Tehlikenin Farkında mısınız?

Ülkedeki müşevviklik ölüyor. Doktor, hakim ve öğretmen olmak isteyenlerin sayısı mühendis, işletmeci olmak isteyenleri aşıyor. Günlük bulanmalar, kriz vs. hep aşılır da, bir milletin kalbinden iş yapma arzusu yok olursa veya iş yapmak "beceriksizlere" kalırsa ne olur? Ne adam gibi dükkan bulursunuz alışveriş yapacak, ne adam gibi marangoz, ne adam gibi tamirci. Gayrimenkul fiyatları da anlamsızca artar. Memleketimde bir dükkan almaya kalktım, aylık kirası 1200 lira, 400,000 lira istedi sahibi. Başka izahı var mı?

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

5 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

ne alaka a.q. doktorla muhendis arasinda ne fark var. bir ne alaka a.q. da o hurriyet yazarina. kira beyani verenler artiyor demek kira gelirinden gecinenler artiyor demek degildir, boyle cakma yazarlara kose veriyorlar. maliye kose bucak mahalle dolasip butun ev sahiplerine beyan verdirdi seve seve.

Kadir dedi ki...

Dün akşam evdekiler kaymakam olsana diye söylediler. Ki bizim sülalede devlet işinde çalışan pek yoktur. Ben de ne yapacağım kaymakam olup. Olsun iyi meslek falan dediler. Hazır yaş 30 olmamışken olsak mı ne yapsak ?

Hayır..

hostrans dedi ki...

Milli hasletlerimiz arasında müteşebbis sanayici tüccar sanatkar olmak hiç olmadı.Yakın çevremde de devletten geçinmek nesilden nesile geçen bir meslek halinde.Tüccarlara ise üçkağıtçı gözüyle bakılır.

Uzun yıllar batıda bulundum.Bir tek memurla tanıştığımı hatırlamıyorum.Bizde ise kahveler devlet memuru emeklisiyle dolu.Ulusal bütçenin %70 i nin maaşlara gittiğini okumuştum biryerde.% 30 u ise "transferlere" gidiyormuş.Eski borçlar herhalde,ki bunlarda maaş için yapılmıştır.

Bu zihniyet değişmeden hiç bir halt olamayız.Ve bunda da çok geç kaldık.Yaşadığımız toprakları bize layık görmeyen dış güçlerin en önemli argümanı da "siz oralarda ne eser bıraktınız ki?.." şeklinde.

İlkokul çocuklarına "benim oğlum paşa olacak .."demeyi bırakıp da onları sınıflar halinde semt pazarına götürüp aslanlar gibi boğuşan pazarcıları göstermeye başladığımız gün kurtulmuşuz demektir.

merlin dedi ki...

@serhat doktorun geliri bir sekilde devlet tarafindan garantiye alinmistir, muhendis ise serbest piyasada is bulmak zorundadir. dooktor iyi de olsa kotu de olsa iyi bir universiteden de mezun olsa kotu bir universiteden de eger ts sinavini verirse (hatta vermese bile) bir is sahibi olur. vermeyenler zorunlu hizmete gider pasa pasa cebine maasini koyar. doktorlar her zaman kendini gelistirmek zorunda gibi lanse edilir ama kendini gelistiren doktor sayisi malesef cok azdir. muhendisler ise kendini gelistirmezlerse serbest piyasada is bulamazlar. neyse bu liste uzar da gider.

onemli olan bence insanlarin piyasada verilen maaslara karsilik hayatlarindan feda etmeleri gereken zamani oranlayip devlette calisirim hem gelirim belli olur krizden etkilenmem bir de bunun ustune aksam 5 te isten cikar 5 bucukta evde olurum demeleri. Turkiye de muhendislere verilen maaslar 750 liradan baslayip en iyi firmalarda 3000 liraya kadar cikiyor anca. ama devlet hem is guvencesi hem de daha az calisma saati ustune de piyasayla ayni ya da daha yuksek bir maasi kisilere veriyor.

bundan dolayi turkiye de insanlarin devlete tekrardan yonelmelerinin nedeni daha az calisip daha cok kazanmaktan baska birsey degildir. ozel sektor turkiye de iscilerine inanilmaz kotu davranmaktadir.

Deniz dedi ki...

Benim mezun olduğum bölümden ve aynı dönemde mezun olan 45 kişiden biri Ziraat Bankasında,biri Halkbank'ta ,biri DHMi'de çalışıyor.Üç kişi akademik piyasada.Diğerleri özel sektörde.