Tutumluluk ve Tasarruf - 5. Bölüm

a. ACİL DURUM FONU

Gerçek acil durumlar için 1000-1500 TL civarı bir paranın bir kenarda tutulmasının sayısız yararları vardır. Borç ödemeye başlamadan evvel bu parayı kenara koymak gerekir. Zira borç öderken başınıza gelebilecek acil durumlar daha derin borca batmanıza sebep olabilirler. Bunun psikolojik etkileri bile sizi doğru yolunuzdan çıkartmaya yetebilir. Pekiyi gerçek acil durum nedir? Ne değildir? Söyleyelim: Yeni bir cep telefonu, vitrinde gördüğünüz ve kendilerini almanız için adeta size yalvaran ayakkabılar ya da iş arkadaşınızın sizi de gitmeye ikna ettiği bir tatil… Bu ve benzerleri gerçek acil durumlar değildirler. Ani bir sağlık sorunu, bozulan bir buzdolabı (klima değil), geçiminizi sağlamak için mutlaka gereksinim duyduğunuz otomobilin bozulması gibi şeyler gerçek acil durumlardır

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

b. HÖDÖ PARASI 3-6-12 AY

Kolay olmadığını biliyorum ama herkesin özellikle de henüz aile sorumluluğu üstlenmemiş genç arkadaşların ne yapıp edip, kenara "HÖDÖ Parası" koymalarını tavsiye ediyorum. Bu “HÖDÖ Parası” sözünün patenti bana aittir. Yıllar evvel istemediğim bir işte çalışmak zorunda kaldığım zaman kendime şu sözü verdim: “En az bir yıllık geçinme paramı biriktireceğim ve buna hiçbir koşulda dokunmayacağım. Böylece asla bir daha istemediğim bir işte çalışmak zorunda kalmayacağım”. Bu sözümü sadece bir kez o da ev alırken bozdum ama sonra her zaman yerine getirdim. Benim için HÖDÖ Parası bir yıllık geçinme parasıdır zira, seçici olmak ve uygun bir iş bulmak benim tecrübe seviyemde rahat rahat bir yıl ve hatta daha fazla sürebilir. Daha genç olsaydım ve uzman seviyesinde çalışıyor olsaydım 6 ay da yeterli olabilirdi.

c. İLERİYE DÖNÜK PARA BİRİKTİRME

“Güzelim niye ileri dönük para biriktireceğiz? Aslan gibi devlet baba bize emekli maaşı ödemeyecek mi?” diyenler için gerçekten üzgünüm. Müflis SGK’nın bundan 10-20-30 yıl sonra ne durumda olacağını kim bilebilir? Ama geçmişten bu yana işler SGK açısından hep kötüye gitti. Emekli ücretlerinin alım gücü düştü. Nedeni basit: 15-20 sene çalışmış adamı emekli edip, 40 sene beslemeye kalkarsan olacağı budur. Üstelik de hep gurur duyduğumuz genç işgücümüz, ileride emekliler ordusu olacak. Eğer Cumhuriyet kurulduğundan beri emeklilik yaşı 60 olsaydı, bugün bu sorunları konuşmuyor olacaktık ama baba politikacıların popülist yaklaşımları sayesinde bugün bu noktadayız. İleride devletin ödeyip ödeyemeyeceği belli olmayan parayı destekleyecek alternatif gelirinizin olması gerek. İleriye dönük olarak para biriktirmek bu nedenle fevkalade gerekli.

İyi de ileriye dönük para biriktirirken ne yapacağız? Bu da bir sonraki sefere...

Ilgili Yazi: Tutumluluk ile ilgili atasozleri

2 Yorum Var.:

Alper Mizrak dedi ki...

Sayin TPol,

Hodo parasi fikrinizi gercekten cok begendim ...

Yanliz, bence hodo parasi ve sizin bahsettiginiz acil durum fonu birlestirilmeli.

Sadece sevmediginiz bir iste calismak durumu degil ama bir ekonomik kriz ortaminda bir yil boyunca calisacak bir is bile bulamama durumu bile yeterince acil durumdur.

Suze Orman, Clark Howard gibi finans gurulari da hic bir gelir olmadan 8-12 ay zaruri ihtiyaclarinizi karsilayabileceginiz parayi acil durum fonu olarak tanimliyorlar.

Hodo parasi anlatiminiz cok daha fazla dikkat cekici...

Saygilar,
Alper

Hüseyin MEÇO dedi ki...

t pol hn,
şimdiye kadar acil durum parasını kenarda tutup saklayanlara helal olsun.ötv kdv indirimlerine kanıp harcayanlar ilerki günlerde dilerim pişman olmazlar.
gelirlerimizin düşmesi ve diğer bazı gelirlerimizin kaybolması ile kriz her insanın kapısını çalacaktır.
kimilerinin taşınmazlarının değerlerinin düşmesi ile ve ödeme kalemlerinin sabit kalması sonucu...
mevcut kriz kaymaklı ekmek kadayıfı gibi olacak.
illaki tadacağız.
ne kadar gelir o kadar yaşam.lami cimi yok.
saygılarımla.