Tutumluluk ve Tasarruf 101 - 4. Bölüm

GELİR-GİDER DENGENİZ

i. Geliriniz Giderinizden Az

Eğer geliriniz giderinizden azsa başınız dertte ve de borcunuz var demektir. Gereksiz olduğunu düşündüğünüz şeyleri elimine ettiğiniz halde giderler fazlaysa, bazı gerekli şeylerden de fedakarlık etmenizi, gelirinizi artırmaya çalışmanızı öneririm. Borçlarınızı ödeyinceye kadar ikinci bir işte çalışmanız, eşiniz çalışmıyorsa onun da çalışmaya başlaması, her türlü tatil, eğlence giderlerinin tamamen elimine edilmesi, dışarıda yenen yemeklerin tamamen kesilmesi yani tam anlamıyla bir kemer sıkma politikası uygulanmaya başlanması gerekecektir. Borç ödemelerini de bütçenize bir gider olarak kaydedin ve sıkı sıkıya bütçenize uymaya çalışın.
Dave Ramsey borç ödemeye başlamadan evvel küçük bir acil durum fonu oluşturulmasını öneriyor. Bu bana göre de mantıklı bir davranış. Borçlarınızı konsolide edip, sahip olduğunuz bir şeyi satarak ödeyebiliyorsanız, bunu yapmanızı öneririm. Borçtan kurtulmak birinci öncelik olmalı. Kredi kartlarınızı bir ödeme aracı değil de bir borçlanma aracı olarak kullanıyorsanız hemen vazgeçin. (Hükümet her ne kadar ilave tedbirler getirip borç ödememeyi teşvik edip duruyorsa da bu doğru bir yol değil. Bankalar da budala olmadığına göre bundan sonra kredi kartı vereceği müşterilere daha fazla dikkat etmeye başlayacaktır. Amerika’da bankalar müşterilerin kredi limitlerini düşürmeye ve kartları iptal etmeye başladılar bile.)

Elden aldığınız borçlar da aile ve dostluK ilişkilerinizi sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle borçlardan yani modern kölelikten bir an evvel kurtulmalısınız. Bu cep telefonunuzdan, otomobilinizden veya uç durumlarda evinizden vazgeçmeniz demek olabilir ama gün gün daha derin borca batmaktansa, radikal çözümler bulmak ve uygulamak sizi özgür kılabilir. Tabii ki herkes için uygun bir reçete yok. Borcun miktarı, kişinin yaşı, sağlığı, geliri vs. gibi durumlar farklı çözümler gerektirir. Tek bir doğru var o da borçla uzun süre devam edemeyeceğiniz gerçeğidir. Borçsuz yaşamın tadını aldığınızda bundan vazgeçemeyeceksiniz.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

(Tek kabul edilebilir borç ev almak için kullandığınız kredi olabilir ama ev alırken de en mütevazi evi almaya bakın ve bankanın kabul ettiği minimum peşinattan fazlasını yatırmayı hedefleyin. Daha sonra para biriktirip, daha iyi bir ev alabilirsiniz. Elinde 250,000 USD nakitle Istanbul’da beğendiği bir ev bulamayan bir arkadaşım var. Beğendiği evler 350,000-400,000 USD civarında ve bankadan kredi almayı düşünüyor. Bunu asla yapmayın. Atalarımız “Ayağını yorganına göre uzat” derken boş konuşmamışlar ama “borç yiğidin kamçısıdır” diyeni bir yakalarsam çok fena yapacağım!)

Unutmayın borcunuz varsa, asla özgür birisi değilsinizdir.

ii. Geliriniz Giderinize Eşit

Gelirinizin giderinize eşit olma durumu maaştan maaşa yaşadığınızın ve tasarruf edemediğinizin bir göstergesidir. Demek ki gereksiz olmadığını düşündüğünüz harcamalarınıza dikkatle bakmalısınız. Bunları azaltıp, her ay belli bir miktar parayı (ilk başta ne kadar küçük olursa olsun) tasarrufa ayırmayı öğrenmeniz gerekecek.

iii. Geliriniz Giderinizden Fazla

Bilin ki bir azınlığı temsil ediyorsunuz. Tasarruf edecek paranız kalıyor. Ya çok iyi bütçe yönetimi yapan tutumlu birisiniz ya da oldukça iyi para kazanan birisiniz. Nasıl biri olursanız olun işte size bir ipucu: Eğer geliriniz giderinizden fazlaysa, tasarruf etmeyi planladığınız parayı da bütçenize bir gider gibi kaydedin. Böylece ay sonunda artanı değil, mantıklı bir gelir gider incelemesi sonrası planladığınız rakamı biriktirmeniz kolaylaşır. Yine de ayın sonunda artan paranız varsa, ne mutlu size!

Ilgili Yazi: Tutumluluk ile ilgili atasozleri

1 Yorum Var.:

netci dedi ki...

Tasarruf etmeyi planladığınız parayı da gider olarak gösterin fikri çok hoşuma gitti.Teşekkürler...