Krizlerin sonu sosyalizme mi varır?

Marx, kapitalizmin gitgide büyüyen krizler üreteceğini ve bu krizlerin nihayetinde Komunizme varılacağını öngörmüştü. Bunun doğru olup olmadığını düşünmemiştim bile, zira hiç akla yatkın gelmiyordu. Ama burada Hürriyet gazetesinden bir haber var. Krize karşı hükümet bula bula tüketici kredisi kullanıp "yerli malı" ürün satın alanların faizlerinin yarısını ödemeyi çözüm olarak bulmuş. Krizin en başta ABD'de kredi kullanmaması gereken bir kısım insanın kredi kullanmasıyla başlamış olduğunu hatırlatacak bir (rakamla 1, yazıyla bir) allahın kulu (bir olan allahın kulu anlamına gelmiyor bu, allahın bir kulu anlamına geliyor) yok mu? Bu tarz bir saçmalığın zararlarının hangi birini saysak ki? Tüketim yapmaması gereken bazı kişilerin ucuz diye kredi çekip tüketim yapmasını mı saysam, bankaların bu ucuz krediyi vermekte (paranın bir kısmı devletten kesin geleceğinden dolayı riski azaldığı için) normalden daha hevesli olacağını mı saysam? Yerli malının ithal mala tercih edilmesi gereğini mi saysam? Bir ekonomide olmaması gereken her şey var. devlet müdahalesi, gereğinden fazla tüketime teşvik, devletin faizlere burnunu sokmasıyla ortaya çıkan belirsizlik... kapitalizmin krizleri komunizmi getirmez gerçi ama bu tarz yanlış politikalarla kapitalizmden uzaklaştığımız kesin.

not: yazının devamı yok.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

22 Yorum Var.:

KS dedi ki...

Hürriyet gazetesini büyük harfle yazıyorsun Allah'ı küçük harfle yazıyorsun. Ateistsen kullanma kardeşim şu kelimeyi. Ya da kullanacaksan herhangi bir özel isme gösterdiğin saygıyı göster. Kendi içinde tutarlı ol.

Bir de aslında dine sıcak olan ama Allah'a saygı gösteriyor görünmekten ödü patlayan insanlar var. Yazık ya, kendinize güveniniz ve özsaygınız yok mu. Bu saçma laikçilik karşısında bu kadar ezik olmayın.

Kubilay dedi ki...

Hadi buyur burdan yak. Havzalı'dan sonra bir de KS'miz oldu, Allah sonumuzu hayretsin.

Kadir dedi ki...

Ben şimdi bu duruma inanamıyorum.Yani ben gelecegim adına birikim yapacağım ve bunu devlet teşvik edecek.Misal 540 ytl lik taksi plakalarını alacak param yok geçen bankaya gitmiştim faizler uçmuş gitmiş.Ben bankadan 200.000 ytl para çekecem. Taksi destek kredisinde faiz oranı 2,10 dur, 60 ay vade için de bu oran geçerlidir, 6.500 ytl aylık ödemeniz olur, deniliyor. yani 200.000 ytl ye 390.000 ytl ödeme yapacağım 5 senede burada 190.000 ytl faiz ödenecek, devlet bunun yarısını karşılayacak 95.000 karlı olacagım. boylelikle ben kara geçecegim.

Yahu Tayyip maşallah sana ne diyim.ALLAH akıl fikir versin sana.Ama faiz demesin buna devlet kendi kredi versin bankalarla ugraştırmasın bizi :=)

Hatta parayı evimize kaymakamlar getirsin.

KS dedi ki...

İşi ad hominem saldırılara dökmekten başka birşey gelmiyorsa elinden, burada yazmana da gerek yok bence...

T'Pol dedi ki...

Yaziyi okurken, birinin buyuk harf-kucuk harf konusuna takilacagini dusunmustum zira ben de genellikle yazim kurallarina dikkat ederim. Atismaya da dahil olmayacaktim ama, Sn. KS'nin son biraktigi yoruma takildim. Bu blogda yazi yazanlarin burada yazip yazmayacaklarina karari sadece ve sadece once bu blogun sahibi ve sonra da yazarlarin bizzat kendileri verebilirler. Oyle degil mi?

KS dedi ki...

Tabiki de burada kimin yazacağına ben karar veremem, ama düşünce ve argümanlara cevap vermek yerine onları söyleyeni alaya alarak değersizleştirmeye çalışan birinin de burada yazmamasını talep etmek benim hakkım. Yapılır yapılmaz o ayrı. Ki benim çağrım bu değil, yazara verdiği cevabın uygun bir cevap olmadığını hatırlatmak.

Kubilay dedi ki...

Yazının ruhunun yerine Allah kelimesinin büyük harfle yazılmamış olduğuna takan bir yorumcuya cevap vermek yerine sadece serzenişte bulunmamın beni "saldırgan" hale getirmesi enteresan. Bunu Allah kelimesinin ilk harfini küçük yazdım diye bana "ateist" diyen birinin yapmış olması daha da enteresan. Ateist normalde hakaret değildir ama siz hakaretmiş gibi kullanmışsınız, bu da başka bir şey. Yine de cevap verelim: KS, sen bana Allah kelimesinin ilk harfini küçük yazdığım için "ateist" dedin. İmam Gazali'ye göre bir kişi diğerine "bu adam müslüman değil" derse ikisinden birisi gerçekten müslüman değildir der. Yani sen bana "ateist" dediğinde ben değilsem sen dinden çıkmış oluyorsun. Ben ateist değilim, seni tövbe etmeye ve müslüman olmaya davet ediyorum. Ayrıca "Allah" kelimesi "the god" demektir : El ilah... Bu kelimeyi "tanrı" anlamında kullandığında veya asıl anlamından çok farklı kullandığında büyük harfle yazmassın : "allahsız herifler", "allah allah ya adama bak" dediğinde veya benim yaptığım gibi: "bir allahın kulu yok mu" yazdığında.

Sayın T'pol, haklısınız bazen imlaya dikkat edemiyorum, zaman darlığı ve buranın blog olmasından dolayı bir şeyler yanlış olabiliyor. elimden geldiğince yazılarımı editliyorum, ama daha dikkatli olmakta fayda var.

Sayın KS, derdimin ne olduğunu anladığınızı sanıyorum. Laikçilerden korktuğum için böyle yazdığım, ateist olduğum filan da sadece saçma. YAzıyı lütfen tekrar okuyunuz. Eğer özü üzerinde yorumunuz yoksa lütfen yorum yapmayınız.

Not: asıl yazıda edit yapmadım, ilk hali gibi duruyor.
Not2: bu iki günde ikinci vaka, atrtışmaya burada son vericem. burası bu tarz tartışmaların yeri değil ve esasen bir ekonomi blogu.

Junior dedi ki...

"Sayın havzalı, yorumlarınızda büyük haflerle tapındığınız tanrı(ları)nıza şükredecekseniz yorum bırakmayın. Teşekkürler." sizin yorumunuz Denememeler.

Madem Allah kelimesinin "The God" ifadesi gibi "tek" olan yaraticiyi ifade ettigini biliyorsun, yukarida yaptigin gibi tanri kelimesini kullanarak sorunu cozebilirsin.

Kadir dedi ki...

Fatih müftülüğüne bizzat sordum.

Hristiyan inancındai Tanrı ile islam inanışındaki ALLAH bir değildir.

konu te nerelere geldi, şaştım kaldım.

KS dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
KS dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Kubilay dedi ki...

Junior, yazımı okuduğundan emin misin? Benim yazımda allah kelimesi nerede geçiyor? "bir allahın kulu yok mu" derken değil mi.
"Madem Allah kelimesinin "The God" ifadesi gibi "tek" olan yaraticiyi ifade ettigini biliyorsun, yukarida yaptigin gibi tanri kelimesini kullanarak sorunu cozebilirsin." önerini kullansam ne olacak? "bir tanrının kulu yok mu" oldu mu? olmadı.

KS'ye konuyu özünden saptırmamasını rica etmiştim. Konuyla ilgili yorumunuz yoksa lütfen ayzmayın demiştim. demagoji kokan iki yorum bırakmış, ikisini de sildim. Bundan sonra sanırım yazdıklarımdaki yorum opsiyonunu kaldıracağım. Devletin ekonomide yaptığı deli gibi bir yanlışa dikkat çekmeye çalışırken kendimi içinde bulduğum tartışmaya bakın!
Derler ki Fatih İstanbul'u fethederken bizanslılar kilisede meleklerin cinsiyetini tartışıyoralrmış. DEvlet yerli malı ürün alınması için çekilen kredilerin ilk yıl faizini ödeyecek, biz burada tanrı mı yazaydım allah mı yazaydım yok o küçük yok bütün yazı küçük olsa olurmuş bunları tartışıyoruz.

Ekonomix krizden bahsediyor, Türkiye'nin en büyük ihracat kalemindeki yüzde 42'lik daralmadan bahsediyor, bir yorumcu "biz müslümanlar.... ELHAMDÜLİLLAH" yazıyor. Ekonomix sakin davranmış, ben de sakin davranayım dedim, hala sakin olmaya çalışıyor ve herkesi yazının özüne bakmaya davet ediyorum: Siz Allah mıydı allah mıydı diye tartışırken cebinizdeki paraları götürecek birileri, hem de kriz zamanı, doğru yerlere harcanması hayati önem taşıyan bir dönemde. uyanın...

KS dedi ki...

Gayet makul yorumları silmek tartışma adabına aykırı ve yetkinin kötüye kullanılması. Yazdıklarımı alert mailden buraya kopyalıyorum ve kaldırılacaksa Ekonomix'in kaldırmasını istiyorum. Lütfen sen dokunma.

""Ateistsen" ifadesini nasıl "ateistsin" olarak algıladın acaba?

İkincisi Allah kelimesinin "el ilah" kelimesinin yuvarlatılmış hali değildir. Özel isimdir. İhlas suresi "Allah birdir" diye başlar. Nas suresinde ise "insanların ilahıdır" diye geçer. İlah sıfat olabilir ama isim değildir. Allah isimdir.

Ayrıca verdiğin küçük-harfle-yazmazsin örnekleri son zamanlarda orda burda korkudan ya da saygısızlıktan öyle kullanılan ifadeler. İmla kılavuzunda Allah her zaman büyük yazar."

"Bütün metni küçük harfle yazmayı tercih edenlere bir lafım yok...Ama diğer isimlerin büyük, ama özellikle Allah'ın küçük harfle yazılması sinir bozucu. "

KS dedi ki...

Devletin sözkonusu faizleri ödeme planını (varsa böyle bir şey) desteklememekle birlikte, bankaların faizleri kendilerinin belirlediği bir ortamda, bunun ancak geçmişe yönelik olarak uygulanabileceğini ya da bir üst limitinin olacağını bilmek için kahin olmak gerekmiyor.

Kubilay dedi ki...

Sayın KS, yorumlarınızdan kaçış olmadığını anlıyorum, o yüzden çaresiz bırakıyorum. yorumlarınızı silme sebebim bu konunun tartışılmaya devam etmemesi içindi. Ama madem tartışma bu yöne de kaydı, eyvallah, yapacak bir şey yok. Yoksa eyvAllah mı yazmalıydım :))

Richard Dawkins'in kulakları çınlasın.

Junior dedi ki...

cok abzurd gelmiyor benim kulagima tanri kulu? (Kadir biliyorum ayni sey degil ama en azindan yanlis kullanimi onlemek icin)

Habere gelince. Siz Ankara havasi yutmus birisi olarak daha iyi bilirsiniz ama boyle bir planin uygulanabilirligi yok denecek kadar azdir. Ya cahil danisman/bakan zirvasi, ya da siparis haber. Turk gazetecilerin acizligini goz onunde bulundurarak atifta bulunun bence bir habere.

Diger yandan bizim butcemizin ne oldugu nereye gittigi herkes tarafindan biliniyor. Borc yuku ve faiz: bu sene 55 milyar YTL faiz odeyecekmisiz. Bu yuzden verdigimiz vergilerin takibini yapacaksak IMF, mali disiplin, sosyal guvenlik gibi konularda konusmaya devam edelim. Komur nedir yahu faiz yukunun yaninda. Sosyal adalet iste, zengine faiz, fakire komur.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Denememeler,

Bosuna "don't feed the trolls" diye bir laf yok internet aleminde. Tutup da ciddiye alip cevap verirseniz tabii ki kendini böyle bir tartismanin icinde bulursunuz. Bu tarz trollarin da bütün istedigi zaten kendilerine cevap verilmesidir, onlarin da mastürbasyonu bu. Görmezden gelin gitsin...

Ben yaziyi cok begendim bu arada.

Cüneyt

KS dedi ki...

Bu da ad hominem bir yaklaşım. "Trol" deyince söylenenler etkisini mi kaybediyor?

Söylenene cevabınız yoksa, söyleyeni karalamak acziyettir. Söylenen şeye cevabınız yoksa konuşmanızı gerektirecek bir durum da yoktur.

Kubilay dedi ki...

Junior, dediğin doğru ve ne yazık ki Ankara havası yutmuş bu adam biliyor ki devletin en tepesinin etrafındaki bir çok kişinin hiç ama hiç ekonomiden anladığı yok. Bırak ekonomix kadarını, senin benim kadar bile ekonomiden anlayan birileri yok etrafında. Ben, memuriyetim sırasında bir bakana oldukça yakın olmuştum ve en basit ekonomik bilgi notlarım bile sanki büyük buluşlarmış gibi karşılanıyordu. Hatta bazıları tarafından eline geçmesi önleniyordu. Tayyip Erdoğan'ın güvendiği ama ekonomiden zerre anlamayan birisi bu teklifi yaparsa o da "olur" derse bürokraside ona gelip "efendim bu yanlıştır, sebebi de şudur" diyecek cesareti olan kimse yok. Eskiden vardı, artık yok. Bakın ben de örneğin bıraktım memuriyeti. Korku cumhuriyetinde ne kadar yaşayabilir ki bir insan? Bu tarz haberlere derhal tepki gösterilmeli ve sebepleri anlatılmalı. Yoksa korkarım gerçekten yaparlar. Halk ve Vakıflar BAnkalarının ATV-Sabah ihalesi için kredi vermesi olmazın oldurulduğunun bir örneği mesela...

Junior dedi ki...

hayir burokratlarin ne oldugu belli de haber de uzerine yorum yapilacak bir haber degil. Uygulanamaz cunku boyle bir karar.
Fatma Girik futbol federasyonu baskani olsa ve Ayse Hatun Onal da hurriyet spor muduru olsa ve federasyon kaynaklarinda dayanarak "bundan sonra cok gol atana degil cok kosana 3 puan verilecek" seklinde bir haber yayinlansa, bu habere sadece gulerim.

DaesAgelmar dedi ki...

"Ad hominem yaklaşım" nedir? İlk defa böyle bişi duydum.

KS dedi ki...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem