardan çıkmaları da pek sözkonusu değil. Hikayenin tamamını okumak isterseniz buradan buyrun.

Uluslararası firmalar Rusya gibi bizimki gibi memleketlerde faaliyete geçmeye kalkıştıklarında herhalde her gün küfrediyorlardır. Bizde Rusya'daki boyutta yolsuzluk yoktur diye ummak istiyorum ama bizdeki bürokrasi adamı zaten fıtık eder.

0 Yorum Var.: