Domuz Gribi Salgini

Hatirlarsaniz bundan 3 sene once Turkiye'de de kus gribi salgini cikmis, borsalarin cok dusecegi vs. yonunde bir suru spekulasyon yapilmisti. Neticede tavukcular devletten paralari kapip vergi veren vatandasi bir kere daha punduna getirmeyi basarmisti.

Domuz gribinin Turkiye'de yayilma olasiligini pek gormuyorum. Birincisi, Turkiye'de "devletin mali deniz yemeyen domuz" sozu yuzunden devlet mali yeme konumunda olan cogu kisi devletin malini yedigi icin domuz sayisi oldukca azdir. Ayi gribi olsaydi durum cok farkli olabilirdi, cunku Turkiye'de ayidan gecilmiyor. Saka bir yana, domuz gribine neden olan virus ile kus gribine neden olan virus ayni, bilim adamlarinin simdiye kadar bu viruse karsi bir asi gelistirmemeleri saskinlik verici. Yumurta kapiya dayanmayana kadar harekete gecen yok.

Yarin bir gun email kutunuzu zincir mesajlar dusmeye baslar. Mesela once simdiki salgindan dolayi tum dunyada domuz ve domuz yan urunleri fiyatlarinin dip yaptigini, daha sonra ise margarin firmalarinin veya biskuvi firmalarinin maliyetleri dusurmek icin urunlerinde gizli bir sekilde simdi cok ucuz olan domuz yagi kullanmaya baslandigi yonunde hurafeler yayilmaya baslar. Is arayan girisimcilere bir firsat daha. Hazir fiyatlar da dusmus disaridan ucuza domuz yagi veya soslu domuz jambonu gibi urunleri ithal edip Turkiye'de piyasaya gizli bir sekilde surebilirsiniz.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Aslina bakarsaniz acik bir sekilde de surebilirsiniz. Nasilsa hastalik domuz eti yemekle gecmiyor. Yapmaniz gereken biraz sabirli olup cok ucuza kapattiginiz mallari bir soguk hava deposunda 3-4 ay saklamak ve piyasalarin yatismasini beklemek. Ondan sonra bu urunleri sadece super zengin mahallelerindeki sarkuteriler vasitasiyla satmaya baslayabilirsiniz. Televizyonlarda reklamlar ucuz oldugu icin bir de reklam yaparsaniz ve fiyatlari da normal salam ve sosisin 2 kati olarak belirlerseniz bizim ozenti milletimiz de domuz salaminin bir halt oldugunu dusunmeye baslayacak ve marjinal kisiler "yahu bir deneyeyim" diyerek ufak ufak tuketmeye baslayacaklardir. Kalburustu takimi domuz tuketmeye baslayinca milletin geri kalani da onlari izleyecektir.

Nereden nereye. Domuz gribi salgini yazisi yazayim dedim, pazarlama marketing yazisi oldu. Bu arada ben birakin domuz sosis ve salamini, insanlarin dana etinden yapilmis sosis ve salamlari da yemiyorum. Kiyma eti zor yiyorum, o da nadiren. Sosis ve salamlarin nasil yapildigini, icine ne tur (et demeye dilim varmiyor) maddeler konuldugunu bilseniz siz de yemezdiniz. Nerden mi aklima geldi bu konu? Gecen Avrupa Yakasini seyrediyordum, Volkan salam ve jambonlari afiyetle goturuyordu kahvalti masasinda. Dedim ki bizim fakir fukara bunu seyrederken "bizim bunlari yiyecek maddi imkanimiz yok" diye ic gecirip ozeniyordur. Ayni McDonalds'a ozendigi gibi. Acaba youtube'dan bir video falan bulup buraya koyup salam-sosis dunyasinin ic yuzunu ortaya mi sersem?

8 Yorum Var.:

laland dedi ki...

1976daki salgını için yapılan manşetler:
http://gawker.com/5229395/swine-flu-panic-bullshit
WHO verilerine göre zaten gripten her yıl 250bin-500bin kişi ölüyor.
Fazla abartmamak gerekiyor.

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/

T'Pol dedi ki...

Hamburger zincirlerinin ürünlerine özenenler Robin Cook'un "Toxin" kitabini okusunlar. Bakalim bir sonraki hamburgerlerini veya kıymadan üretilen yiyecekleri ne zaman yiyebilecekler?

T'Pol dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
milleplateaux dedi ki...

Kuş gribi ve domuz gribi aynı virüs tipinin (H1N1) farklı genetik mutasyonları, biri için aşı geliştirilse de bu aşı diğerinde etkili olmayacaktır. Virüs ve bakterilerin inanılmaz bir adaptasyon yeteneği var, insandan önce 1-2 milyar yıl var olmuşlar, muhtemelen insandan sonra da 1-2 milyar yıl var olacaklardır.

Rıza dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Rıza dedi ki...

"Domuz gribi" olarak bilinen hastalığın etkeni, kuş gribi ve insanda gribe neden olan etkenle aynı türdendir (Influenzavirus A). Son birkaç yıldır Güneydoğu Asya ülkelerinde görülen, Türkiye'de de vakaların tespit edildiği influenza alt türü (H5N1) ile şimdi gündemde olan domuz gribi influenza alt türü (H1N1) farklıdır.
Hangi virüs alt türünün yayılacağını önceden tespit etmek mümkün değil. O yüzden grip aşıları her yıl, bir önceki yıl en sık görülen üç influenzavirus alt türüne göre yenilenir.
İnfluenza, kontamine olmuş bütün yüzeylerden olduğu gibi, etle de bulaşabilir; o yüzden etler tüketilmeden önce, mutlaka doğru biçimde ve sürede pişirilmelidir.
Son olarak; temizlik, doğru pişirme, el yıkama gibi basit yöntemlerle önlenebilen, tedavisi mümkün bir hastalıktan yüz binlerce kişinin ölmesini, milyonlarca kişinin de risk altında olmasını, "Fazla abartmamak gerekiyor" şeklinde yorumlayan Tahsin Bey'e de hayret ettim. İnsanlar, önlenmesi ve tedavisi mümkün bir hastalıktan pisi pisine ölürken bu yorumu yazmaya vicdanınız nasıl el verdi?

laland dedi ki...

Dikkat etmek ayrı panik yapmak ayrı. Ben önlem alınmasını savunuyorum ama bunun için paniğe ne gerek var. Aynı panik SARS içinde de kuş gribi için de yapıldı. Bu hastalıklara karşı hangi ilaç bulundu da dünya çapında ölümler 100-200 civarında kaldı. Her sene sıtmadan 1-3milyon kişi ölüyor.
Öncelikler doğru sıralanmalı.

pelin s. dedi ki...

Evet domuz gribi yazısı yazmışsınız, tebrikler.

Ama ekonomik boyutuna değinmemişsiniz. Çok büyük paralar dönmedi aşı konusunda ama büyük göreceli bir kavram. Bu paralar bir ilaç şirketine göre büyük paralar.

Bu yüzden şirketlerin domuz gribi salgını paniğini desteklemesi hatta domuz gribi salgınını bizzat kendilerinin çıkarmış olması muhtemel bence. Virüs üretmek zor bir şey değil, aşı üretir gibidir, grip virüsü kolay mutasyona uğrar. Sonuçta yine bir grip virüsü olacak ama farklı bir tip olacak.

Hatta bu gibi komplo teorilerine filmlerde yer verilmesi de ilaç şirketlerinin işi olabilir. Ucuzlaştırma politikası olabilir (ben böyle adlandırdım ama ekonomi jargonunda ne derler bilmem) yani herkes tarafından bilinen basit bir komplo olunca doğru olmayacak kadar basit olacağını düşünebilirsiniz. Yani mantıksız değil, (Goebbels'in yanlış olamayacak kadar büyük, karmaşık yalanı gibi) ama biraz fazla abartmış da olabilirim. Olsun bu da farklı bir komplo teorisi oldu, hayırlı olsun. (NASA, Deep Impact'ı desteklerden Roche da boş durmasın diğ mi?)