Madem ki tekelim; öpmeden geçmeyeyim.

Gün geçmiyor ki ülkemizde bir saçmalığa daha imza atılmasın. Bu sefer ki saçmalığı yapan kurumumuz(!) Türk Telekom. Türk Telekom yıllarca internet sağlayıcısı olarak tek başına ülkemizde hizmet verdi, iyi ya da kötü olarak. Bundan dolayı da elde ettiği büyük bir tekel gücü var. Buraya kadar herşey normal diyelim. Zira o dönemlerde daha özelleşmemişti ve doğal tekel konumundaydı. Fakat özelleştikten sonra piyasaya başka başka telefon hizmeti sağlayan firmalar da girdi. İşte zaten hikayemizin traji komik kısmı burdan sonra başlıyor.

Normalde piyasaya giren firmaların kendi alt yapılarını kendileri hazırlamaları gerekiyor. Fakat bunların yapımında maliyetler çok arttığı için firmalarımız kolay yolu seçtiler. Alt yapıyı Türk Telekomdan sağlıyorlar ve ona belirli bir kira ödüyorlar. Dolayısıyla onların sunduğu internet hizmeti Türk Telekom'un sağladığından ne fiyat olarak ne de kalite olarak farklı olmuyor. Piyasa görünüşü itibariyle oligapol gibi olsa da fiilen monopol piyasası olarak kalıyor. Dolayısıyla insanlar Türk Telekom'dan başka bir sağlayıcı kullanmayı tercih etmiyorlar.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Gelelim Türk Telekom' un yeni uygulayacağı tarifelere. Yeni tarifeler artık 8 mb/sn olacak ve 4 gb kotalı, 8 gb kotalı ve kotasız. Fakat bu kotasız dediğimiz tarife aslında kotalı. Anlamadınız mı? Peki o zaman şöyle açıklayayım. Türk Telekom adil kullanım adı altında yeni bir uygulamaya geçmiş. Bu uygulamaya göre siz 8 mb/sn 'lik tarifeyi kotasız olarak seçerseniz, ve şartlarda mümkün olur siz sürekli bu hızda kullanabilirseniz, aylık 15 gb dosya transfer etmenize izin veriliyor. 15 gigabyteı aştığınız zaman hızınız 512 kb/sn 'ye düşürülüyor ve ay sonuna akdar bu hızda kullanıyorsunuz. Bu tarifelerin ücretleri de 4 gb kotalı 29 lira, 8 gb kotalı 39 lira ve kotasız(!) 49 lira şeklinde.

Ömrümde bu kadar anlamsız bir uygulama daha görmedim. Yahu piyasada zaten tekel gibisin. Kötü bir kaliteyle dünyanın en pahalı internetini bize satıyorsun. Lütfederek hızımızı 8mb/sn'ye çıakrtıyorsun, onda da bin bir türlü saçmalık. Karıncayla sevişip belini incitmemek diye bir atasözü vardır. Türk Telekom karıncanın kırılmadık yerini bırakmadı haberi yok.

5 Yorum Var.:

Uğur UYGUR dedi ki...

Yine insaflı davranmış. Ben 15 GB'nin üstüne para keser diye düşünmüştüm. Sadece hızı düşürüyormuş. Yani ben ADSL için zorunlu telefon ücreti alan bir yerden bunu da beklerdim. :)

ahmet dedi ki...

Ankara veya İstanbul'da yaşıyorsanız kabloya alternatif fiber apartmanınıza kadar çekilmiş olabilir. Qnet bu tür bir hizmet veriyor. İsterseniz bir kontrol edin. Fiyatları aynı hızlarda biraz daha ucuz. Üstelik evinizdeki ekipmanı da bedava veriyorlar.

Metro Ethernet teknolojisinde evinize çekilen kabolonun ucunda iki yönlü 100Mbit'e varan hızlar sözkonusu. Elbette parasıyla. Halbuki ADSL'in limitleri 8Mbit'te bitiyor.

Dane dedi ki...

Yani cok da acayip bir durum yok ortada.Ingiltere'de de durum uc asagi bes yukari ayni.BT landline olmadan ADSL kullanmak mumkun degil.Ha parayi bazen BT ye oduyorsunuz,bazen SKY'a ama sonucta erisimi sagliyan kablo BT nin hatti.Tek alternatif kablo tv,o da her yerde yok.Sadece telefon,internet isinde de degil.Dogalgaz elektrik de ayni.British Gas in borusundan geliyor kullandigimiz gaz.Ama faturayi N-power aliyor.
Gelelim adil kullanim isine yani fair usage policy.Bunu butun servis saglayicilar degisik seviyede yapiyor.3G hattim var vodafone dan sozde sinirsiz ama 500 mb asinca basliyor yazmaya,T-Mobile de 1.5 GB yani adlari sinirsiz kendileri gayetten sinirli.Tekellikle ilgili bir durum degil bence.Altyapinin herkes tarafindan ayrica kurulmasi ekonomik degil sanirim.Gorece dusuk altyapilar veya farkli alternatifler icin (mobile telefon-broadband, kablo tv)belki mumkun ama butun sokaklara tekrar kablolama yapmak herhalde kolay degil.Baksaniza adamlar hala Victoria zamanindan kalma su borularini degistiremediler.
http://www.thameswater.co.uk/cps/rde/xchg/corp/hs.xsl/4680.htm

Akay dedi ki...

@ cüneyt

doğal gaz olayı zaten doğal tekel. hatta bu saydıklarımızın hepsi doğal tekel niteliğinde. benim söylemek istediğim tekelsen ona göre davran buna bir itirazımız yok zaten. ama tekel değilmiş gibi davranıp tekel gibi fiyatlama yaparsan bu adaletsiz oluyor. kaldı ki ingiltere'nin sağladığı internet hızı ve kalitesiyle türkiye'nin ki bir değil.

amerika'da ise bunların tam tersi ötnekler var.

Unknown dedi ki...

Çok kötü bir uygulama. Aynı dertten ben de muzdaribim. Bir süredir Almanyadayım ve 02'nun internet paketini kullanıyorum. aylık 25 euro ve sözde sınırsız. Ama 5 GB'tan fazla download ve upload yaptığınız zaman internet hızınız neredeyse sıfırlanıyor. Email açmakta bile zorluk çekiliyor. Bir sonraki ay başını kara kara beklemekten başka çare kalmıyor.